Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. február 25. 12:07 Közélet

Lakosságarányosan Magyarország tizedik a koronavírusban eddig elhunytak globális listáján

A koronavírus-járvány január közepétől jelentősen csillapodik a világban, azóta a regisztrált fertőzések száma nagyjából a felére esett. Magyarországon is hasonló tendencia indult, a járvány azonban január vége óta ismét jobban terjed, és az elmúlt napokban jelentősen emelkednek a járványügyi mutatók.

A hivatalosan koronavírusban elhunytak elmúlt heti napi átlaga 90 körül mozog. Ez hiába közel fele a decemberi csúcsnak, a járvány globális enyhülése miatt Magyarország a negyedik helyen áll az aktuális lakosságarányos halálozási listán. A New York Times adatai szerint*Gibraltárt leszámítva Szlovákiában, Csehországban és Montenegróban haltak meg többen koronavírusban 100 ezer főre vetítve az elmúlt héten, mint Magyarországon.

A tavaszi hullámot viszonylag jól megúszó Magyarország az őszi és a téli időszak adatai miatt mostanra a tíz leginkább sújtott ország közé került, egészen pontosan tizedik helyen áll a globális összesített lakosságarányos halálozási listán*a miniállamokat leszámítva.

A legtöbb regisztrált áldozata a járványnak eddig Belgiumban volt, amelyet két kelet-európai ország, Csehország és Szlovénia követ. A járvány továbbra is elsősorban Európát sújtja, a halálozási lista első tíz helyén egyedül az USA szerepel nem európai országként. Az USA-t Mexikó és Peru követi a nem európai országok közül.

Ahogy korábban írtuk, a járvány felerősödése nálunk és a környező országokban az új vírusvariánsok terjedésének tudható be. Csehországban rekordszámú beteg került kórházba, az egészségügyi ellátás a teljesítőképességének határán működik, a helyi egészségügyi miniszter szerint két héten belül megtelhetnek az intenzív osztályok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedésekA visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

A szlovákiai kórházak szintén hatalmas terhelés alatt állnak, lakosságarányosan most már itt ápolják kórházban a legtöbb beteget. A régió növekvő esetszámai arra utalnak, hogy az eddigi intézkedések nem elégségesek az új vírusvariánsok megfékezésére.

Közélet Csehország koronavírus Magyarország Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2021. november 26. 10:46 Közélet

A felültámogatott hevesi járás Fidesz-szimpatizáns polgármestere, akit „mindenki szeret”

A Partizán közel 20 perces videóriportban mutatta be a Heves megyei, 1881 fős, többnyire romák által lakott falu, Kömlő 2014 óta regnáló vezetőjét, Túró Tamást, a megye első roma polgármesterét.

Ercse Kriszta
2021. november 25. 17:55 Közélet

Nem a járvány, hanem a kormány miatt került csapdába az oktatás

A magyar oktatásirányításnak fogalma sincs arról, mi történik, és mi mindennel lenne feladata foglalkozni.

Papp József
2021. november 22. 17:23 Közélet

Orbán mostani ciklusának végére Románia lehagyhatja Magyarországot

Jogállamiság, a NER-vállalatok és a közmunkaprogram hiánya - véleménycikkünk szerzője szerint jelentős részben ezeknek köszönhetően előzheti le hazánkat keleti szomszédunk.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. november 29. 11:59 Támogatói tartalom, Vállalat

Előre a múltba, Magyarországon betiltják az online gyógyszer-kereskedelmet

Nem feltétlenül indokoltak azok a félelmek, amelyek miatt a törvénymódosítást megalkották.

Katona Hajnalka
2021. november 28. 16:18 Élet

Miért járnak szakadt ruhában a leggazdagabbak?

Kísérleti közgazdaságtani módszerekkel jártak utána, hogy miért hajlamosak a legtehetősebbek olcsónak látszó ruhadarabokat hordani.

Torontáli Zoltán
2021. november 28. 07:33 Világ

Hogyan lehet elérni, hogy a házakat bontás után máshol újra összerakják?

Technikailag és üzletileg is nagyon nehéz ezt megoldani, de bemutatunk egy valós, működő példát. Ez a körforgásos építészet kezdete.