Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. szeptember 8. 13:58 Közélet

Nagyon drága, de nagyon jó irány, amerre Kardoskúton mennek

Az állami tulajdonú Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) belekezd egy hidrogén előállító fejlesztésbe – adta hírül az MTI. A Békés megyei Kardoskút területén lévő gáztározónál vizet fognak az összetevőire, azaz hidrogénre és oxigénre bontani (elektrolízis), és a hidrogént fogják eltárolni. A folyamathoz a villamoshálózatban keletkező többletenergiát fogják felhasználni, vagyis azt a felesleget, ami akkor keletkezik, amikor a magyar erőművek több áramot termelnek, mint amennyit az ország éppen felhasznál.

A vízből így kinyert hidrogént a földgázhoz fogják keverni. Ennek felhasználása az erőműveknek nem okoz különösebb technológiai problémát, amikor tehát a tárolóból a keverék (földgáz + hidrogén) kikerül, az erőművekben a szokásos módon elektromos áram keletkezik belőle, azzal a lényeges különbséggel, hogy a hidrogén összetevő felhasználásának lényegében nincs károsanyag kibocsátása (hő keletkezése mellett visszaalakul vízgőzzé).

A folyamat kiindulásánál felhasznált többlet energiát természetesen nem lehet teljes egészében visszanyerni, azaz nem fog annyi elektromos áram keletkezni, amennyi az elektrolízishez szükséges, de a mai legmodernebb rendszerek már legalább 60 százalékos hatékonyságot képesek elérni, azaz optimális esetben a befektetett energiának csak kevesebb, mint 40 százaléka vész el.

A kardoskúti fejlesztés teljesítménye 2,5 megawatt lesz, tehát ha a rendszer egy órán keresztül folyamatosan működik, akkor 2,5 megawattóra árammennyiséget képes majd előállítani. Összehasonlításul: a Paksi Atomerőmű teljesítménye ennek körülbelül a 800-szorosa.

A projekt teljes költsége 2,9 milliárd forint, amiből 1,9 milliárdot az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal pályázatán nyert el az MFGT, a fennmaradó részt önerőből finanszírozza. Mivel azonban az MFGT állami tulajdonban van, a projektben lényegében nincs magántőke. Az 1 megawattra jutó 1,16 milliárd forintos beruházási költség nem kevés, de a víz elektrolízisének hatékonyabb módszereit világszerte rengeteg k+f fejlesztéssel keresik, és számítani lehet arra, hogy a jövőben a berendezések fajlagos költsége csökken, hatékonysága pedig javul.

Kardoskúton hosszabb távon három földalatti tároló réteget lehetne hidrogén tárolásra használni, és a tározónak távvezetéki és elosztó vezetéki kapcsolatai is vannak a régióban, így a kevert energiahordozó szállítása alapból megoldott.

A hidrogén jövőbeni alkalmazásával és környezetvédelmi szerepével számos cikkben foglalkoztunk az elmúlt időben. A hidrogént ma még többnyire éppen földgázból és nem vízből állítják elő, ami miatt egyáltalán nem számít teljes mértékben zöld megoldásnak. A kardoskúti beruházás viszont azért jó irány, mert vízből állítja elő a hidrogént, és ha az elektromos áramtermelésben nőni fog a megújuló források aránya, akkor a folyamat ténylegesen zöldebb lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÜzletileg nagyon messze van a versenyképességtől a zöld hidrogénNagyon durván meg kellene emelni a károsanyag-kibocsátás pénzügyi terhelését, hogy ne földgázból érje meg előállítani a hidrogént.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRáülnél egy 700 bar nyomású hidrogéntartályra?Nagyon mozgolódni kezdtek a hidrogén-elektromos meghajtás kulcsszereplői, élükön a Toyotával, de a technológiával kapcsolatban még mindig túl sok a megválaszolatlan kérdés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet elektrolízis földgáz gáz hidrogén Kardoskút tároló üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.