Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. augusztus 19. 04:34 Közélet

Trükkös játék indult a napelemekre felvehető állami támogatás kijátszására

A rezsinövekedés miatti aggodalom miatt a magyarok az elmúlt hetekben egyszerűen lerohanták a napelem-telepítő cégeket. A piac az utóbbi időben már eleve épp csak képes volt kielégíteni az igényeket, amióta azonban a kormány bejelentette a rezsicsökkentés részleges megszüntetését, érthető módon hirtelen tömegek szeretnének napelemet tenni a házuk tetejére – lehetőleg azonnal, vagy legalábbis nagyon rövid idő alatt. A potenciális vevői igény így most sokszorosa a piac szolgáltatási kapacitásának.

Ezzel a jelenséggel párhuzamosan (illetve a kormányzati átgondolatlanságot jól jelezve: ettől függetlenül) fut az Otthonfelújítási támogatás (oft) nevű program is, amelyet a Magyar Államkincstár szervez és felügyel. A támogatás sok mindenre alkalmas, meglehetősen bonyolult szabályrendszerét ezúttal nem részleteznénk. Cikkünk szempontjából csak az lényeges, hogy leegyszerűsítve a gyermekes családok felújíthatják az otthonukat, és ha minden feltételt teljesítenek, akkor a munkák alatt begyűjtött számlák összegének legfeljebb 50 százalékát, illetve legfeljebb 3 millió forintot a kincstár visszautal nekik.

Csak a teljes felújítás végeztével lehet a számlákat beadni, az utolsó számla kiállítása után legfeljebb 60 nappal, de mivel a program december 31-én zárul, még ez előtt mindent el kell rendezni. Az oft-ből a családok sok más mellett napelemek telepítését is finanszírozhatják, akár 50 százalékos támogatottsággal (lehet a napelemre önmagában is támogatást kérni, de lehet a telepítés egy sok más elemet tartalmazó komplett felújítás része is).

Van azonban egy meglehetősen nagy probléma a napelemes piacon: a rendszerek egyik kulcsfontosságú berendezése, az inverter globális hiánycikk jelenleg. A tetőre rakott panelekben keletkező egyenáramot az inverter alakítja át váltóárammá, ez egy olyan berendezés, amely nélkül a rendszer nem működik

Az áramszolgáltatók lényegében nem is a napelem-panelekre, hanem az inverter hálózati csatlakozására adnak engedélyt, hiszen őket csak az érdekli, hogy mekkora az a maximális váltóáram teljesítmény, amelyet egy háztartásból egy adott pillanatban a közműhálózatra be akar az ügyfél táplálni.

Az engedélyt tehát az inverter kapacitására és technikai jellemzőire adják meg, nem a napelem-panelekre.

A napelemes cégek már régebben is alkalmazták azt az áthidaló (természetesen legális) megoldást, hogy egy házban mindent kiépítettek, csak az invertert nem szerelték fel. A megrendelőnek ilyenkor meg kellett várnia, amíg a készülék beérkezik, és azt csak utána vitték ki hozzá. Ezeket a projekteket csak ekkor jelentették készre, például az áramszolgáltató is ekkor értesült arról, hogy egy házban egy napelemes rendszer megkezdi a működését.

Az inverterekből azonban most már a kereslethez képest akkora lett a hiány, hogy a telepítők jelentős része nem tudja biztosra megígérni, hogy még idén beüzemeli a szerkezetet. Márpedig ez azt jelenti, hogy a napelem, és ezzel együtt akár a teljes ház felújítási beruházásának befejezése is 2023-ra csúszhat át. Ám ekkor az ügyfél elveszti az állami támogatás lehetőségét. A szabályok szerint ugyanis csak a felújítás végén, egyben lehet a kincstárhoz benyújtani az összes számlát, rész-kifizetéseket nem lehet kérni a rész-teljesítésekre.

Információink szerint ennek következtében a piac elkezdett a szürke zónába csúszni.

