Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. május 23. 14:12 Közélet

Becsukja a szemét az Európai Bizottság, tovább lehet növelni az államháztartási hiányt

Az Európai Bizottság a papírformának megfelelően újabb egy évvel fel kívánja függeszteni a fiskális szigor szabályait, vagyis a tagállamok 2023-ban is nagyobb államháztartási hiányba és államadósságba verhetik magukat, mint amit az EU elvileg előír nekik.

Az EU még a Maastrichti Szerződésben döntött úgy, hogy az államháztartási hiány legfeljebb a GDP három százaléka, az államadósság pedig legfeljebb a 60 százaléka lehet a tagállamokban. A gyakorlatban ezt a 25 éve hozott szabályt a legtöbb tagállam nem tudja betartani, a GDP-arányos államadósság EU-s szinten közel van a 100 százalékhoz. A déli tagállamokban ennél is jelentősen rosszabb az arány, a görögöknél például 200, az olaszoknál 155 százalékos szinten van az államadósság.

A szigorú és a gyakorlatban kevésbé betartatható szabályokat sokan bírálják, amiért túlságosan visszafogják a költségvetési mozgásteret és a növekedést. A gazdaságért felelős uniós biztos, Paolo Gentiloni is úgy gondolja, hogy a szabályok idejétmúltak, főleg, hogy az EU által szorgalmazott zöld beruházások nagyobb pénzügyi mozgásteret igényelnek.

Mivel azonban a szabályok átírása kvázi konszenzust igényelne, ezért a gyakorlatban más megoldásokkal tekintenek el az érvényesítésüktől. A koronavírus-járvány miatt 2020 márciusában a Stabilitási és Növekedési Paktum keretében ideiglenes jelleggel felfüggesztették az előírást, így a kormányok hivatalosan is többet is költhetnek a gyorsabb helyreállítás érdekében. A felfüggesztés elvileg 2022 végéig lett volna érvényben, közben azonban a pandémiához kapcsolódó recessziót és az ellátási láncok megakadását az orosz-ukrán háború követte.

Erre hivatkozva az Európai Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott ajánlásában azt javasolja, hogy a fiskális szabályok felfüggesztését hosszabbítsák meg 2023 végéig. A remény szerint ez nagyobb mozgásteret hagy a tagállamok számára, hogy megfelelő válaszokat adjanak a háború, az energiaár-emelkedés és az ellátási nehézségek miatt romló gazdasági kilátásokra. A Bizottság ajánlása azt jelenti, hogy a gyakorlatban az EU nem fog a tagállamokkal szemben túlzottdeficit-eljárást indítani, de ősszel ismét értékelik a tagállami költségvetéseket, és a Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy akkor vagy 2023 tavaszán ezt esetleg megtegye.

A Bizottság a magyar költségvetésről is megállapította, hogy nem felel meg a maastrichti kritériumoknak, hiszen a magyar államháztartási hiány is jócskán meghaladja a 3 százalékot (6,8 százalék volt 2021-ben), ahogy az államadósság is a 60 százalékos küszöbértéket (2021-ben 76,8 százalék), de emiatt újabb eljárás most Magyarország ellen sem indul. A Bizottság egyúttal 12 tagállam költségvetési egyensúlyát vizsgálta meg ezúttal részletesen (a magyar most nem volt ezek között), és három ország, Görögország, Olaszország és Ciprus esetén megállapította, hogy azok továbbra is súlyos problémákkal küzdenek. A Bizottság javaslata után az Európai Tanácsnak kell majd döntenie a pénzügyi lazaság 2023-as meghosszabbításáról.

Közélet államadósság európai bizottság Európai Unió költségvetési hiány Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:47 Közélet

A techszektor után a kiskereskedelem a következő, ahol nagy változások jönnek

A mostani gazdasági helyzetben aligha lesznek fenntarthatók a járvány alatti kereslet kiszolgálására hivatott gyors és sokszor túlzó fejlesztések a kereskedelemben.

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Fontos

Stubnya Bence
2023. január 28. 15:45 Adat

Visszaesett a megújulók aránya az uniós energiafogyasztásban, de a számokat a tűzifaégetés is nagyon torzítja

2021-ben először fordult elő, hogy csökkent a megújulók aránya az uniós energiafogyasztáson belül. A számokat viszont jelentősen torzítja a biomassza felhasználása, amivel más bajok is vannak klímaszempontból.

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.