Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. február 25. 12:07 Közélet

Lakosságarányosan Magyarország tizedik a koronavírusban eddig elhunytak globális listáján

A koronavírus-járvány január közepétől jelentősen csillapodik a világban, azóta a regisztrált fertőzések száma nagyjából a felére esett. Magyarországon is hasonló tendencia indult, a járvány azonban január vége óta ismét jobban terjed, és az elmúlt napokban jelentősen emelkednek a járványügyi mutatók.

A hivatalosan koronavírusban elhunytak elmúlt heti napi átlaga 90 körül mozog. Ez hiába közel fele a decemberi csúcsnak, a járvány globális enyhülése miatt Magyarország a negyedik helyen áll az aktuális lakosságarányos halálozási listán. A New York Times adatai szerint*Gibraltárt leszámítva Szlovákiában, Csehországban és Montenegróban haltak meg többen koronavírusban 100 ezer főre vetítve az elmúlt héten, mint Magyarországon.

A tavaszi hullámot viszonylag jól megúszó Magyarország az őszi és a téli időszak adatai miatt mostanra a tíz leginkább sújtott ország közé került, egészen pontosan tizedik helyen áll a globális összesített lakosságarányos halálozási listán*a miniállamokat leszámítva.

A legtöbb regisztrált áldozata a járványnak eddig Belgiumban volt, amelyet két kelet-európai ország, Csehország és Szlovénia követ. A járvány továbbra is elsősorban Európát sújtja, a halálozási lista első tíz helyén egyedül az USA szerepel nem európai országként. Az USA-t Mexikó és Peru követi a nem európai országok közül.

Ahogy korábban írtuk, a járvány felerősödése nálunk és a környező országokban az új vírusvariánsok terjedésének tudható be. Csehországban rekordszámú beteg került kórházba, az egészségügyi ellátás a teljesítőképességének határán működik, a helyi egészségügyi miniszter szerint két héten belül megtelhetnek az intenzív osztályok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedésekA visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

A szlovákiai kórházak szintén hatalmas terhelés alatt állnak, lakosságarányosan most már itt ápolják kórházban a legtöbb beteget. A régió növekvő esetszámai arra utalnak, hogy az eddigi intézkedések nem elégségesek az új vírusvariánsok megfékezésére.

Közélet Csehország koronavírus Magyarország Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2021. április 15. 17:31 Közélet

Olyan fertőzöttségi számok mellett nyitják az iskolákat, amilyenek mellett bezárták

Két-három hét múlva radikálisan kisebb kockázattal lehetne meglépni ugyanezeket a lazításokat, de a kórházak leterheltsége még akkor is magasabb lenne a márciusinál.

Fabók Bálint
2021. április 15. 14:41 Adat, Közélet

A fideszes szavazók 89 százaléka, az ellenzékiek 58 százaléka nincs tisztában a valós járványhelyzettel

Magyarország helyzete rendkívüli a járványban: halálozásban és átoltottságban is a top 10-ben vagyunk. A lakosság többsége azonban csak az egyikkel van tisztában.

Fabók Bálint
2021. április 7. 06:03 Közélet

Ezermilliárdos uniós támogatások pörgették rá Orbánt a gazdaság átalakítására

Az EU-tól 2600 milliárd forint érkezik főleg digitalizációra és a körforgásos gazdaság kiépítésére, Orbán pont ezekre alapozva változtatná meg a gazdaságot.

Fontos

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2021. április 15. 06:48 Pénz

Jól hangzik az 50 százalékos állami támogatás napelemre, csak nem biztos, hogy megéri igénybe venni

Roham indult a napelemes ingyenpénzért, de ha elkezd valaki alaposan számolni, akkor hamar rájön, hogy hosszú távon a konstrukcióval nem feltétlenül jár jól.

Váczi István
2021. április 14. 17:15 Adat

Szinte már az összes kínai vakcinát beadták Magyarországon

A Pfizer és a Moderna beadási aránya a Sinopharménál is magasabb, de ez nem meglepő. Az utóbbi napok híreinek hatása akkor lesz lemérhető, amikor újabb szállítmányok érkeznek majd a kínai vakcinából.

Jandó Zoltán
2021. április 14. 14:05 Vállalat

A magyar Lidl felépítőjével hódítaná meg Mészáros Lőrinc az ásványvízpiacot

Az Aqua Lorenzo számára a legnagyobb kihívás, hogy termékeivel nagy mennyiségben visszakerüljön az élelmiszerláncokba. Az új ügyvezetőt is ezért igazolhatták.