Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. március 23. 09:27 Közélet

Marché éttermek bedőlése: 1,5 milliárdos kieséshez 100 millió forint állami segítség

Hatalmasat zuhant a forgalma és a nyeresége is tavaly azoknak a Marché éttermeknek, amelyek felvásárlását épp a közelmúltban jelentette be a Mol. A hazai benzinkutak mellett kilenc éttermet működtető cég tavaly március végén még azzal számolt, hogy ha a tavaszi bevétel egy jelentős része ki is esik, nyárra helyreáll a rend. Az akkor készített beszámoló szerint áprilisra 100, májusra 50, júniusra pedig 30 százalékos visszaeséssel kalkuláltak, júliustól azonban már a korábban tervezett forgalmat várták az éttermeiktől.

Feleződött a forgalom

A járvány elején tehát a Marché Restaurants Kft-nél úgy számoltak, hogy éves szinten legfeljebb 15 százalék körül csökkenhet az árbevétel, végül azonban az egy évvel korábbinak a felét sem sikerült elérni. A társaság forgalma a még február közepén közzétett éves jelentés szerint 2020-ban mindössze 1,4 milliárd forint volt, szemben a korábbi években megszokott 2-3 milliárd forinttal.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a vállalat eredménye is jelentősen megcsappant. Üzemi szinten veszteséges lett a társaság, és az adózott eredmény ugyan még éppen pozitív maradt, a 31 millió forintos profit azonban masszív visszaesés a korábbi évek 300-400 milliós nyereségéhez képest.

Pedig a beszámoló szerint igyekeztek csökkenteni a költségeket. A jelentésben szó szerint úgy fogalmazott a cég, hogy

a járvány ideje alatt a foglalkoztatáspolitikánkat a jelenlegi nehéz helyzethez igazítjuk, ha szükséges félévente vagy negyedévente dolgozunk ki új stratégiát. Bérrendszerünket, bérelemeinket a megváltozott piaci helyzetet figyelembe véve alakítottuk át.

Ez virágnyelven azt jelenti, hogy az alkalmazottak számát és a béreket is kénytelenek voltak csökkenteni. A cég tavaly februárban még 144 fős állománya az idén januárra 98 főre apadt, az egy főre vetített átlagos bérköltség pedig nagyjából 20 százalékkal csökkent. Ezzel majdnem negyedmilliárd forintot tudott megtakarítani a vállalat, de további 20 milliót spóroltak a kölcsönzött munkaerőn is.

Visszafogott állami segítség

Bár kétségtelen, hogy a cég állami segítséget is kapott, sőt bizonyos szempontból ez tartotta őket víz felett, de a visszaesés vagy akár a béreken megtakarított összeghez képest ez nem tűnik számottevőnek. A Marché Kft. a második hullám idején jutott bértámogatáshoz, ez azonban mindössze 26 millió forint volt, azaz a tizede annak, amennyit az alkalmazottakon spórolni kellett.

A beszámoló szerint a vállalat emellett

a munkaadói járulék mentességből, az általános forgalmi adó csökkentésből és a turizmusfejlesztési hozzájárulás eltörléséből profitált a válság ideje alatt.

Ebből az áfa hatását nehéz számszerűsíteni, a másik két tételt viszont nagyjából lehet. A forgalom, illetve a létszám csökkenése miatt mind a két befizetési kötelezettség alapból is jóval kisebb lett volna, mint 2019-ben, de becslésünk szerint a Marché Kft. a gazdaságvédelmi intézkedések miatt még ehhez képest is nagyjából 30-35 millió forintot spórolhatott mind a járulékokon, mind a turizmusfejlesztési hozzájáruláson.

Összesen tehát 80-100 millió forint között lehetett az állami segítség.

A Mol két hete jelentette be, hogy megveszi a Marché kilenc hazai éttermét. Az olajipari vállalat ezzel a fogyasztói szolgáltatásait szeretné tovább fejleszteni, ez ugyanis különösen nagy hangsúlyt kapott a nemrégiben frissített hosszútávú stratégiában. A kutakon bő öt éve kezdtek el helyben készített ételeket kínálni, és most már 185 helyszínen van ilyen, úgynevezett Fresh Corner szolgáltatásuk. A most megszerzett kilenc éttermet is ez alá a márka alá terelik be.

Közélet covid járvány koronavírus Mol. Marché vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Vonyó Tamás
2021. december 6. 06:36 Közélet

Ha a magyarok ma nyugati szinten élnének, az maga lenne a történelmi csoda

Nem zárkóztunk fel gazdaságilag, de legalább történelmi perspektívából nézve nem is maradtunk le -véli a milánói Bocconi Egyetem docense. Ez a G7 Holnap Felzárkózás című vitasorozatának második része.

Stubnya Bence
2021. december 4. 08:39 Közélet

A díjnyertes cikksorozat, amiért kipakoltatták kollégánk táskáját a strasbourgi Lidlben

Az e heti G7 Podcastban Torontáli Zoltán kollégánk mesélt az árösszehasonlító cikksorozatáról, ami a fantasztikus olvasóink nélkül nem jöhetett volna létre.

Jandó Zoltán
2021. december 2. 16:05 Közélet

Mi lesz a fővárosi közvilágítással, miután az ahhoz áramot szolgáltató cég bedőlt?

Decemberben elég sokba fog kerülni a közvilágítás Budapesten, utána azonban a rezsicsökkentett áron venné az áramot a főváros.

Fontos

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.