Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. február 22. 13:07 Közélet

A vérző fejjel nevető cseh középpályás a játékával is az angol bajnokság valószínűtlen sztárja lett

A hétvége egyik legjobban pörgő focis videójának főszereplője az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő West Ham United középpályása, a cseh Tomás Soucek volt. A Tottenham elleni meccs első félidejében a cseh játékos hiába fejelt össze úgy Dávinson Sánchezzel, hogy fejéből ömleni kezdett a vér, szinte azonnal felugrott blokkolni egy lövést.

 

Hasonlóan felkapott kép lett, amelyen Soucek nevet, miközben fél arcát elöntötte a vér:

Rövid ápolás után Soucek visszatért a pályára, amelyen a West Ham United 2-1-re legyőzte a két éve Bajnokok Ligája-döntőt játszó, jóval értékesebb játékosokból álló Tottenhamet. Ezzel a West Ham folytatta várakozáson felüli szereplését, és már a negyedik helyen áll a bajnokságban. Jelenleg a legsikeresebb londoni csapat, miután egyaránt megelőzi a jóval nagyobb erőforrásokkal rendelkező Chelsea-t, Tottenhamet és Arsenalt is.

A West Ham bravúros szereplésében főszerepet játszik a 25 éves Soucek, aki ezt néhány éve biztosan nem gondolta volna. 19 évesen több másodosztályú cseh csapattól is eltanácsolták egy-egy próbajáték után. Végül a szintén másodosztályú Viktoria Zizkovhoz adta kölcsönbe a Slavia Praha, de lényegében azért, mert a csapat nagyon rossz anyagi helyzetben volt, Soucekért pedig nem kellett fizetni.

Eleinte a lassúnak tartott és rosszul passzoló Soucek ebbe a csapatba sem került be, de végül kapott 14 meccset. Visszatérve a Slaviába pedig szép lassan állandósította a helyét. Már ekkor kiemelkedett gólérzékenységével, utolsó félévében 17 meccsen 8 gólt lőtt védekező középpályásként. A West Ham United végül tavaly januárban vette kölcsön a Slaviától.

Amikor bemutatkozott új csapatában, az csak jobb gólkülönbsége miatt nem állt kieső helyen. A West Ham az előző szezonban végül magabiztosan bennmaradt, a 13 meccsen 3 gólt szerző Souceket pedig végleg megvették 21 millió euróért*ebben a féléves kölcsön ára is benne volt (nagyjából ennyit fizetett az RB Leipzig is Szoboszlai Dominikért).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzoboszlai a valaha volt legdrágább magyar focista - vagy mégsem?Más sorrendet kapunk, ha a számszerű összegek mellett a futballisták inflációját is figyelembe vesszük.

Ez némileg több volt, mint a Transfermarkt által becsült 18 millió eurós ára, az elmúlt fél évben azonban jelentősen, 30 millióra nőtt a becsült értéke. Az értéknövekedését látványosan szemléltetik a statisztikái.

Védekező középpályásként a mostani szezonban eddig nyolc gólt szerzett (egyiket sem tizenegyesből). Ezzel csapata házi gólkirálya, és a bajnokság középpályásai közül mindössze a Manchester United-es Bruno Fernandes (15 gól) és a Manchester City-s Ilkay Gündogan (11) előzi meg.

Miközben olyan sztárcsatároknál rúgott több gólt, mint a liverpooli Sadio Mané és Roberto Firmino, vagy a Chelsea-s Timo Werner. Mindössze három játékos – Salah, Fernandes és az evertonos Dominic Calvert-Lewin – szerzett több pontot csapatának góljaival, mint a cseh játékos.

A tottenhames Lucas Moura (fehérben) és Soucek küzdelme. Fotó: AFP

Soucek nemcsak a támadásban kiemelkedő. Mióta az angol bajnokságban játszik, a CBS Sports szerint ő nyerte meg a legtöbb párharcot és 11-ik a legtöbb labdát szerzők között. Meccsenkénti 12,2 kilométeres teljesítménye szintén a legmagasabb a ligában. Különösen fejjátéka erős, egy januári elemzés hihetetlennek nevezte a meccsenként több mint hat megnyert fejpárbaját.

A játékát leginkább az egykori Manchester United-es Marouane Fellainiéhoz hasonlítják, Soucek példaképe azonban inkább a Manchester City korábbi középpályása, Yaya Toure. Soucek általában véve is nagyon sokat foglalkozik saját játékának az elemzésével.

Minden meccséről hazaérve hosszan beszélget feleségével a játékáról, és mivel ilyenkor nem tud elaludni, még aznap visszanézi a meccseit. “Ez olyan, mint az edzés. Az első edzésem az edzőpályán zajlik, a második pedig a tévé előtt, hogy mit csinálhatnék jobban (…) Nagyon-nagyon sok dologban kell még javulnom. Ha megnézem a meccsem, mindig sok olyan dolgot látok, amit jobban kellene csinálnom” – mondta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet angol foci Csehország Premier League Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.