Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. január 13. 12:22 Adat, Közélet

Az elmúlt fél évszázad átlagát nézve 2020 végén teljesen kiakadt a magyar halálozási mutató

Bár az év utolsó két heti halálozási adatait még nem ismerjük, 2020-ban már az esztendő első ötvenegy hetében többen haltak meg Magyarországon, mint az elmúlt 15 évben bármikor a teljes évben. Ezúttal elvileg az 53. hétre is közöl majd adatokat a statisztikai hivatal, de ha nagy csoda nem történt az esztendő végén, akkor még úgy is az előző volt az évezred eddigi leghalálosabb éve Magyarországon, ha az összehasonlíthatóság érdekében csak az első 52 hét adatait vesszük figyelembe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt 50 év egyik leghalálosabb hete lehetett Magyarországon az előzőA járvány terjedése talán megállt, de fel kell készülnünk arra, hogy a halálozás még egy ideig magas marad.

A kiugró halálozást egyértelműen a koronavírus-járvány második hulláma okozta, hiszen a fertőzések őszi felfutását megelőzően még kifejezetten kedvező volt a helyzet. Augusztus végéig*A 35. hétig kevesebb mint 85 ezer ember veszítette életét Magyarországon, ennél 2000 óta csak két évben, 2016-ban és 2014-ben volt alacsonyabb ez a szám.

Október közepén azonban – a második hullám felfutásával – meredeken emelkedni kezdett a heti halálozások száma, amely november elejétől december közepéig folyamatosan az ilyenkor megszokott közel másfélszerese volt, és ezt követően is 25-30 százalékkal az átlag fölött maradt.

A 44-50. hét között mindegyik héten többen haltak meg, mint az elmúlt 50 évben bármikor az év azonos periódusában. De nem csak az esztendőnek ebben a részében, hanem általában is ez volt az elmúlt fél évszázad egyik leghalálosabb időszaka Magyarországon. Bár télen a hideg, és az influenzajárványok miatt mindig többen veszítik életüket, mint nyáron, vagy akár ősszel, az 1970 óta eltelt közel 2600 hét között így is alig volt olyan, amikor többen haltak meg, mint most. Az elmúlt hetekből legalább három került be az elmúlt ötven év tíz leghalálosabb hete közé, a tizenötbe pedig legalább még egy*A KSH utólag módosítja az adatokat, így ez még változhat..

Adat Közélet halálozás járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Hajdu Miklós
2022. január 18. 06:19 Adat

Itt az omikron, de Magyarország nem szigorít – kellene?

Megvizsgáltuk az óvintézkedések és az átoltottság összefüggését a járvány erősségével: az oltások számítanak igazán, de a szigorítások sem közömbösek.

Hobot Péter
2022. január 16. 17:13 Adat, Közélet

Egyenlőbb társadalom és szigorú versenypolitika kell egyre több közgazdász szerint

Egyre nagyobb az egyetértés az amerikai közgazdászok körében, hogy kezdeni kell valamit a monopóliumokkal és a növekvő egyenlőtlenséggel.

Fontos

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.

Török Zoltán
2022. január 18. 15:59 Közélet

Egyre közelebb van, amikor már nem egészségügyi válsághelyzetként tekintünk a járványra

Bizonytalanság és kiszámíthatatlanság – talán ez a két jelző írja le legtalálóbban az elmúlt két évet, és nem lehetünk biztosak benne hogy 2022 mást hoz.

Katona Hajnalka
2022. január 17. 17:04 Élet

Ha hiteles az érvelés, még a leginkább elutasító országokban is könnyen lehet növelni a másság elfogadását

Az emberek azonban külön kérdésnek tartják a gazdasági és a társadalmi egyenlőséget.