Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. május 26. 16:55 Közélet

Budapest megkérdezi a vállalkozóktól, hogy miben akarnak vele együttműködni

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) Smart Budapest Ötletverseny címmel pályázatot hirdet. Elsősorban nem arra gondolnak, hogy kitesznek egy virtuális öltetládát, amibe mindenki beleteheti a vágyálmait, sokkal inkább üzleti alapú együttműködésre hívják a cégeket, a kisvállalkozókat vagy akár a magánszemélyeket is.

A város lényegében arra kíváncsi, hogy vannak-e olyan üzleti alapú innovációs ötletek, amihez segítséget tud adni. Ez lehet ugyan BVK mikrohitel is, de nem feltétlenül csak pénzügyi együttműködésről lenne szó, Budapestnek számos olyan nem pénzügyi forrása van, amelyet be tud(na) vonni egy ilyen együttműködésbe. Ha egy magáncéges innovációhoz segítséget jelent mondjuk a városi légszennyezési adatok elemzése, akkor jó ötlet esetén megosztják ezeket az adatokat. Ha van olyan alapinfrastruktúra, amely egy innovatív ötlet teszteléséhez jól jönne, elképzelhető, hogy a város ezt biztosítja.

Amennyiben magánszemély a pályázó, első körben vele kezd együtt dolgozni a város, de valószínű, hogy a BVK segítségével vállalkozóvá kell majd válnia ahhoz, hogy az adott projektet közösen végig lehessen vinni.

A beérkező ötletek közül a nyár végéig választják ki a nyerteseket, vagyis azokat, amelyeket közösen megpróbálnak megvalósítani, ezután kötik meg az együttműködési keretszerződéseket.

A pályázat mögött állnak a legnagyobb fővárosi tulajdonban lévő cégek (például BKK, Budapest Közút, Budapest Vízmű, Főtáv, BDK), és csatlakozott a kezdeményezéshez a főváros környezet- és klímapolitikai főosztálya, valamint Budapest főépítésze is. A BVK arra buzdít, hogy olyan ötleteket is nyugodtan adjanak be a pályázók, amelyekhez ezek szakmai együttműködése szükséges.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nyomasztó járvány leginkább felemelő része, hogy az emberek újfajta együttműködésekbe kezdtekA járvány tapasztalatai lendületet adhatnak a civil kezdeményezéseknek. A Harvard professzora, James E. Austin a G7-nek arról beszélt, hogy a céges-civil együttműködések fellendülésére számít Magyarországon is.

Közélet Budapest együttműködés ötlet üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.

Fabók Bálint
2021. június 18. 16:50 Közélet

„Fizetés alig van, megbecsülés nulla” – miért merült fel, hogy tüntessenek az ápolók?

A járvány csillapodásával ismét felmondhatnak az ápolók, és szakmai szervezetek szerint több ezren hagyhatják el az évek óta emberhiányos ágazatot.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. június 21. 06:03 Adat, Vállalat

Sok helyen újra munkaerőhiány van, pedig külföldre még vissza sem indultak a magyarok

Bár az ország egészében még többen keresnek állást, mint a járvány előtt, egyes régiókban már nem ez a helyzet, néhány ágazat pedig már munkaerőhiánnyal küzd.

Stubnya Bence
2021. június 20. 07:01 Világ

A járvány sokkal láthatóbbá tette az ingatlanpiacon a társadalom szétszakadását

Egyre kevesebb embernek elérhető a saját tulajdonú ingatlan a fejlett világban, az alternatívák pedig csak az egyenlőtlenségeket növelik. Ideje újragondolni a pénzügyi rendszer és a lakáspiac kapcsolatát?