Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. január 13. 12:22 Adat, Közélet

Az elmúlt fél évszázad átlagát nézve 2020 végén teljesen kiakadt a magyar halálozási mutató

Bár az év utolsó két heti halálozási adatait még nem ismerjük, 2020-ban már az esztendő első ötvenegy hetében többen haltak meg Magyarországon, mint az elmúlt 15 évben bármikor a teljes évben. Ezúttal elvileg az 53. hétre is közöl majd adatokat a statisztikai hivatal, de ha nagy csoda nem történt az esztendő végén, akkor még úgy is az előző volt az évezred eddigi leghalálosabb éve Magyarországon, ha az összehasonlíthatóság érdekében csak az első 52 hét adatait vesszük figyelembe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt 50 év egyik leghalálosabb hete lehetett Magyarországon az előzőA járvány terjedése talán megállt, de fel kell készülnünk arra, hogy a halálozás még egy ideig magas marad.

A kiugró halálozást egyértelműen a koronavírus-járvány második hulláma okozta, hiszen a fertőzések őszi felfutását megelőzően még kifejezetten kedvező volt a helyzet. Augusztus végéig*A 35. hétig kevesebb mint 85 ezer ember veszítette életét Magyarországon, ennél 2000 óta csak két évben, 2016-ban és 2014-ben volt alacsonyabb ez a szám.

Október közepén azonban – a második hullám felfutásával – meredeken emelkedni kezdett a heti halálozások száma, amely november elejétől december közepéig folyamatosan az ilyenkor megszokott közel másfélszerese volt, és ezt követően is 25-30 százalékkal az átlag fölött maradt.

A 44-50. hét között mindegyik héten többen haltak meg, mint az elmúlt 50 évben bármikor az év azonos periódusában. De nem csak az esztendőnek ebben a részében, hanem általában is ez volt az elmúlt fél évszázad egyik leghalálosabb időszaka Magyarországon. Bár télen a hideg, és az influenzajárványok miatt mindig többen veszítik életüket, mint nyáron, vagy akár ősszel, az 1970 óta eltelt közel 2600 hét között így is alig volt olyan, amikor többen haltak meg, mint most. Az elmúlt hetekből legalább három került be az elmúlt ötven év tíz leghalálosabb hete közé, a tizenötbe pedig legalább még egy*A KSH utólag módosítja az adatokat, így ez még változhat..

Adat Közélet halálozás járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2021. április 15. 14:41 Adat, Közélet

A fideszes szavazók 89 százaléka, az ellenzékiek 58 százaléka nincs tisztában a valós járványhelyzettel

Magyarország helyzete rendkívüli a járványban: halálozásban és átoltottságban is a top 10-ben vagyunk. A lakosság többsége azonban csak az egyikkel van tisztában.

Váczi István
2021. április 14. 17:15 Adat

Szinte már az összes kínai vakcinát beadták Magyarországon

A Pfizer és a Moderna beadási aránya a Sinopharménál is magasabb, de ez nem meglepő. Az utóbbi napok híreinek hatása akkor lesz lemérhető, amikor újabb szállítmányok érkeznek majd a kínai vakcinából.

Hajdu Miklós
2021. április 14. 12:30 Adat

Egyszerre állt meg a napi új esetszámok csökkenése minden visegrádi országban

A múlt héten még némi optimizmusra adtak okot a környező országok járványstatisztikái, de a friss tendenciák kevésbé bizalomkeltők.

Fontos

Bucsky Péter
2021. április 16. 06:49 Közélet

Pénzeső hullhat Budapestre, de nem Karácsonyék fogják elkölteni

Budapestnek és vonzáskörzetének 3000 milliárd forint juthat az európai újjáépítési pénzekből, a főváros 600 milliárdot kér, de valószínűleg csak a hetedét kapja meg.

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2021. április 15. 06:48 Pénz

Jól hangzik az 50 százalékos állami támogatás napelemre, csak nem biztos, hogy megéri igénybe venni

Roham indult a napelemes ingyenpénzért, de ha elkezd valaki alaposan számolni, akkor hamar rájön, hogy hosszú távon a konstrukcióval nem feltétlenül jár jól.

Jandó Zoltán
2021. április 14. 14:05 Vállalat

A magyar Lidl felépítőjével hódítaná meg Mészáros Lőrinc az ásványvízpiacot

Az Aqua Lorenzo számára a legnagyobb kihívás, hogy termékeivel nagy mennyiségben visszakerüljön az élelmiszerláncokba. Az új ügyvezetőt is ezért igazolhatták.