Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. szeptember 15. 09:18 Közélet

Az állam és az innováció kapcsolatát újragondoló közgazdász lett a Rajk Szakkollégium idei díjazottja

Mariana Mazzucato olasz-amerikai közgazdászt, a UCL (University College of London) professzorát választották a Rajk Szakkollégium diákjai 2020 Neumann-díjasának. A közgazdász október 12-én 18 órától nyílt, angol nyelvű előadást tart, melynek címe „Rethinking the State: from public goods to public value”. Az előadás mindenki számára nyitott – a Facebook-esemény linkjét ide kattintva lehet elérni -, de a részvétel regisztrációhoz kötött. Az eseményt élőben közvetítik a Rajk Szakkollégium online felületén.

Mariana Mazzucato kutatási érdeklődésének központjában a növekedés és az innováció kapcsolata, az állam és a gazdaság kölcsönhatása, valamint a fenntarthatóság áll. Nagy sikerű könyveiben, az Entrepreneurial State-ben (2013) és a Value of Everything-ben (2019) új és a megszokottól eltérő módon közelíti meg az állam szerepvállalását, illetve az értékteremtést a gazdaságban. Tudományos munkásságán túl a UCL Institute for Innovation & Public Purpose igazgatója.

Politikai tanácsadóként is aktív, az elmúlt években több kormányfőnek és nemzetközi szervezetnek adott tanácsot világszerte, jelenleg az ENSZ Fejlesztéspolitikai Bizottságának tagja. Munkássága jelentős hatást gyakorol az innováció- és iparpolitika újragondolására és a fenntartható fejlődés finanszírozására.

A Neumann János-díjat negyedszázada minden évben egy olyan szaktekintélynek ítéli oda a Budapesti Corvinus Egyetem Rajk Szakkollégiuma, aki kiemelkedő mértékben hozzájárult az egzakt társadalomtudományok fejlődéséhez, és komoly hatást gyakorolt a kollégisták szakmai fejlődésére és gondolkodására. A Neumann-díj különlegessége, hogy odaítéléséről kizárólag a szakkollégium diákjai döntenek. A korábbi díjazottak között megtalálható számos Nobel-díjas: Esther Duflo, Richard Thaler, Alvin E. Roth, Jean Tirole, Olivier Williamson és John Harsányi, valamint Kornai János is. A díjról és a korábbi díjazottakról bővebb információ a kollégium honlapján lehet olvasni. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVárhatjuk-e az államtól, hogy megmentsen minket a természeti katasztrófától?Van egy titka az államilag finanszírozott kutatás-fejlesztésnek, amire a piac nem képes. Hogy hagyja a kutatókat hibázni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA féreghajtó gyógyszer hatása? 20 százalékkal magasabb fizetésTöbbek között ezért az eredményért is kapott Nobel-díjat három kutató, akik terepen, kísérletekkel próbáltak meg rájönni a szegénység valódi okaira.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet innováció mariana mazzucato neumann-díj rajk szakkollégium Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.