Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. január 13. 12:22 Adat, Közélet

Az elmúlt fél évszázad átlagát nézve 2020 végén teljesen kiakadt a magyar halálozási mutató

Bár az év utolsó két heti halálozási adatait még nem ismerjük, 2020-ban már az esztendő első ötvenegy hetében többen haltak meg Magyarországon, mint az elmúlt 15 évben bármikor a teljes évben. Ezúttal elvileg az 53. hétre is közöl majd adatokat a statisztikai hivatal, de ha nagy csoda nem történt az esztendő végén, akkor még úgy is az előző volt az évezred eddigi leghalálosabb éve Magyarországon, ha az összehasonlíthatóság érdekében csak az első 52 hét adatait vesszük figyelembe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt 50 év egyik leghalálosabb hete lehetett Magyarországon az előzőA járvány terjedése talán megállt, de fel kell készülnünk arra, hogy a halálozás még egy ideig magas marad.

A kiugró halálozást egyértelműen a koronavírus-járvány második hulláma okozta, hiszen a fertőzések őszi felfutását megelőzően még kifejezetten kedvező volt a helyzet. Augusztus végéig*A 35. hétig kevesebb mint 85 ezer ember veszítette életét Magyarországon, ennél 2000 óta csak két évben, 2016-ban és 2014-ben volt alacsonyabb ez a szám.

Október közepén azonban – a második hullám felfutásával – meredeken emelkedni kezdett a heti halálozások száma, amely november elejétől december közepéig folyamatosan az ilyenkor megszokott közel másfélszerese volt, és ezt követően is 25-30 százalékkal az átlag fölött maradt.

A 44-50. hét között mindegyik héten többen haltak meg, mint az elmúlt 50 évben bármikor az év azonos periódusában. De nem csak az esztendőnek ebben a részében, hanem általában is ez volt az elmúlt fél évszázad egyik leghalálosabb időszaka Magyarországon. Bár télen a hideg, és az influenzajárványok miatt mindig többen veszítik életüket, mint nyáron, vagy akár ősszel, az 1970 óta eltelt közel 2600 hét között így is alig volt olyan, amikor többen haltak meg, mint most. Az elmúlt hetekből legalább három került be az elmúlt ötven év tíz leghalálosabb hete közé, a tizenötbe pedig legalább még egy*A KSH utólag módosítja az adatokat, így ez még változhat..

Adat Közélet halálozás járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2021. január 14. 17:08 Adat, Világ

A járvány miatt 115 millió ember csúszhatott mélyszegénységbe tavaly

Még 2021-ben is romlik majd a helyzet a Világbank közgazdászainak becslése szerint.

Hajdu Miklós
2021. január 14. 16:32 Adat

Csehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazított

Az óvintézkedések korai lazítása azonnal és drámaian érezteti a hatását a járványgörbéken.

Jandó Zoltán
2021. január 12. 16:43 Adat, Vállalat

Az óbudai vízilabda csapat Bugyiig megy uszodát építeni, hogy kaphasson rá 1,8 milliárdos támogatást

Ez lehet a felcsúti ifjúsági akadémia után a második legnagyobb beruházás az idén. A fejlesztés indokolt, csak az a furcsa, miért így kell megvalósulnia.

Fontos

Stubnya Bence
2021. január 14. 05:51 Közélet

Olyan lemaradást okoz az iskolákban a távoktatás, amit hosszú évek alatt lehet csak ledolgozni

Minél szegényebb és fiatalabb egy diák, annál komolyabb lemaradást okozhat neki a távoktatás.

Mészáros R. Tamás
2021. január 13. 17:39 Világ

Mit akarhat Kína valójában a híres Övezet és út kezdeményezésével?

Peking a Világbankot meghaladó értékben finanszírozott világszerte kikötőket, hidakat, erőműveket és vasutakat, ám hirtelen megtorpant a beruházások üteme.

Bucsky Péter
2021. január 13. 06:28 Közélet

Van egy díjmentes és hasznos digitális szolgáltatása a magyar államnak, amit kevesen használnak

Minden magyar állampolgárnak ingyenes és könnyen elérhető elektronikus aláírási lehetősége van, ami nem csak állami ügyintézésre alkalmas, hanem akár szerződéseket is lehet vele kötni a fotelből.