Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. február 10. 17:33 Közélet

A részmunkaidősök jobban dolgoznak, mint a teljes állásúak, ha megfelelő feladatot kapnak

A részmunka mostanra a versenyképesség javítását hivatott foglalkoztatási forma Európa fejlettebb gazdaságaiban, míg a kevésbé fejlett országokban – mint például Magyarországon – egyelőre inkább a válságkezelés eszközeként tekintenek rá. Pedig Vörös Máté és Fűrész Diána Ivett friss tanulmánya szerint bizonyos tekintetben a magyar részmunkaidősök is hatékonyabban dolgoznak a teljes állásban dolgozóknál.

A kutatók szerint a járvány okozta gazdasági visszaeséssel újra megemelkedhet a részmunkaidős foglalkoztatottak aránya, ahogy ez történt a tíz-tizenkét évvel ezelőtti világgazdasági válság során is. A mostani recesszió elmúltával azonban nagyobb arányban maradhatnak fenn az atipikus foglalkoztatási formák, ha bebizonyosodik, hogy hosszú távú munkaadói és munkavállalói érdekek is fűződnek hozzájuk – ami a fejlettebb uniós tagállamokban már a 2008-as válságot követően is megtörtént.

A járványhelyzet által kikényszerített munkaerőpiaci változásokat nézve – ideértve a részmunkaidő terjedését – komoly esély van erre. A részmunkaidős foglalkozásokat sokan már a kétezres években sem csak kényszerből választották, hanem kifejezetten ezzel a szándékkal kerestek állást, például a munka és a magánélet közötti egyensúly (a fiatalabb korosztályokban egyre inkább kiemelkedő) fontossága miatt. A kutatók pedig arra jutottak, hogy

a cégek is jól járhatnak, ha nem napi nyolc órában dolgoztatják az embereiket

egy multinacionális pénzügyi-biztosítási cég magyarországi fiókjainak rész- és teljes munkaidős dolgozóinak teljesítményét összehasonlítva.

Az ügyfeleket kiszolgáló munkatársak 2017 és 2019 közötti értékesítési adatai azt mutatják, hogy a részmunkaidős dolgozók akkor hatékonyabbak, ha alapfeladatot látnak el, és jelentős munkatapasztalattal rendelkeznek. Minden más esetben azonban a teljes munkaidős dolgozók bizonyultak hatékonyabbnak.

A kiszolgált ügyfelek számát tekintve – ami az előző, minőséginek tekinthető mutatóval szemben inkább mennyiségi szempontból jellemzi a teljesítményt – ugyanakkor már a részmunkaidősök szinte minden csoportja hatékonyabbnak bizonyult a napi nyolc órában dolgozóknál.

A szerzők megállapítása szerint összességében a részmunkaidős foglalkoztatás ugyan nem jár automatikusan hatékonyságnöveléssel, bizonyos esetekben azonban jelentősen javíthat a cégek versenyképességén, miközben a dolgozók számára is előnyökkel járhat. Annak eldöntése, hogy a mostani válságot követően valóban magasabb arányban maradhatnak-e meg a kényszerűségből kialakult atipikus munkavállalási formák viszont még sok kutatómunkát igényel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOtthon tényleg senki sem kreatív, vagy csak ürügyet keresnek a cégek?Már körvonalazódik, hogy hogyan fogunk a járvány után dolgozni, azonban az új technológiákkal még a cégek is csak kísérleteznek.

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Fabók Bálint
2021. február 25. 12:07 Közélet

Lakosságarányosan Magyarország tizedik a koronavírusban eddig elhunytak globális listáján

A decemberi csúcsnál alacsonyabb halálozási adatok ellenére az elmúlt héten Magyarországon haltak meg a negyedik legtöbben a járványban.

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Avatar
2021. február 24. 15:24 Közélet

Jól szolgálják-e a kormány tervei a COVID által okozott társadalmi és gazdasági károk helyreállítását?

A leginkább sújtott emberek és vállalkozások segítése, az ország ellenállóképességének növelése helyett lobbiérdekeket szolgálhat az új uniós források egy része.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 16:55 Vállalat

A műanyagmentes drogéria csak egy álom, de közelíthetünk hozzá

Melyik fontosabb, a profit vagy a környezetvédelem, és szappannal mosakodjunk vagy tusfürdővel? Válaszol a Procter&Gamble, a világ egyik legnagyobb fmcg cégének k+f kommunikációs vezetője.

Jandó Zoltán
2021. február 25. 06:08 Vállalat

Konkurens nélkül megnyerte a közbeszerzést, majd engedett az árból 140 millió forintot

Dőlnek az állami megrendelések Tasnádi László cégéhez, ám ezúttal furcsa fordulatot vett egy tender.

Bucsky Péter
2021. február 24. 06:03 Adat, Vállalat

A multik, és azon belül a németek igen jól jártak a kormány gazdasági akcióprogramjával

A német hátterű vállalkozások a hozzáadott érték 13,5 százalékát adják, de ehhez a támogatások 21,5 százalékát kapták meg.