Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. július 3. 12:38 Közélet, Világ

Elkezdték felvásárolni a választásokat az amerikai milliárdosok

A legutóbbi választáson 37-szer annyit költöttek politikai adományokra az amerikai milliárdosok, mint 10 évvel korábban az Americans for Tax Fairness és a The Institute for Policy Studies nevű, saját magukat progresszívként meghatározó kutatóintézetek közös új tanulmánya szerint, amiről a Bloomberg számolt be.

A 2018-as választások előtt a két szervezet összesítése alapján az amerikai milliárdosok 611 millió dollárt költöttek politikai célokra, miközben 2008-ban a hasonló célra fordított összeg még csak 17 millió dollár volt. Ugyan az Egyesült Államokban hivatalosan van korlátja az egy főre eső kampánytámogatásoknak, a jelöltektől papíron független politikai kampányszervezetek, a PAC-ek anonim módon, korlátlan összegekkel finanszírozhatóak, akár vállalatokon keresztül is egy 2010-es legfelsőbb bírósági ítélet, az úgynevezett Citizens United-döntés alapján.

A tanulmány szerint ez magyarázza a költségek ilyen radikális növekedését, ami a számok alapján is jól látszik: amíg 2010-ben még csak 32 millió dollárt fordítottak politikai adományokra, 2012-ben ez az összeg 233 millió dollárra ugrott. A Citizens United-ítélet ezen kívül jelentősen növelte az összes politikai adományon belül a milliárdosokhoz tartozók részarányát. Amíg ugyanis

2008-ban a milliárdosok adományai az összes politikai hozzájárulás kevesebb mint egy százalékát tették ki, 2018-ban ez az arány már csaknem 10 százalék volt.

A milliárdosok kampánytámogatásai viszonylag kevés ember között koncentrálódnak. 1990 és idén május között mindössze 20 emberhez tartozott a támogatásokon belül 1,3 milliárd dollár, ami az összes támogatás 62 százaléka.

A legtöbbet Sheldon és Miriam Adelson kaszinómágnások költötték, ők 308 millió dollárral támogatták a republikánus pártot, a második helyen pedig a demokraták támogatója, Tom Steyer befektetésialap-kezelő végzett 275 millió dollárral. Tőle éppenhogy lemaradva Michael Bloomberg, New York korábbi polgármestere és a Bloomberg News tulajdonosa végzett harmadik helyen, aki 181 millió dollárt költött politikai adományokra, amiből a demokraták és a republikánusok is részesültek. Fontos módszertani részlet, hogy az összesítésbe nem számították bele Steyer és Bloomberg 2020-as sikertelen, demokrata elnökjelölti pozícióért folytatott kampányait, pedig itt nagyon sok pénzről van még szó: Steyer 340 millió, Bloomberg pedig több mint egymilliárd dollárt költött el csak ezekre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMilliárdosok árazzák ki a politikusokat a politikábólÉrdekes kísérlet történik az USA-ban: ki fog derülni, hogy végtelen pénzből meg lehet-e venni az elnöki hivatalt. Soha nem látott pénzlavina szabadult el.

A top 20-ban végzett rajtuk kívül Soros György és Paul Singer alapkezelő, a Home Depot társalapítója, Bernard Marcus, valamint a Facebook társalapítója, Dustin Moskovitz is. A támogatásokból a republikánusok és a demokraták is jelentős mértékben részesültek, bár a megoszlás változott az egyes választásokon: a 2012-es választáson a republikánusok még kétszer annyi támogatást kaptak a milliárdosoktól, mint a demokraták, 2016-ban már csak 20 százalékkal kaptak több pénzt. A 2018-as félidei választásokat megelőzően pedig már a demokraták kaptak valamivel több pénzt, mint a republikánusok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy társadalomtudós 2010-ben előrejelezte, hogy 2020-ban a feje tetejére áll a nyugati világPeter Turchin 2010-ben a Nature felkérésére arról írt, hogy 2020 körül komoly felfordulásra lehet számítani a világban. A tudós szerint nehéz évek várnak ránk.

Közélet Világ demokrácia kampányfinanszírozás michael bloomberg usa választások Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2020. augusztus 14. 06:52 Közélet, Vállalat

Nem hiszi el Brüsszel, hogy muszáj kitömnünk pénzzel a magyar Samsungot

A cég szerint az állami támogatás kompenzálja azért, mert a drágább gödi bővítést választotta Kínával szemben. Az Európai Bizottság ezt egyelőre nem így látja.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 12. 14:58 Közélet

Több mint tízmilliárdot fizet az állami média a Forma-1-ért

Ennél több pénzt egy szerződés keretében csak a magyar labdarúgásért fizetett ki az MTVA. Nyolc év alatt bő 80 milliárd ment el a sportközvetítésekre.

Fontos

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.