Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. december 20. 13:10 Közélet, Vállalat

Dr. Gődény eladta megbírságolt cégét, a büntetés már másnak érkezik

Több mint egy évnyi vizsgálat után arra jutott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy jogsértőek voltak a Nutriversum étrend-kiegészítők Dr. Gődénnyel forgatott reklámjai. A hatóság még tavaly októberben kezdte el vizsgálni a hirdetéseket, amelykről most megállapította, hogy több probléma is akadt velük.

Hatalmasat nyertek

Ezek közül az egyik épp az volt, hogy túl nagy hangsúlyt kapott Dr. Gődény gyógyszerész végzettsége. Az uniós szabályok szerint ugyanis

a kereskedelmi üzenetekben – tartalmuk valóságától függetlenül – tilos élelmiszerekkel kapcsolatban orvos, egészségügyi szakember, vagy (bizonyos kivételekkel) egészségügyi szervezet ajánlásaira hivatkozni.

Emellett a GVH-nak tartalmi kifogásai is voltak a reklámokkal. Néhány hirdetésben ugyanis megtévesztően sugallták a Nutriversum étrend-kiegészítőiről, hogy fogyasztásuk képes kiváltani a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

A GVH vizsgálata elsősorban nem Dr. Gődényt, hanem a leginkább kakaóporairól ismert Bedeco többségi tulajdonában lévő Nutriversum Kft-t érintette. A cég végül 23,6 milliós bírságot kapott, amely nem tűnik kiugróan soknak annak fényében, hogy mekkorát nőtt a jogsértő reklámok megjelenésének évében, 2020-ban a cég. Ahogy korábban írtunk róla, a társaság tavaly közel háromszorosára, 1,77 milliárd forintra növelte az árbevételét, adózott nyeresége pedig 94 millió forint volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliókkal gazdagította a járvány a vírusszkeptikus Dr. Lenkeit, nagyot szakítottak Dr. Gődénnyel isDr. Lenkei vitaminüzlete annyira felfutott az általa átverésnek tartott járvány során, hogy 400 millió forint osztalékot vehet fel cégeiből.

A GVH azzal indokolta a nyereséghez képest sem túl magas pénzbírságot, hogy a

Nutriversum Kft. az eljárás során együttműködött a versenyhatósággal: eltávolította a kifogásolt videótartalmakat, elismerte a jogsértést és lemondott a jogorvoslatról is.

A cég emellett még belső versenyjogi megfelelési programot készít a hasonló, jövőbeni jogsértések elkerülésére.

Furcsa eladás

A Nutriversum mellett ugyanakkor a GVH egy másik céget is megbírságolt az ügyben: a Gődény Györgyöt a marketing-együttműködésben képviselő East to West Hungary Trade Kft-t 166 ezer forintra büntette. A most megbüntetett vállalat neve nem túl ismert, aminek magyarázata, hogy még öt hónappal ezelőtt sem így hívták. A vállalat ugyanis egészen augusztus elejéig Fitnesmaffia Sports Company néven futott, és Gődény György, illetve felesége tulajdonában állt.

A vírusszkeptikus gyógyszerész ugyanakkor nyáron – tehát tíz hónappal a most záródó vizsgálat megindítása után – túladott a cégen.

A vállalatot egy ezerfős szabolcsi községben élő 29 éves férfi vásárolta meg, akinek ezenkívül semmilyen más üzleti érdekeltsége nincs, és nem volt korábban sem.

A vételár a szerződés szerint egymillió forint volt.

A tranzakcióval párhuzamosan a céget egy olyan úgynevezett székhelyszolgáltatóhoz jelentették be, amelynél egy kis irodába több száz másik vállalatnak is székhelye van. Önmagában ez jogilag és üzletileg is teljesen legális, hiszen sok társaságnak nincs saját ingatlanja, ahova például levelei érkezhetnek. Korábban azonban már írtunk róla, hogy az ilyen szolgáltatókat előszeretettel használják azok is, akik a hatóságok elől szeretnének eltűnni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgészen apró iparágban próbálnak megbújni a legnagyobb adócsalókLáthatóan sok vállalkozásnak van szüksége a székhelyszolgáltatóra, ám az ilyen címeken megbújó adócsalók sokkal több pénzt visznek el, mint amennyit a teljes szektor keres.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk21 apró iroda és lakás, ahol sok tízmilliárdnyi közpénz tűnt elA legnagyobb adótartozást felhalmozó cégek negyede, közel 400 vállalat mindössze 21 címre van bejelentve. Van ahol 38 ilyen vállalkozás "működik". Miért nem tesznek semmit?

Ennek fényében egyáltalán nem lenne meglepő, ha a GVH-nak még ezt a 166 ezer forintot is nehézségekbe ütközne behajtani. Mindenesetre Gődénynek, aki a Partizán által feltárt, az államot százmilliókkal megkárosító kamupárt-üzlet egyik főszereplője volt, biztosan nem kell fizetnie.


A Partizán videója Gődény György és a Nutriversum reklámjairól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat bírság Dr. Gődény gvh kamupárt Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Habár nem úgy tűnik, de végül mindenkinek jobb lesz a szigorú költségvetés

Matolcsy György fél éve még kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Aztán belenézett a jövő évi költségvetési tervezetbe, és pozitív hangot ütött meg.

Kolozsi Ádám
2023. június 8. 15:52 Közélet

Szándékos árvizek: Sztálin a minta, de Kína is több százezer emberét ölte meg egy gátrobbantással

Az elárasztást nemcsak az oroszok használták fegyverként a történelemben.

Pálos Máté
2023. június 6. 18:29 Élet, Közélet

A kormány tényleg levette a kezét a független társulatokról

6 milliárd forintot osztott szét a kormány, de sem a Budapesti Fesztiválzenekarnak, sem a Pintér Béla Társulatnak nem jutott.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. június 9. 11:59 Világ

Áradás elől menekülők haltak meg a gátszakadás utáni támadásokban

Az elárasztott herszoni régióban az evakuálás mellett lövöldözések is zajlanak, az ukránok szerint az oroszok, az oroszok szerint az ukránok zavarják a mentést az ágyúkkal.

Debreczeni Anna
2023. június 9. 09:47 Élet, Tech

Bécs szeretné, hogy megnyissuk azt a rég tervezett cukrászdát

Az osztrák főváros részletes adatokkal segíti azokat, akik vállalkozni szeretnének. Mert egy okos városnak ez is a része.

Stubnya Bence
2023. június 8. 18:15 Vállalat, Világ

Magyarország bejelentkezett a Közel-Kelet legújabb gigaprojektjébe

17 milliárd dollárból fejlesztenék az iraki közlekedési infrastruktúrát, a magyar nagykövet felajánlotta a magyar cégek közreműködését.