Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. július 19. 14:59 Közélet

A gázfogyasztás csökkentésére szólíthatja fel az EU a tagországokat 

A Financial Times információi szerint az Európai Unió jövő héten közös gázvészhelyzeti javaslatcsomagot fog nyilvánosságra hozni, amiben a gáz- és energiahasználat visszafogásának kereteit fogja lefektetni.  

A lap értesülései szerint az Európai Bizottság rögzíteni fog önkénesen vállalható célértékeket, amelyek az energiaválság további súlyosbodásával akár kötelezőkké is válhatnak.

A hivatkozott dokumentum szerint a tagországoknak azonnal vissza kell vágniuk a gázfogyasztásukat, mert ha a kontinens elszalasztja a tárolók szokottnál nagyobb mértékű feltöltését, az orosz gázszállítás további csökkenésével már idén télen gázhiány állhat elő Európában.

Ha most együttesen lép az EU, a költségek és hatások mérsékeltebbek lesznek, és megkönnyítik a szolidaritást is, továbbá elkerülhető lesz, hogy később nem tervezett és kevésbé koordinált lépések váljanak szükségessé egy krízishelyzetben.

Korábban a Nemzetközi Energia Ügynökség figyelmeztetett: az európai gázimport diverzifikálása nem biztosítja a kontinens energiaigényét a felhasználás racionalizálása nélkül. 

Az Északi Áramlat 1-en Oroszország jelentősen csökkentette a gázszállítást, és az európai hatóságok nem zárják ki, hogy a jelenleg zajló tíznapos karbantartási leállás után sem nyitja meg a gázcsapokat. Nem jó ómen, hogy a Gazprom levelet küldött európai partnereinek, amelyekben közölte, hogy vis major helyzet miatt nem terheli jogi felelősség a történtekért.

Több ország, köztük Németország és Magyarország is veszélyhelyzeti intézkedéseket helyezett kilátásba. Bár Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón nem beszélt róla, de a magyar gázlekapcsolási-vészhelyzeti terv nyilvános, ami többek között felhatalmazza a kormányt a nyilvános helyiségek maximális felfűthetőségének korlátozására. 

Az Európai Bizottság egyébként nemrég írt alá egy gázszerződést Azerbajdzsánnal arról, hogy az ország még idén 48 százalékkal növeli az Európába tartó gázszállítmányait, de az EU Katarból, az Egyesült Államokból, Izraelből és Nigériából is több gázt szeretne vásárolni a kieső orosz források biztosítására.

Mindeközben Olaszország Algériával, Franciaország az Egyesült Arab Emírségekkel írt alá egy jelentős közös gázprojektet.

A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint mindez egyelőre kevés, legfőképpen a kis időablak miatt, így az energiafelhasználás racionalizálása elkerülhetetlen lesz. Az EU-nak szigorítania kellene a területen, például a légkondicionáló-használat és az ipari gázértékesítés korlátozásával. A EU-terv előzőleg kiszivárgott részeiben a középületek fűtesének-hűtésének korlátozása  is szerepelt, de az is, hogy a szénerőművek károsanyag-kibocsátását vegyék ki az emissziós célértékek faktori közül.  

A dokumentum múlt héten kiszivárgott részei még arról szóltak, hogy

  • érdemes gázról más fűtőanyagra (olajra vagy szénre) váltani azokban az erőművekben és ipari létesítményekben, ahol ez megoldható.
  • Olyan piaci eszközöket (aukciókat, tendereket) kell bevezetni, amelyekkel a kormányok a nagy ipari felhasználók gázfogyasztásának visszafogását ösztönzik.
  • Tájékoztató kampányokat kell indítani a hűtés és a fűtés visszafogására, de emellett kötelező előírásokra is szükség lesz (ez például a távhőrendszerekben vagy a nagy német bérlakás-üzemeltető cégek lakóingatlanaiban megvalósítható).

Egy EU-tisztségviselő mostani nyilatkozata szerint viszont arról is tárgyalnak, hogy milyen büntetőintézkedéseket helyezzenek kilátásba arra az esetre, ha az egyelőre önkéntes gázfogyasztás-csökkentés kötelezővé tétele után a tagországok nem teljesítik az előírt célokat. 

Az EU-s diplomaták ugyanakkor elismerték: egy a koronavírus-vakcinabeszerzéshez hasonló közös EU-s gázbeszerzés a feszes globális gázpiacon nem lesz könnyű, és a tagországoknak már hosszú távú szerződésik vannak.

A kiszivárgott EU-s gázterv mindenesetre azzal számol, hogy az orosz gázszállítások további gyors csökkenése akár az európai GDP 1,5 százalékpontos csökkenését hozhatja magával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlig küldenek gázt az oroszok, már készül a terv a teljes leállításra isOroszországból a szokásos földgázmennyiség kevesebb mint 30 százaléka érkezik az EU-ba, és már készülnek a vészhelyzeti forgatókönyvek egy teljes leállásra is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet energiaválság EU földgáz Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.