Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. szeptember 22. 12:48 Közélet

A járványra kijelölt kórházak várják az áramfejlesztőket a lélegeztetőgépekhez

A korábban általunk becsült bő félmilliárd forintnál végül kevesebbet, nagyjából 437 millió forintot fizethet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a lélegeztetőgépek biztonságos működéséhez szükséges áramfejlesztőkért. A dízelaggregátorokra azonban valószínűleg még heteket várhatnak az érintett kórházak, köztük olyanok is, amelyeket épp a hétvégén nevesítettek, mint a koronavírus-fertőzöttek elsődleges ellátóintézményeit.

A második hullám elejére tervezték

Még júliusban írtunk róla, hogy az ÁEEK első körben 38, később igény szerint további 11 dízelaggregátor beszerzésére írt ki közbeszerzést. A tenderre az indoklás szerint azért volt szükség, mert az érintett közel két tucat kórházban annyira elavultak az ilyen berendezések, hogy (áramszünet esetén) nem tudnák teljes bizonyossággal biztosítani az új lélegeztetőgépek folyamatos működéséhez szükséges villamosenergiát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj generátorok kellenek a kórházakba, mert a régiek nem bírják a lélegeztetőgépeketMég a második hullám előtt, gyorsított eljárásban szereznének be új aggregátorokat 21 magyarországi kórházba, hogy ne legyen gond a lélegeztetéssel.

Éppen ezért a cél az lett volna, hogy az aggregátorok a – kiírásban szeptember-októberre jósolt – második hullám idejére már rendelkezésre álljanak, ám ezt nem sikerült elérni. A tenderen ugyanis csak múlt héten hirdettek eredményt, és a szerződés aláírására is csak a napokban kerül, vagy kerülhetett sor. Márpedig az előzetes piacfelmérés szerint az ellátóközpontnál úgy kalkuláltak, hogy a nyertesnek nyolc hétre lehet szüksége a berendezések leszállításához, így – legalábbis az előzetes műszaki leírás alapján – a szerződés teljesítési határidejét is ennyiben állapították meg.

Mindez azért lehet probléma, mert

a 21 érintett intézmény között több olyan is van, ahol vagy már most kezelnek kórházi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzötteket, vagy majd a jövőben fognak, mert covid-kórháznak jelölték ki őket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Kásler Miklós és Müller Cecília tisztfőorvos épp a hétvégén frissítették azt az eljárásrendet, amely a második hullámban a betegutakat hivatott szabályozni. Az új gyakorlat szerint a súlyos és közép-súlyos állapotú fertőzöttek fogadására első körben Budapesten három, vidéken öt kórházat jelöltek ki.

A nyolc intézmény közül négy pedig azon a listán is szerepel, amelyen az új áramfejlesztőkre szoruló kórházakat sorolták fel. A Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében (korábbi nevén a Szent László Kórházban) például két viszonylag nagyobb kapacitású aggregátort várnak, de szintén két (igaz kisebb) berendezésre lenne szüksége a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kórházaknak, és további 1-1 készülékre a Tolna Megyei Balassa János Kórháznak, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórháznak*A Szabolcs Szatmár Bereg Megyei és a Borsod-Abaúj-Zempléni intézmények egyetemi oktatókórházak is..

 

Van, ahol nyolc aggregátor kell

Az új betegút-protokoll főleg abban jelent változást, hogy korábban nem öt, hanem 18 vidéki kórházat jelöltek meg elsődleges ellátóhelyként. Az akkor megnevezett intézmények többsége a mostani eljárásrendben is szerepel, de már csak másodlagos ellátóként, azaz ezekbe a kórházakba akkor szállítanak majd betegeket, ha az öt kiemelt helyen már nem tudnak többet fogadni. Ilyen tartalékkórházból Budapesten is van hét, azaz országosan összesen húsz másodlagos egészségügyi szolgáltatót jelöltek ki.

A zárt közbeszerzés dokumentumai szerint ebből a húszból szintén több kórházban le kellene cserélni az aggregátorokat. A Bács-Kiskun Megyei Kórházban egyenesen nyolc elég nagy kapacitású gépet várnak, de a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban is szükség lenne háromra.

Az áramfejlesztőket egyébként a Formula Mérnökiroda Kft. szállíthatja le, amely egyetlen érvényes ajánlatot leadó versenytársánál bő 22 millió forinttal vállalta olcsóbban a munkát. A 437 milliós árban a berendezések mellett azok beüzemelése, illetve a kezelőszemélyzet oktatása is benne van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet generátor járvány kórház koronavírus közbeszerzés második hullám Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.