Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. július 27. 16:36 Közélet, Vállalat

Miért kell a kasszánál a papírnyugtát átvenni, ha legtöbbször azonnal kidobjuk?

Megtartja a másolatot? – kérdezi a kávézóban szokás szerint a pultos, amikor kártyával fizetek, és a kártyaleolvasó terminál szokás szerint egymás után két igazolást nyomtat ki, egyet nekem, a vásárlónak, egyet neki, az eladónak. Nem kérem a másolatot, mondom, és a pultos egy jól megszokott mozdulattal dobja a nekem járó papírt a keze ügyében lévő, külön erre a célra odatett kis szemetes edénybe. Látom, hogy nem vagyok egyedül, az edény tele van olyan cetlikkel, amelyeket kötelező kinyomtatni, de gyakorlatilag senki nem használja semmire. Aki pedig elviszi, talán máshol dobja ki.

Maga a vásárlást igazoló nyugta persze más kérdés, annál fel sem merülhet a fenti kérdés, azt nemcsak ki kell nyomtatni, de szigorúan át is kell adni. Persze dönthet a vásárló úgy, hogy azt is rögtön kidobja. Egy csésze kávénál nyilván más a nyugta fontossága, mintha nagy bevásárlást fizet ki az ember egy élelmiszerboltban, vagy fúrógépet vesz, amelynek a jótállását később esetleg érvényesítenie kell.

Például az élelmiszerboltokban körülnézve azonban régóta egyértelmű, hogy még a méteres papírnyugták élete is csak pár méterre, élettartama pedig fél percnél rövidebb időre korlátozódik. A boltok kassza utáni terébe kihelyezett szemetesek tele vannak az azonnal kidobott nyugtákkal.

Mióta legutóbb a Lidl, vagyis Magyarország jelenleg már piacvezető élelmiszerbolt hálózata is bevezette a digitális-mobiltelefonos nyugtaátvétel lehetőségét, talán a korábbinál is aktuálisabb lett a kérdés: tényleg muszáj 2021-ben is szakmányban nyomtatni az azonnali papírszemetet?

Bár mások is használnak már hasonló megoldásokat, a digitális Lidl nyugtát (pontosabban a nyugta digitális másolatát) már csak azért is érdemes szemügyre venni, mert rögtön látszik rajta, hogy száz százalékig ugyanúgy néz ki, mint a papíros eredeti. Fehér alapon pár fekete karakter, még a betűtípus is ugyanaz, a digitális tárhelyigénye gyakorlatilag nulla, vagyis raklapnyit lehet belőle tárolni az idők végezetéig, de a jogszabályokban meghatározott öt évig feltétlenül.

Ugyanezek a jogszabályok azonban egyelőre az ehhez hasonló esetekben nem engedik meg, hogy a boltos ne nyomtassa ki a saját és a vevő nyugtáját. Ahogy a Nemzeti Adó- és Vámhatóságnál (NAV) elmondták nekünk, természetesen ma már sokfajta elektronikus nyugtaadási lehetőség van (ahol tehát nem kell nyomtatni), ha azonban a nyugtát pénztárgéppel állítják ki, akkor az csak papíralapon történhet.

Ez azt jelenti, hogy ha egy vállalkozás olyan tevékenységet végez, ami alapján kötelező pénztárgépet használnia, akkor a pénztárgéppel csak papíralapú nyugtát állíthat ki.

Egy vásárlás után kapott digitális másolat a Lidlben. Fotó: G7

A NAV azzal érvel, hogy a nyugta kötelező kinyomtatása és a vásárlónak való átadása elsősorban a vásárlók védelmét, jogaik érvényesítését szolgálja.

Ez biztosítja ugyanis, hogy minden esetben a vevőnél legyen a vásárlást igazoló adóügyi bizonylat. A papíralapú nyugta átadása/átvétele a vásárlótól semmilyen többletfeltételt (például előzetes vásárlói regisztrációt, mobileszközt stb.) nem követel meg, rögtön a vásárló rendelkezésére áll, a tartalma azonnal olvasható és értelmezhető.

– írták nekünk.

A NAV érvelése logikus és érthető, de vásárlói szemszögből mintha kezdene elavulni. A Lidlhöz hasonló esetekben ugyanis a bolt természetesen nem kötelezi a vevőt a digitális nyugta elfogadására, az applikáció letöltése és használata csak egy lehetőség. Vagyis a vásárló akár dönthet(ne) úgy is, hogy neki ez a fajta megoldás kielégíti a NAV által sorolt feltételeket: rögtön a rendelkezésére áll, a tartalma olvasható és értelmezhető.

Ha pedig azt nézzük, hogy az öt éven belüli megőrzés/bemutatás iránti igényt (például jótállás érvényesítéséhez) a digitális vagy a papíralapú forma támogatja jobban, akkor egy kereshető digitális adatbázis messze felhasználóbarátabbnak tűnik, mint az íróasztalfiók.

Ráadásul, ahogy említettük, a papíros nyugta csak a pénztárgépes értékesítésnél kötelező, egyébként a jogszabály szerint egyáltalán nem.

Vagyis bizonyos esetekben – például egy internetes vásárláskor, ha nem állítanak ki számlát – már most is van lehetőség elektronikusan nyugtát kiállítani

– írta nekünk a NAV.

Az internetes vásárlások térhódításával, és a nagyobb bolti applikációk terjedésével a papíralapú nyugta általánosabb elhagyhatóságának lehetősége egyre jogosabb igénynek tűnik. Még akkor is, ha beláthatjuk, hogy a Lidl a kiskereskedelem óriásszereplője, és a sarki boltnak belátható időn belül nem lesz saját applikációja és abban digitális nyugta szolgáltatása. Az is igaz, hogy ezek az alkalmazások szigetszerűen épülnek ki, vagyis az egyik bolt adatbázisa várhatóan soha nem lesz (egykönnyen) összefésülhető egy másikéval.

Megkérdeztük a NAV-tól azt is, van-e adatuk arról, évente hány darab papíros nyugtát állítanak ki a pénztárgépekkel, mert ebből következtetni lehetne arra, körülbelül mennyi lehet az erre elhasznált papír mennyisége, ám erre a kérdésre nem válaszoltak. Mint ahogy arra sem érkezett reakció, hogy van-e tervben olyan változtatás, amely legalább választhatóvá tenné a papíralapú verzió elhagyását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat bolt digitális e-nyugta kiskereskedelem NAV nyugta nyugtaadás pénztárgép Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.