Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. január 13. 12:22 Adat, Közélet

Az elmúlt fél évszázad átlagát nézve 2020 végén teljesen kiakadt a magyar halálozási mutató

Bár az év utolsó két heti halálozási adatait még nem ismerjük, 2020-ban már az esztendő első ötvenegy hetében többen haltak meg Magyarországon, mint az elmúlt 15 évben bármikor a teljes évben. Ezúttal elvileg az 53. hétre is közöl majd adatokat a statisztikai hivatal, de ha nagy csoda nem történt az esztendő végén, akkor még úgy is az előző volt az évezred eddigi leghalálosabb éve Magyarországon, ha az összehasonlíthatóság érdekében csak az első 52 hét adatait vesszük figyelembe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt 50 év egyik leghalálosabb hete lehetett Magyarországon az előzőA járvány terjedése talán megállt, de fel kell készülnünk arra, hogy a halálozás még egy ideig magas marad.

A kiugró halálozást egyértelműen a koronavírus-járvány második hulláma okozta, hiszen a fertőzések őszi felfutását megelőzően még kifejezetten kedvező volt a helyzet. Augusztus végéig*A 35. hétig kevesebb mint 85 ezer ember veszítette életét Magyarországon, ennél 2000 óta csak két évben, 2016-ban és 2014-ben volt alacsonyabb ez a szám.

Október közepén azonban – a második hullám felfutásával – meredeken emelkedni kezdett a heti halálozások száma, amely november elejétől december közepéig folyamatosan az ilyenkor megszokott közel másfélszerese volt, és ezt követően is 25-30 százalékkal az átlag fölött maradt.

A 44-50. hét között mindegyik héten többen haltak meg, mint az elmúlt 50 évben bármikor az év azonos periódusában. De nem csak az esztendőnek ebben a részében, hanem általában is ez volt az elmúlt fél évszázad egyik leghalálosabb időszaka Magyarországon. Bár télen a hideg, és az influenzajárványok miatt mindig többen veszítik életüket, mint nyáron, vagy akár ősszel, az 1970 óta eltelt közel 2600 hét között így is alig volt olyan, amikor többen haltak meg, mint most. Az elmúlt hetekből legalább három került be az elmúlt ötven év tíz leghalálosabb hete közé, a tizenötbe pedig legalább még egy*A KSH utólag módosítja az adatokat, így ez még változhat..

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet halálozás járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.