Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. szeptember 14. 14:02 Közélet, Pénz

Arra készül a kormány, hogy nem lesz már kiegyezés a választásokig az EU-val

Hatalmas devizakötvény-csomag kibocsátását kezdte meg a magyar állam, ami arra utal, hogy a döntéshozók nem számítanak az EU-s helyreállítási források felszabadulására a közeljövőben, a pénzt máshonnan kell betenni a költségvetésbe.

Tegnap a Bloomberg saját értesülés, a Portfolio.hu az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) idei adósságfinanszírozási tervének módosítása alapján írt arról: az állam jelentősen emelte devizakötvény-kibocsátási terveit, körülbelül 1,8 milliárd euróról legfeljebb 4,5 milliárd euró értékűre. A forrásbevonás nem többletköltést fedez, hangsúlyozta az ÁKK közleménye is.

Egy 10 és egy 30 éves dollárkötvénycsomag, illetve egy 7 és/vagy 20 éves eurókötvény-csomag kibocsátása már a célegyenesben van, az állam több nagy nemzetközi banki szereplőt megbízott az előkészületekkel. (A dollárkötvények kibocsátása már el is indult.) Tavaly óta néhány devizakötvény-kibocsátással egyébként látványosan megfordult az a korábbi trend, amely szerint 2012 eleje óta folyamatosan csökkent az államadósságon belül a deviza aránya, 2020 elejére egész pontosan 15 százalékra esett a korábbi 50 százalékról. Vagyis a magyar állam nagyjából a pandémia súlyosbodásával egyidőben felülírta a korábbi devizaadósság-minimalizálást célzó pénzpolitikáját.

A Bloombergnek nyilatkozó közgazdász, Németh Dávid szerint a kötvénycsomag méretéből arra lehet következtetni: a kormány azzal számol, hogy a választásokig nem rendeződnek a vitás kérdések az Orbán-kormány és az EU között.

A brüsszeli fejlemények sem mutatnak a jogállamiság-konfliktus feloldása felé, nemrég az EU igazságügyi biztosa a lengyel helyreállítási terv elfogadását a bírói függetlenség biztosításához, vagyis a jogállamiság-feltételrendszer egyik sarokpontjának teljesítéséhez kötötte. Az Európai Bizottság pénzbüntetés kiszabását is kérte az Európai Bíróságtól, amire válaszként a magyar kormány még kormányhatározatban is kiállt Lengyelország mellett, mondván, az Európai Bizottság megsértette a tagállami szuveneritást. A két ország szövetségét demonstrálandó Orbán Viktor – miután Budapesten találkozott Andrzej Duda lengyel államfővel – azt mondta: Magyarország meg fogja vizsgálni a Lengyelország melletti fellépés jogi lehetőségeit.

Az EU azért tartja vissza a forrásokat, mert nem elégedett a magyar jogállamisági helyzettel, például a korrupció elleni intézkedésekkel, a sajtószabadság állapotával. A magyar kormány álláspontja szerint viszont a gyermekvédelmi intézkedéscsomag – benne a melegellenes részekkel – az igazi ok.

Mindezek alapján sem a lengyel, sem a magyar helyreállítási terv elfogadása nem látszik esélyesnek, idén a pandémia utáni uniós helyreállítási alapból a 326 milliárd forintos, a teljes helyreállítási alap 13 százalékos előlegén kívül nem érkezhet pénz Magyarországra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz európaiak 81 százaléka a jogállamisági feltételekhez kötné az uniós kifizetéseketMagyarországon is támogatják az uniós alapelvek érvényesítését, miközben a kormány iránti bizalom rendkívül alacsony.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az idén uniós pénzeket veszíthet Magyarország az egyik biztos szerintMagyarország esetében 7,2 milliárd euró sorsa forog kockán.

Közélet Pénz 2022-es választások devizakötvény európai uniós támogatás helyreállítás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pletser Tamás
2022. augusztus 18. 04:34 Közélet

Tovább kell-e emelni a már megemelt rezsiárakat?

Az emelkedő energiapiaci árak a forint gyengülésével kombinálva már erős nyomás alá helyezik a kormányt.

Avatar
2022. augusztus 17. 04:34 Közélet

A fesztivál, ami ingyenes, de még Erdogan fia is eljött rá – mit jelent a keleti nyitásban a Kurultáj?

A szervezők hangsúlyozottan próbálnak figyelni arra, hogy a dilettáns őstörténeti irányokat vagy az asztrológiai beütésű ezoterikusabb nemzeti ideológiákat távol tartsák a rendezvénytől.

Avatar
2022. augusztus 16. 17:45 Közélet

A kormány visszakozott erdőügyben, de ezzel a magántulajdonosokat hozhatja jobb helyzetbe

Egy ponton a miniszteri önkorrekció olyan jól sikerült, hogy még az augusztus 4. előtti állapotnál is erősebb a most kiadott védelem, ugyanakkor ez még nem olyan erős, mint egy kormányrendelet.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. augusztus 18. 07:36 Világ

Épp a szárazság miatt fenyegeti árvíz Hollandiát

Veszélyben vannak az ország gátjai, öntözéssel kell óvni őket a kiszáradástól.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 17. 15:59 Adat, Világ

Európát nem mentik meg az oroszoktól, de rengeteget keresnek a gázon a norvégok

Bár sokkal több földgázt nem tudnak Európának adni, a norvég állam az idén így is 38 ezer milliárd forintnak megfelelő bevételt vár az olaj és gázszektortól.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 17. 11:48 Élet

Jól is járhat a munkaadó, ha az alkalmazott csak a minimumot hajlandó teljesíteni

Egyre nagyobb figyelmet kap a sajtóban a quiet quitting kifejezés, egy tanulmány szerint viszont még jól is kijöhet abból egy vállalkozás, ha a munkavállalók nem törik halálra magukat.