Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. szeptember 28. 16:34 Közélet

Előválasztási offshore-ügy: hárommillióért cserélt gazdát egy félmilliárdot érő cég

Közjegyzői okiratba foglalt hivatalos dokumentumokkal tudom igazolni, hogy minden vád ellenem hamis, azokból egy szó sem igaz. Soha nem volt offshore-tulajdonom, az ezt igazoló közjegyzői dokumentumokat ma délután elküldtem a közös ellenzéki Országos Előválasztási Bizottságnak.

Ezt írta hétfő esti Facebook-bejegyzésében Ráczné Földi Judit, aki Fejér megye 1. (székesfehérvári) választókerületében a DK jelöltjeként indul az előválasztáson. A bejegyzésre azért volt szükség, mert múlt héten a Válasz Online kiderítette, hogy a közel tíz évig a politikus által vezetett Alba Autómosó Kft.-ből nem sokkal az előválasztás előtt szállt ki egy olyan tipikus offshore cég, amelynek szintén Ráczné Földi Judit volt a képviselője, majd mint később kiderült, tulajdonosa is*A dokumentumokban szó szerint a member megnevezés szerepel, ami a helyi cégjogi terminológiában tulajdonost jelent.. Az ügy még az előválasztási miniszterelnök-jelölti vitában is előkerült, ahol az azóta visszalépését már bejelentő Tóth Csabáéhoz hasonló esetként hivatkozott rá Karácsony Gergely.

Alapvetően az offshore tulajdon nem törvényszerűen bűn, még ha elég sok rossz képzettársítás is kapcsolódik hozzá a potenciális és gyakran valós visszaélések miatt. Ebben az esetben azért problémás a dolog, mert Ráczné Földi Judit – ahogy minden előválasztáson induló jelölt – aláírta a feddhetetlenségi nyilatkozatot (pdf). A dokumentumban pedig arról is nyilatkozik, hogy sem neki, sem vele egy háztartásban élő hozzátartozójának nincsen a tulajdonában offshore cég.

A cégiratok szerint viszont a DK jelöltjének volt. Ezt a Válasz Online dokumentummal is alátámasztotta, amelyről viszont Ráczné Földi Judit azt állította, hogy hibás, az Országos Előválasztási Bizottság előtt azzal pedig védekezett, hogy elírás történt.

A Válasz Online által is közzétett, tulajdonlást bizonyító irat

Egyrészt azonban nem volt egyértelmű, hogy ugyanarról az iratról nyilatkozik a politikus, amelyet a Válasz Online is bemutatott, másrészt, ha hiba történt, akkor sorozatos. Nemcsak a lap által idézett júniusi iratban szerepel ugyanis tulajdonosi megjelöléssel Ráczné Földi Judit, hanem egy négy hónappal korábbiban is.

A februári tulajdonosi kapcsolatot alátámasztó irat

A Minos King Global Business LLC egyébként pont ebben a néhány hónapban birtokolta az Alba Autómosó Kft-t. A céget ráadásul egy másik delaware-i (tehát offshore) vállalattól vette az adásvételi szerződés szerint hárommillió forintért. Már a vételár is furcsa kicsit, hiszen az Alba Autómosó Kft. az elmúlt években rendre 2 és 4 milliárd forint közötti árbevételt és nem egyszer 100 millió forint feletti profitot ért el. Ez alapján*A 2020-as beszámoló szerint az év végén. félmilliárd forintot simán érhet, de inkább 700-800 millió forint lehet a reális értéke.

Az adásvételi szerződésben az ár meghatározása és az aláírások

Legalább ennyire érdekes azonban, hogy az eladó offshore vállalkozás, a Szerresz LLC egy olyan magánszemély tulajdonában volt, akinek a cégregiszter szerint megegyezik a címe Ráczné Földes Juditéval. Nem egyértelmű, hogy ez kimeríti-e a feddhetetlenségi nyilatkozatban szereplő offshore-tilalommal érintett „egy háztartásban élő hozzátartozó” fogalmát, de semmiképpen sem mutat jól.

Mindezek fényében kissé meglepő, hogy az OEVB lesöpörte az ügyet, és kétharmados többséggel elutasította az offshore-vádakat tartalmazó beadványt. Az iratok alapján ugyanis

teljesen egyértelmű, hogy egy százmilliókat érő magyar céget adtak-vettek olyan offshore vállalatok, amelyek egyértelműen köthetőek Ráczné Földi Judithoz, illetve valakihez, aki vele egy lakásban él.

Ez még akkor is visszás, de legalábbis alapos kivizsgálásra ad okot, ha mostanra – ahogy a politikus állítja – meg is szűnt a kapcsolata a Minos King Global Business LLC-vel. Egyrészt ugyanis az offshore tilalom nyilván nem az előválasztás heteire vonatkozik, másrészt kicsit sok az véletlen elírás a történetben.

Kérdéseinket szerettük volna feltenni Ráczné Földi Juditnak is, a politikust azonban telefonon nem sikerült elérnünk, írásbeli kérdéseinkre pedig egyelőre nem kaptunk választ.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet DK előválasztás karácsony gergely offshore Ráczné Földi Judit Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.