Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. július 19. 14:59 Közélet

A gázfogyasztás csökkentésére szólíthatja fel az EU a tagországokat 

A Financial Times információi szerint az Európai Unió jövő héten közös gázvészhelyzeti javaslatcsomagot fog nyilvánosságra hozni, amiben a gáz- és energiahasználat visszafogásának kereteit fogja lefektetni.  

A lap értesülései szerint az Európai Bizottság rögzíteni fog önkénesen vállalható célértékeket, amelyek az energiaválság további súlyosbodásával akár kötelezőkké is válhatnak.

A hivatkozott dokumentum szerint a tagországoknak azonnal vissza kell vágniuk a gázfogyasztásukat, mert ha a kontinens elszalasztja a tárolók szokottnál nagyobb mértékű feltöltését, az orosz gázszállítás további csökkenésével már idén télen gázhiány állhat elő Európában.

Ha most együttesen lép az EU, a költségek és hatások mérsékeltebbek lesznek, és megkönnyítik a szolidaritást is, továbbá elkerülhető lesz, hogy később nem tervezett és kevésbé koordinált lépések váljanak szükségessé egy krízishelyzetben.

Korábban a Nemzetközi Energia Ügynökség figyelmeztetett: az európai gázimport diverzifikálása nem biztosítja a kontinens energiaigényét a felhasználás racionalizálása nélkül. 

Az Északi Áramlat 1-en Oroszország jelentősen csökkentette a gázszállítást, és az európai hatóságok nem zárják ki, hogy a jelenleg zajló tíznapos karbantartási leállás után sem nyitja meg a gázcsapokat. Nem jó ómen, hogy a Gazprom levelet küldött európai partnereinek, amelyekben közölte, hogy vis major helyzet miatt nem terheli jogi felelősség a történtekért.

Több ország, köztük Németország és Magyarország is veszélyhelyzeti intézkedéseket helyezett kilátásba. Bár Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón nem beszélt róla, de a magyar gázlekapcsolási-vészhelyzeti terv nyilvános, ami többek között felhatalmazza a kormányt a nyilvános helyiségek maximális felfűthetőségének korlátozására. 

Az Európai Bizottság egyébként nemrég írt alá egy gázszerződést Azerbajdzsánnal arról, hogy az ország még idén 48 százalékkal növeli az Európába tartó gázszállítmányait, de az EU Katarból, az Egyesült Államokból, Izraelből és Nigériából is több gázt szeretne vásárolni a kieső orosz források biztosítására.

Mindeközben Olaszország Algériával, Franciaország az Egyesült Arab Emírségekkel írt alá egy jelentős közös gázprojektet.

A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint mindez egyelőre kevés, legfőképpen a kis időablak miatt, így az energiafelhasználás racionalizálása elkerülhetetlen lesz. Az EU-nak szigorítania kellene a területen, például a légkondicionáló-használat és az ipari gázértékesítés korlátozásával. A EU-terv előzőleg kiszivárgott részeiben a középületek fűtesének-hűtésének korlátozása  is szerepelt, de az is, hogy a szénerőművek károsanyag-kibocsátását vegyék ki az emissziós célértékek faktori közül.  

A dokumentum múlt héten kiszivárgott részei még arról szóltak, hogy

  • érdemes gázról más fűtőanyagra (olajra vagy szénre) váltani azokban az erőművekben és ipari létesítményekben, ahol ez megoldható.
  • Olyan piaci eszközöket (aukciókat, tendereket) kell bevezetni, amelyekkel a kormányok a nagy ipari felhasználók gázfogyasztásának visszafogását ösztönzik.
  • Tájékoztató kampányokat kell indítani a hűtés és a fűtés visszafogására, de emellett kötelező előírásokra is szükség lesz (ez például a távhőrendszerekben vagy a nagy német bérlakás-üzemeltető cégek lakóingatlanaiban megvalósítható).

Egy EU-tisztségviselő mostani nyilatkozata szerint viszont arról is tárgyalnak, hogy milyen büntetőintézkedéseket helyezzenek kilátásba arra az esetre, ha az egyelőre önkéntes gázfogyasztás-csökkentés kötelezővé tétele után a tagországok nem teljesítik az előírt célokat. 

Az EU-s diplomaták ugyanakkor elismerték: egy a koronavírus-vakcinabeszerzéshez hasonló közös EU-s gázbeszerzés a feszes globális gázpiacon nem lesz könnyű, és a tagországoknak már hosszú távú szerződésik vannak.

A kiszivárgott EU-s gázterv mindenesetre azzal számol, hogy az orosz gázszállítások további gyors csökkenése akár az európai GDP 1,5 százalékpontos csökkenését hozhatja magával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlig küldenek gázt az oroszok, már készül a terv a teljes leállításra isOroszországból a szokásos földgázmennyiség kevesebb mint 30 százaléka érkezik az EU-ba, és már készülnek a vészhelyzeti forgatókönyvek egy teljes leállásra is.

Közélet energiaválság EU földgáz Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 12. 17:43 Közélet, Vállalat

A magyar benzinkutak harmada-negyede zár be jövő pénteken

Augusztus 19-én és 20-án nem szolgálnak ki üzemanyagot a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak. A szövetséghez 500-600 töltőállomás tartozik.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 12. 18:37 Vállalat

Az egyik leggazdagabb kínai üzletember cége igyekszik Magyarországon keresztül a német autógyárak közelébe férkőzni

A Debrecenbe települő CATL alapítója előbb a hordozható készülékek, majd pedig a villanyautók terjedésével kialakult akkumulátorkeresletből kovácsolt sikert.