Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. február 25. 12:07 Közélet

Lakosságarányosan Magyarország tizedik a koronavírusban eddig elhunytak globális listáján

A koronavírus-járvány január közepétől jelentősen csillapodik a világban, azóta a regisztrált fertőzések száma nagyjából a felére esett. Magyarországon is hasonló tendencia indult, a járvány azonban január vége óta ismét jobban terjed, és az elmúlt napokban jelentősen emelkednek a járványügyi mutatók.

A hivatalosan koronavírusban elhunytak elmúlt heti napi átlaga 90 körül mozog. Ez hiába közel fele a decemberi csúcsnak, a járvány globális enyhülése miatt Magyarország a negyedik helyen áll az aktuális lakosságarányos halálozási listán. A New York Times adatai szerint*Gibraltárt leszámítva Szlovákiában, Csehországban és Montenegróban haltak meg többen koronavírusban 100 ezer főre vetítve az elmúlt héten, mint Magyarországon.

A tavaszi hullámot viszonylag jól megúszó Magyarország az őszi és a téli időszak adatai miatt mostanra a tíz leginkább sújtott ország közé került, egészen pontosan tizedik helyen áll a globális összesített lakosságarányos halálozási listán*a miniállamokat leszámítva.

A legtöbb regisztrált áldozata a járványnak eddig Belgiumban volt, amelyet két kelet-európai ország, Csehország és Szlovénia követ. A járvány továbbra is elsősorban Európát sújtja, a halálozási lista első tíz helyén egyedül az USA szerepel nem európai országként. Az USA-t Mexikó és Peru követi a nem európai országok közül.

Ahogy korábban írtuk, a járvány felerősödése nálunk és a környező országokban az új vírusvariánsok terjedésének tudható be. Csehországban rekordszámú beteg került kórházba, az egészségügyi ellátás a teljesítőképességének határán működik, a helyi egészségügyi miniszter szerint két héten belül megtelhetnek az intenzív osztályok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedésekA visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

A szlovákiai kórházak szintén hatalmas terhelés alatt állnak, lakosságarányosan most már itt ápolják kórházban a legtöbb beteget. A régió növekvő esetszámai arra utalnak, hogy az eddigi intézkedések nem elégségesek az új vírusvariánsok megfékezésére.

Közélet Csehország koronavírus Magyarország Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2021. április 16. 06:49 Közélet

Pénzeső hullhat Budapestre, de nem Karácsonyék fogják elkölteni

Budapestnek és vonzáskörzetének 3000 milliárd forint juthat az európai újjáépítési pénzekből, a főváros 600 milliárdot kér, de valószínűleg csak a hetedét kapja meg.

Jandó Zoltán
2021. április 15. 17:31 Közélet

Olyan fertőzöttségi számok mellett nyitják az iskolákat, amilyenek mellett bezárták

Két-három hét múlva radikálisan kisebb kockázattal lehetne meglépni ugyanezeket a lazításokat, de a kórházak leterheltsége még akkor is magasabb lenne a márciusinál.

Fabók Bálint
2021. április 15. 14:41 Adat, Közélet

A fideszes szavazók 89 százaléka, az ellenzékiek 58 százaléka nincs tisztában a valós járványhelyzettel

Magyarország helyzete rendkívüli a járványban: halálozásban és átoltottságban is a top 10-ben vagyunk. A lakosság többsége azonban csak az egyikkel van tisztában.

Fontos

Fabók Bálint
2021. április 17. 16:16 Élet

Éveken át pofátlanul vágták át a vendégeket, végül a járvány söpörte el Budapest legrosszabb éttermét

Véleményt formáló vendégeinek közel 80 százaléka szörnyűnek tartotta a Monarchia Oldot, most érdeklődő sincs a kiadó üzlethelyiségre.

Bucsky Péter
2021. április 17. 07:37 Podcast

Lehet zöld és fenntartható a műanyag?

Győri kutatók a 3D-nyomtatásban használt anyag bioműanyag alternatíváin dolgoznak, többek között erről a projektről is mesélt a G7 Podcast e heti adásában Lendvai László.

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. április 16. 18:32 Adat

Furcsán követi a járványhullámokat a halálozások megugrása

A helyenként zavaros járványadatok ellenére az is feltűnő, hogy nagyon mások a túlélési esélyei annak, aki Budapesten kapja el a koronavírust, mint aki például Nógrádban.