A probléma (szabálytalan) megoldása ugyanis egyre több esetben az, hogy felszerelt inverter nélkül jelentik készre a vállalkozók az épülő rendszereket. A kivitelezésnél akár fel is szerelhetnek egy invertert, de a készre jelentés után leszerelik azt, és elviszik a következő házhoz, majd onnan a harmadikhoz, és így tovább. Amíg tehát az első házhoz rendelt inverter nem érkezik meg, a napelemes rendszer nem működik, de a támogatást meg lehet igényelni rá a készre jelentés és a számlák alapján.

A komoly és felelős telepítő-cégek általában olyan teljesítési igazolásokat állítanak ki, amelyeknek van egy adatlap része is, és azon sok más mellett az inverter sorozatszáma is szerepel. Az államkincstár felé azonban a kivitelezői számlákat kell bemutatni.

Megkérdeztük az oft szabályossága felett őrködő Magyar Államkincstárt, hogy tudnak-e a problémáról, és milyen megoldást keresnek rá, de cikkünk írásáig nem kaptunk választ.

A kincstár tájékoztatójából csak az derül ki, hogy a támogatás folyósítása után 180 napig fenntartják a jogot arra, hogy a felújítás elemeit a helyszínen ellenőrizzék. Ha pedig a szemle során szabálytalanságot találnak, akkor a támogatás kamattal növelt teljes összegét visszafizettetik.

Frissités: Cikkünk megjelenése után a Magyar Államkincstár az alábbi választ juttatta el hozzánk:

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló rendelet alapján a támogatás az építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően igényelhető (518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet). Napelemes rendszer telepítése esetén a befejezéshez az inverter felszerelése, valamint a végszámla kiállítása és annak kifizetése is hozzátartozik. A rendelet értelmében a támogatás igénybevételének jogszerűségét a Kincstár jogosult a területileg illetékes kormányhivatal bevonásával helyszíni ellenőrzésen vizsgálni. Amennyiben az ellenőrzéskor kiderül, hogy igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást (pl. az építési tevékenység nem valósult meg), a Kincstár felszólítja az igénylőt az állami támogatásnak kamattal növelt összegben történő visszafizetésére.

Ez azonban azt is jelenti, hogy a trükköző ügyfél-kivitelező páros gyakorlatilag most már “csak” a támogatás kamat részét kockáztatja a lebukással, hiszen két út áll előtte: ha kicsúszik a határidőből, akkor egyáltalán nem kap támogatást, ha lebukik, akkor szintén nem, de még a kamatot is ki kell fizetnie.

A másik oldalon viszont elég nagy lehet vándorinvertereknek köszönhető nyereség. A feketézők ugyanis három forgatókönyvben is reménykedhetnek: vagy megérkezik az inverter az ellenőrzés előtt, vagy nem lesz a kincstárnak kapacitása arra, hogy mindenkit ellenőrizzen, vagy ha nem rajtaütésszerű ez az ellenőrzés, akkor egy vándorinvertert mindig be lehet építeni, mire az ellenőrök a házhoz érnek. (Őket be kell engedni az ingatlanra, a napelem-panelek ugyan láthatók kívülről, de az inverter általában nem, mert az jellemzően benn van a házban.)

Ha egy háztartás egy nagyobb, komplett felújítás részeként építi ki a napelemeket, akkor előfordulhat az is, hogy maximálisan ki tudja használni a támogatási lehetőséget, vagyis a terveihez képest akár 3 millió forinttal is megdrágulhat számára a kivitelezés. Ez esik latba, amikor mérlegeli, hogy belemegy-e egy ilyen feketézésbe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz erkélyre rakható egyszerű napelemes rendszer Magyarországon szabályellenesAmi Németországban egy elég egyszerű rezsicsökkentő eszköz, az nálunk szerződésszegéssel ér fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körülFeltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet családo otthonteremtési támogatás energiaválság inverter napelem rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.