Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. szeptember 8. 06:13 Közélet

A rendszámtáblagyártás az egyik legfurcsább biznisz lett

A rendszámtáblák gyártása egyszerű – és ezáltal nem különösebben jövedelmező – feladatnak tűnik, mégis van egy olyan német cégcsoport, amely hosszú évek óta sorra nyer el szerte a világon a gépkocsik azonosításával kapcsolatos tendereket, miközben szép pénzügyi eredményeket mutat fel. A mára több mint százhúsz országban jelenlévő, illetve értékesítő J.H. Tönnjes egy Bréma környéki parafadugó-gyárból nőtte ki magát, amit a névadó Johann Hinrich Tönnjes alapított még 1832-ben, és 1962-ben kezdett rendszámtáblák készítésével foglalkozni.

A cég a későbbiekben egyrészt jobban elmélyült az új szakterületén – megkezdte a fém- illetve műanyagtáblák előállításához szükséges berendezések forgalmazását és újabb járműazonosítási megoldások kidolgozását –, másrészt 1990-re külföldi terjeszkedésbe kezdett: ekkor jött létre a többek között a magyarországi rendszámokat gyártó Plaket Kft.-t is részben tulajdonló Tönnjes E.A.S.T., ami eleinte a rendszerváltó kelet-európai országokban kezdett helyi vállalkozókkal együtt a cégcsoporthoz tartozó vállalatokat létrehozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHarminc éve ugyanaz a magáncég készíti az összes rendszámtáblát, évi 1 milliárd forint körüli haszonnalA Plaket Kft. lényegében egy természetes monopólium lett, a cég jövedelmezősége kiemelkedő a hasonló társaságokéhoz képest.

A Tönnjes magyarországi érdekeltsége az anyacég berendezéseivel kezdte a már a kilencvenes évek elején is teljesen automatizált rendszámtábla-gyártást, a Népszabadság korabeli cikke szerint 2005-ig tartó kizárólagos gyártási jogot elnyerve teljes árfelszabadítás mellett – és amint azt már bemutattuk, az azóta elmúlt tizenöt évben nem is akadt érdemi kihívója a magyar piacon. Hasonlóan kivételezett helyzetbe került a német cég, illetve annak helyi kirendeltsége Lettországban is, ahol 2002 és 2016 között egy együttműködési szerződés keretében, majd 2016 és 2020 között egy egypályázós tender elnyerésével szállíthatta a rendszámtáblákat az állam megrendelésére. A lett versenyhivatal tavaly azonban vizsgálatot indított a közbeszerzést illetően, aminek eredménye szerint

a verseny hiánya az észt rendszámtábla-beszerzéshez képest három, a litvánhoz viszonyítva pedig ötszörös túlárazáshoz vezetett.

A versenyhivatal beszámolója szerint a szomszédos országokban jóval olcsóbban dolgozó gyártók azért nem tettek ajánlatot, mert a kiírás a régi partnerre volt szabva, például olyan rövid szállítási határidőkkel és adatszinkronizációs követelményekkel, amelyeknek csak egy már jól bejáratott cég tud megfelelni. (Magyarországon a Plaket Kft. 2010-ben megnyert egypályázós tendere is részben az adatcsere sajátosságaira való hivatkozással zajlott tárgyalásos, és nem nyílt módon.)

Európán kívül is volt rá példa, hogy kifogásolták a Tönnjes tevékenységét: a cégcsoport Srí Lankán például egy helyi lap cikke szerint vélhetően összejátszott a rendszámtáblák beszerzéséről szóló tender során a szintén német Utsch-sal. Ennek lehetőségét valószínűsítette a két konkurens cégcsoport helyi leányvállalatainak egymással átfedő vezetői és tulajdonosi köre. Ezek az összefonódások egyértelműen szembementek az ország beszerzési szabályaival.

A rendszámtáblák gyártását a Tönnjeshez hasonlóan az 1960-as évek óta végző Utsch-nál szükségesnek tartották leszögezni, hogy a – többek között a Tönnjes cégcsoport tagjaival közösen alapított – Utsch Tönnjes International-ben nincs többségi tulajdonuk és beleszólásuk sem az ő nevüket is viselő cég működésébe.

Közélet közlekedés plaket kft rendszám Tönnjes üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Bucsky Péter
2022. szeptember 25. 04:34 Adat, Közélet

Rogán 446 milliót, a legszegényebb államtitkár 4 milliót keresett tavaly

A miniszterek és az államtitkárok vagyoni helyzete között óriási a különbség. Orbán Viktornál 27-en is többet keresnek. A szja-kedvezményekkel százmilliót spórolnak a miniszterek, de Rogán Antal nem él a kedvezménnyel.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki