Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. március 23. 09:27 Közélet

Marché éttermek bedőlése: 1,5 milliárdos kieséshez 100 millió forint állami segítség

Hatalmasat zuhant a forgalma és a nyeresége is tavaly azoknak a Marché éttermeknek, amelyek felvásárlását épp a közelmúltban jelentette be a Mol. A hazai benzinkutak mellett kilenc éttermet működtető cég tavaly március végén még azzal számolt, hogy ha a tavaszi bevétel egy jelentős része ki is esik, nyárra helyreáll a rend. Az akkor készített beszámoló szerint áprilisra 100, májusra 50, júniusra pedig 30 százalékos visszaeséssel kalkuláltak, júliustól azonban már a korábban tervezett forgalmat várták az éttermeiktől.

Feleződött a forgalom

A járvány elején tehát a Marché Restaurants Kft-nél úgy számoltak, hogy éves szinten legfeljebb 15 százalék körül csökkenhet az árbevétel, végül azonban az egy évvel korábbinak a felét sem sikerült elérni. A társaság forgalma a még február közepén közzétett éves jelentés szerint 2020-ban mindössze 1,4 milliárd forint volt, szemben a korábbi években megszokott 2-3 milliárd forinttal.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a vállalat eredménye is jelentősen megcsappant. Üzemi szinten veszteséges lett a társaság, és az adózott eredmény ugyan még éppen pozitív maradt, a 31 millió forintos profit azonban masszív visszaesés a korábbi évek 300-400 milliós nyereségéhez képest.

Pedig a beszámoló szerint igyekeztek csökkenteni a költségeket. A jelentésben szó szerint úgy fogalmazott a cég, hogy

a járvány ideje alatt a foglalkoztatáspolitikánkat a jelenlegi nehéz helyzethez igazítjuk, ha szükséges félévente vagy negyedévente dolgozunk ki új stratégiát. Bérrendszerünket, bérelemeinket a megváltozott piaci helyzetet figyelembe véve alakítottuk át.

Ez virágnyelven azt jelenti, hogy az alkalmazottak számát és a béreket is kénytelenek voltak csökkenteni. A cég tavaly februárban még 144 fős állománya az idén januárra 98 főre apadt, az egy főre vetített átlagos bérköltség pedig nagyjából 20 százalékkal csökkent. Ezzel majdnem negyedmilliárd forintot tudott megtakarítani a vállalat, de további 20 milliót spóroltak a kölcsönzött munkaerőn is.

Visszafogott állami segítség

Bár kétségtelen, hogy a cég állami segítséget is kapott, sőt bizonyos szempontból ez tartotta őket víz felett, de a visszaesés vagy akár a béreken megtakarított összeghez képest ez nem tűnik számottevőnek. A Marché Kft. a második hullám idején jutott bértámogatáshoz, ez azonban mindössze 26 millió forint volt, azaz a tizede annak, amennyit az alkalmazottakon spórolni kellett.

A beszámoló szerint a vállalat emellett

a munkaadói járulék mentességből, az általános forgalmi adó csökkentésből és a turizmusfejlesztési hozzájárulás eltörléséből profitált a válság ideje alatt.

Ebből az áfa hatását nehéz számszerűsíteni, a másik két tételt viszont nagyjából lehet. A forgalom, illetve a létszám csökkenése miatt mind a két befizetési kötelezettség alapból is jóval kisebb lett volna, mint 2019-ben, de becslésünk szerint a Marché Kft. a gazdaságvédelmi intézkedések miatt még ehhez képest is nagyjából 30-35 millió forintot spórolhatott mind a járulékokon, mind a turizmusfejlesztési hozzájáruláson.

Összesen tehát 80-100 millió forint között lehetett az állami segítség.

A Mol két hete jelentette be, hogy megveszi a Marché kilenc hazai éttermét. Az olajipari vállalat ezzel a fogyasztói szolgáltatásait szeretné tovább fejleszteni, ez ugyanis különösen nagy hangsúlyt kapott a nemrégiben frissített hosszútávú stratégiában. A kutakon bő öt éve kezdtek el helyben készített ételeket kínálni, és most már 185 helyszínen van ilyen, úgynevezett Fresh Corner szolgáltatásuk. A most megszerzett kilenc éttermet is ez alá a márka alá terelik be.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet covid járvány koronavírus Mol. Marché vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.