Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egy hét kihagyás után hétfő óta újra érkezik gáz Magyarországra Szerbia irányából. A közel hétnapos leállásra a Gazprom magyarázata szerint az Oroszországból Európába a Fekete-tenger alatt befutó Török Áramlat karbantartása miatt volt szükség. Az orosz cég előre jelezte, hogy egyhetesre tervezi a munkálatokat, ám a piacon sokan tartottak tőle, hogy más vezetékekhez hasonlóan itt sem indulnak meg a szállítások, ha letelik a jelzett idő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKarbantartanak az oroszok, újabb vezetéken áll le a gázszállítás, és ez Magyarországot is érintiEgy hétre leáll a gázszállítás a Török Áramlaton. Az elmúlt hónapokban a Magyarországra érkező gáz 35-40 százaléka ezen a vezetéken érte el Európát.

Ahogy korábban is írtuk, a leállásnak azért volt különösen nagy jelentősége, mert a bejelentést megelőző napokban az Európába irányuló orosz szállítások több más vezetéken is visszaestek. Márpedig a Török Áramlat az orosz gáz egyik legfontosabb szállítási útvonala a kontinensre. A vezeték kapacitása évi 31,5 milliárd köbméter, amelynek fele a törökökhöz fut be, a másik fele viszont a balkáni és kelet-európai vevőket látja el. Tavaly szeptember óta Magyarországra is ebből az irányból érkezik az orosz gázimport jelentős része, miután a két ország megállapodott, hogy ezzel az útvonallal váltják ki a korábbi ukrán tranzit nagy részét, némi konfliktust okozva ezzel az ukrán és a magyar kormány között.

Ennek megfelelően a karbantartás előtti hetekben a hazai import több mint harmada Szerbia irányából jött be, így az útvonal kiesése jelentősen visszavetette a behozatalt. Ahogy a fenti ábrán látszik, az előző egy hétben a korábban megszokott mennyiség alig több mint fele jött be, miután a másik legfontosabb irányból, Ausztria felől is inkább csökkent az import.

Ha ez tartósan így marad, az idővel komoly gondot okozhatott volna a betárolásban, tehát a téli tartalék képzésében. Úgy tűnik azonban, hogy a karbantartás elhúzódásával kapcsolatos félelmek alaptalanok voltak. A Török Áramlaton hétfő este megindultak a szállítások, így ha még nem is a korábbi mennyiségben, de már tegnap is jött gáz Magyarországra Szerbia felől.

Mostanra pedig teljesen felpörgött a déli import. Az FGSZ Zrt. adatai szerint jelenleg óránként közel 650 ezer köbméter gázt kapunk Szerbia felől, ezzel ismét messze ez a legfontosabb beszerezési irány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost már látszik, hogy az orosz gázszállítások előrejelezték a háborútA szerződések alapján a Gazpromnak meghatározott mennyiséget kell szállítania. Ettől eltérhet ugyan, de később pótolnia kell. Az elmúlt napokban ez történik, a korábbi ár dupláján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlcsóbban jött Magyarországra az orosz gáz márciusbanMárciusban jóval a tőzsdei jegyzések alatti áron érkezett Magyarországra az orosz gáz. A háború kirobbanását követően egész Európa látványosan többet vásárolt az oroszoktól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHáromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlagEgyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.

Közélet Vállalat gáz gázimport gazprom orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 12. 17:43 Közélet, Vállalat

A magyar benzinkutak harmada-negyede zár be jövő pénteken

Augusztus 19-én és 20-án nem szolgálnak ki üzemanyagot a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak. A szövetséghez 500-600 töltőállomás tartozik.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.