Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. augusztus 22. 12:18 Közélet

Piti, de annál példaértékűbb csalás miatt tartóztatták le Trump főideológusát

Stephen Bannont azért tartóztatták le csütörtökön, mert nagyjából egymillió dollárt szívott ki törvényellenes módon egy olyan nonprofit alapítványból, melynek egyetlen célja papíron az volt, hogy az Egyesült Államok és Mexikó határán építse fel a Donald Trump által követelt falat. A vádirat (pdf) szerint a We Build The Wall nevű szervezet, amely 250 ezer ember kis összegű adományaiból szedett össze összesen 25,6 millió dollárt, valójában vezetőinek személyes luxuskiadásait – lakásfelújítás, autó- és yachtvásárlás és hasonlók – finanszírozta.

Bannon a Breitbart.com nevű szélsőjobboldali médium felfuttatása után lett Donald Trump 2016-os, váratlan győzelemmel végződő kampányának menedzsere. Fő hozzájárulása a nacionalizmus és a gazdasági populizmus vegyítése volt, a kampány üzenetét a bevándorlásellenességre koncentrálta.

A sikeres választás után néhány hónapig Trump főtanácsadója lett, ám nyilvánosan összeveszett az elnökkel, és előbb az USA-ban próbálkozott egy új mozgalom indításával, majd az európai bevándorlásellenes politikai erők között kapcsolatok építésén dolgozott. (Ennek keretében járt Magyarországon is, a Schmidt Mária vezette KKTTKK alapítvány meghívására adott elő a Várkert Bazárban – mindezért 20 ezer dollárt kapott a közpénzekből működő alapítványtól -, de ugyanekkor megfordult Orbán Viktor dolgozószobájában is, idén februárban pedig Szijjártó Pétert fogadta Washingtonban.)

Fotó: Szecsődi Balázs

Washington, 2020. február 5. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Steve Bannon politikai stratéga találkozója Washingtonban 2020. február 5-én. MTI/KKM

A We Build The Wall története nagyon szépen példázza Donald Trump kampányretorikájának találkozását a valósággal. Trump azzal kampányolt, hogy egy hatalmas falat kell felhúzni Mexikó és az USA közé, és ez majd megszünteti az illegális bevándorlás és tágabb értelemben a bűnözés problémáját is. Hiába volt Trump számára a falépítés prioritás a hivatalban eltöltött három és fél éve alatt, a kongresszuson nem tudta átvinni terveit – nem függetlenül attól, hogy a józanul mérlegelő szakértők szerint az egész ötlet nem realisztikus (a leginkább azért, mert az illegális bevándorlás és a kábítószer-kereskedelem is túlnyomó részt nem a sivatagon, hanem a legális határátkelőkön keresztül zajlik). Az ígért 500 mérföld helyett 110 mérföldnyi fal épült, de annak a többsége is a meglévő akadályok felújítása volt. Ezzel Trump támogatói között is sokan elégedetlenek voltak.

Amikor Brian Kolfage 2018 decemberben a GoFundMe közösségi finanszírozási oldalon elindította a fal építését célzó magánkezdeményezését, rövid idő alatt 17 millió dollár ömlött be a republikánus ügyeket támogató kispénzű adakozóktól. Ugyan a kitűzött egymilliárd dolláros céltól ez távol volt, mégis ez volt minden idők legsikeresebb GoFundMe kampánya. Pedig a platform még abban a hónapban felfüggesztette a pénzgyűjtést, miután észrevették, hogy Kolfage valójában nem rendelkezik olyan nonprofit szervezettel, amely egyáltalán jogszerűen igényt tarthatna ezekre a pénzekre. 

Ezen a ponton lépett be a történetbe Bannon, aki elsimította a nyilvánvaló jogi problémákat, és ezzel rögtön átvette a szervezet irányítását. Az elnöknél kegyvesztetté vált tanácsadó egyes vélemények szerint innen akarta újraszervezni a Trumptól független, de trumpista politikai mozgalmát. A szervezet hiába kommunikálta azt, hogy minden fillér a fal építésére megy, valójában csak néhány milliót költhettek erre, az összeszedett pénz túlnyomó részét marketingre költötték. Az Instagramon és a Youtubeon végig lehet követni, hogy a fiktív falmester, Foreman Mike végigkalauzolja a nézőket a faldíszlet mellett.

A vádirat azt is részletezi, milyen kreatív megoldásokkal csatornázták ki a pénzt az alapítványból: más nonprofit cégeken keresztül biztosítottak folyamatos magas fizetést Bannonnak és társainak, akik más jogcímeken keresztül is számláztak az falépítő alapítványnak.

Érdekes csavar, hogy a váddal előálló manhattani ügyészség (SDNY) vezetőjét a nyáron elmozdította a Trump akarát képviselő igazságügyi miniszter, William Barr. A sajtó már akkor politikai nyomásgyakorlás gyanújáról írt, az SDNY ugyanis hagyományosan sok politikailag is kényes ügyben jár el.

Bannon vád alá helyezésével még kevesebben maradtak érintetlenül Trump korábbi kampánycsapatából: többek között a Bannont megelőző kampánymenedzsere, Paul Manafort (illetve az ő helyettese, Robert Gates), a személyes ügyeit intéző ügyvédje, Michael Cohen, első nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn, illetve a nemhivatalos tanácsadó Roger Stone egyaránt börtönbe vagy vád alá kerültek, részben a kampány körüli törvényszegések miatt. De nem is ez az első piti csalás a Trump körüli politikai kampányok körül, nem utolsósorban maga a republikánus párt és a Trump kampány is rengeteg pénzt költ az elnök saját vendéglátóipari létesítményeiben.

Bannont egy Lady May nevű yachton tartóztatták le, öt millió dollár óvadék ellenében védekezhet szabadlábon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Donald Trump fal stephen bannon Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.