Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. szeptember 14. 17:18 Adat, Közélet

Éveken át visszaéltek beteg gyerekeknek gyűjtött pénzzel, mégis áramlanak hozzájuk a százmilliók

2013-ban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) két olyan fantomalapítványt leplezett le, amelyek az egyszázalékos adófelajánlásokkal éltek vissza. A névlegesen gyermekmentéssel foglalkozó alapítványok a megelőző négy évben közel egymilliárd forintot gyűjtöttek össze agresszív médiakampánnyal, de a megsegítendő gyerekekhez az összeg kevesebb mint 7 százaléka, 68 millió forint jutott el.

Az alapítványoknál egyetlen mentőautót sem találtak, ellenben luxuslakóparkokban béreltek többszobás lakásokat, személyautókat vettek vagy éppen ismerősöket támogattak, az eszközbeszerzéseik ráadásul több esetben egyértelműen túl voltak árazva. A Kehi feljelentést tett költségvetési csalás gyanújával, a NAV pedig vizsgálódni kezdett.

A következő két évben egyik alapítványhoz sem jutottak el az egyszázalékos felajánlások, azóta azonban ismét áramlanak feléjük a százmilliók. A két alapítvány, a Daganatos.hu és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány 2015 óta együtt összesen több mint egymilliárd forint bevételhez jutott az egyszázalékos felajánlásokból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHavi 22 millió forintot keresnek egy kevéssé ismert alapítvány támogatóiA Schmidt Mária alapítványának egy százalékot adók sem panaszkodhatnak, Orbán felcsúti akadémiája kevés embert mozgatott meg.

Pedig a 444 cikkei szerint a két alapítvány tevékenysége a Kehi-vizsgálat után is távol állt attól, amit a nevük sugallt. A Daganatos.hu például engedély nélkül épített pazar panorámájú jógaközpontot a rákos gyerekek nevében gyűjtött pénzből. A cikkek szerint a két alapítvány működése több ponton is hasonlóságokat mutat, mindkettőnél vezető tisztséget töltött be a sminktetoválóként dolgozó Gombár Györgyi.

A NAV a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy az alapítványok idén mekkora összeget kaptak az egyszázalékos felajánlásokból. A Daganatos.hu a negyedik legtöbb pénzt kapta, 103 millió forintot, amely mintegy tízmillióval több a tavalyi összegnél. A Gyermekmentő Támogató Alapítványnak csökkent a támogatása, 58 millió forinttal a 13. leginkább támogatott alapítvány.

 

Legnagyobb mértékben az Országos Mentőszolgálat Alapítvány támogatottsága nőtt, amely az Országos Mentőszolgálat központi alapítványa. Közel kétszer annyi támogatás érkezett hozzájuk, mint egy évvel ezelőtt, ezzel ők gyűjtötték be a legnagyobb összeget. A tavalyi első Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványnak több mint húszmillió forinttal nőtt a támogatása. A harmadik Bátor Tábor Alapítványhoz négymillió forinttal kevesebb felajánlás érkezett.

Az egykori listavezető, a támogatásokkal szintén visszaélő Gyermekrák Alapítvány idén 38 millió forintot gyűjtött. Ez az az alapítvány, amelynek a vezetőjéről az Index írta meg, hogy „gyermekmentő” feliratú Mercedesével furikázott otthona és a belváros között. 

Összességében jelentősen kevesebben ajánlják fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát egy alapítványnak, mióta bevezették az online adóbevallást. Idén 1,62 millió ember élt a lehetőséggel, amely 3-400 ezerrel marad el a papíralapú rendszer eltörlése előtti időszaktól. A felajánlott összeg azonban ezzel együtt is jelentősen nőtt: a tavalyi 8,77 milliárd forint után idén 9,6 milliárdot ajánlottak fel.

A civil szervezetek mellett az egyházaknak (vagy a Nemzeti Tehetség Programnak) is felajánlható az szja egy százaléka. A legtöbb pénzt, közel négymilliárd forintot Magyar Katolikus Egyház kapta. A Református Egyház 1,6 milliárdot kapott, az evangélikusok 478 milliót, amellyel alig előzik meg a több mint 70 ezer ember által támogatott Krisna-tudatú Hívők Egyesületét.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet alapítvány NAV szja szja 1 százalék Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.