Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. február 25. 12:07 Közélet

Lakosságarányosan Magyarország tizedik a koronavírusban eddig elhunytak globális listáján

A koronavírus-járvány január közepétől jelentősen csillapodik a világban, azóta a regisztrált fertőzések száma nagyjából a felére esett. Magyarországon is hasonló tendencia indult, a járvány azonban január vége óta ismét jobban terjed, és az elmúlt napokban jelentősen emelkednek a járványügyi mutatók.

A hivatalosan koronavírusban elhunytak elmúlt heti napi átlaga 90 körül mozog. Ez hiába közel fele a decemberi csúcsnak, a járvány globális enyhülése miatt Magyarország a negyedik helyen áll az aktuális lakosságarányos halálozási listán. A New York Times adatai szerint*Gibraltárt leszámítva Szlovákiában, Csehországban és Montenegróban haltak meg többen koronavírusban 100 ezer főre vetítve az elmúlt héten, mint Magyarországon.

A tavaszi hullámot viszonylag jól megúszó Magyarország az őszi és a téli időszak adatai miatt mostanra a tíz leginkább sújtott ország közé került, egészen pontosan tizedik helyen áll a globális összesített lakosságarányos halálozási listán*a miniállamokat leszámítva.

A legtöbb regisztrált áldozata a járványnak eddig Belgiumban volt, amelyet két kelet-európai ország, Csehország és Szlovénia követ. A járvány továbbra is elsősorban Európát sújtja, a halálozási lista első tíz helyén egyedül az USA szerepel nem európai országként. Az USA-t Mexikó és Peru követi a nem európai országok közül.

Ahogy korábban írtuk, a járvány felerősödése nálunk és a környező országokban az új vírusvariánsok terjedésének tudható be. Csehországban rekordszámú beteg került kórházba, az egészségügyi ellátás a teljesítőképességének határán működik, a helyi egészségügyi miniszter szerint két héten belül megtelhetnek az intenzív osztályok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedésekA visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

A szlovákiai kórházak szintén hatalmas terhelés alatt állnak, lakosságarányosan most már itt ápolják kórházban a legtöbb beteget. A régió növekvő esetszámai arra utalnak, hogy az eddigi intézkedések nem elégségesek az új vírusvariánsok megfékezésére.

Közélet Csehország koronavírus Magyarország Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2022. május 25. 04:00 Közélet, Vállalat

Annyi pénzt öntött az állam a magyar startup ökoszisztémára, hogy az megfulladt

160 milliárdot költött a kockázati tőkepiacra a magyar állam, amivel sikeresen szorította ki a külföldi befektetőket. Ezzel sikerült elérnie, hogy Magyarország a régió startup-sereghajtója legyen.

Pálos Máté
2022. május 24. 14:08 Közélet, Világ

Egyre valószínűtlenebbnek tűnik a teljes EU-s olajembargó, Orbánra mutogat a nemzetközi sajtó

Az embargó meghiúsulása nemcsak jelentősen gyengítené az EU stratégiai súlyát a világpolitikában, de a Kremlnek is további időt ad a hadigépezet működtetésére.

Avatar
2022. május 23. 14:12 Közélet

Becsukja a szemét az Európai Bizottság, tovább lehet növelni az államháztartási hiányt

A Bizottság javaslata után az Európai Tanácsnak kell majd döntenie a pénzügyi lazaság 2023-as meghosszabbításáról.

Fontos

Stubnya Bence
2022. május 26. 17:38 Pénz

Nyugdíj- és minimálbéremelést jelentett be Putyin, de így is bezuhan idén az orosz jövedelmek értéke

Az előrejelzések szerint a megugró infláció miatt az emelésekkel együtt is 7,5 százalékkal csökkennek idén a reáljövedelmek Oroszországban.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Jandó Zoltán
2022. május 25. 16:10 Adat

Rohamtempóban kezdte növelni gáztartalékait egész Európa, az ár már nem számít

Minden korábbinál nagyobb mennyiségben kezdték meg a földgáz felhalmozását az Európai Unió gázpiaci szereplői az elmúlt nagyjából másfél hónapban.