Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. július 3. 12:38 Közélet, Világ

Elkezdték felvásárolni a választásokat az amerikai milliárdosok

A legutóbbi választáson 37-szer annyit költöttek politikai adományokra az amerikai milliárdosok, mint 10 évvel korábban az Americans for Tax Fairness és a The Institute for Policy Studies nevű, saját magukat progresszívként meghatározó kutatóintézetek közös új tanulmánya szerint, amiről a Bloomberg számolt be.

A 2018-as választások előtt a két szervezet összesítése alapján az amerikai milliárdosok 611 millió dollárt költöttek politikai célokra, miközben 2008-ban a hasonló célra fordított összeg még csak 17 millió dollár volt. Ugyan az Egyesült Államokban hivatalosan van korlátja az egy főre eső kampánytámogatásoknak, a jelöltektől papíron független politikai kampányszervezetek, a PAC-ek anonim módon, korlátlan összegekkel finanszírozhatóak, akár vállalatokon keresztül is egy 2010-es legfelsőbb bírósági ítélet, az úgynevezett Citizens United-döntés alapján.

A tanulmány szerint ez magyarázza a költségek ilyen radikális növekedését, ami a számok alapján is jól látszik: amíg 2010-ben még csak 32 millió dollárt fordítottak politikai adományokra, 2012-ben ez az összeg 233 millió dollárra ugrott. A Citizens United-ítélet ezen kívül jelentősen növelte az összes politikai adományon belül a milliárdosokhoz tartozók részarányát. Amíg ugyanis

2008-ban a milliárdosok adományai az összes politikai hozzájárulás kevesebb mint egy százalékát tették ki, 2018-ban ez az arány már csaknem 10 százalék volt.

A milliárdosok kampánytámogatásai viszonylag kevés ember között koncentrálódnak. 1990 és idén május között mindössze 20 emberhez tartozott a támogatásokon belül 1,3 milliárd dollár, ami az összes támogatás 62 százaléka.

A legtöbbet Sheldon és Miriam Adelson kaszinómágnások költötték, ők 308 millió dollárral támogatták a republikánus pártot, a második helyen pedig a demokraták támogatója, Tom Steyer befektetésialap-kezelő végzett 275 millió dollárral. Tőle éppenhogy lemaradva Michael Bloomberg, New York korábbi polgármestere és a Bloomberg News tulajdonosa végzett harmadik helyen, aki 181 millió dollárt költött politikai adományokra, amiből a demokraták és a republikánusok is részesültek. Fontos módszertani részlet, hogy az összesítésbe nem számították bele Steyer és Bloomberg 2020-as sikertelen, demokrata elnökjelölti pozícióért folytatott kampányait, pedig itt nagyon sok pénzről van még szó: Steyer 340 millió, Bloomberg pedig több mint egymilliárd dollárt költött el csak ezekre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMilliárdosok árazzák ki a politikusokat a politikábólÉrdekes kísérlet történik az USA-ban: ki fog derülni, hogy végtelen pénzből meg lehet-e venni az elnöki hivatalt. Soha nem látott pénzlavina szabadult el.

A top 20-ban végzett rajtuk kívül Soros György és Paul Singer alapkezelő, a Home Depot társalapítója, Bernard Marcus, valamint a Facebook társalapítója, Dustin Moskovitz is. A támogatásokból a republikánusok és a demokraták is jelentős mértékben részesültek, bár a megoszlás változott az egyes választásokon: a 2012-es választáson a republikánusok még kétszer annyi támogatást kaptak a milliárdosoktól, mint a demokraták, 2016-ban már csak 20 százalékkal kaptak több pénzt. A 2018-as félidei választásokat megelőzően pedig már a demokraták kaptak valamivel több pénzt, mint a republikánusok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy társadalomtudós 2010-ben előrejelezte, hogy 2020-ban a feje tetejére áll a nyugati világPeter Turchin 2010-ben a Nature felkérésére arról írt, hogy 2020 körül komoly felfordulásra lehet számítani a világban. A tudós szerint nehéz évek várnak ránk.

Közélet Világ demokrácia kampányfinanszírozás michael bloomberg usa választások Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2020. október 23. 16:31 Adat, Közélet

Kik valójában a legnagyobb ázsiai befektetők Magyarországon?

A keleti nyitás sikerét sokféleképpen meg lehet ítélni. A legizgalmasabb kérdés természetesen a magyar kivitel alakulása, de vajon nőnek-e és honnan érkeznek az ázsiaiak magyarországi beruházásai?

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Avatar
2020. október 22. 16:38 Közélet

A forint leértékelődése nem zavarja a jegybankot, a cél csak a gyengülés kontroll alatt tartása

Az Magyar Nemzeti Bank idei lépései meglehetősen kiszámíthatatlanná tették a kamatpályát, azt üzenve, hogy gyakorlatilag bármikor bármilyen irányba változhat a kamat.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 25. 16:09 Adat

Többen élnek rosszabbul a járvány miatt, mint azt az adatokból elsőre gondolnánk

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ugyanannyian dolgoznának, mint a járvány előtti időben. De a változatlan számok mögött rosszabb minőségű munkahelyek vannak.

Fabók Bálint
2020. október 24. 17:09 Adat

Aggódunk a környezetért, csak fizetni ne kelljen érte

A klímaváltozás nincs az ország legfontosabb problémái között a magyarok többsége szerint, és kevesebben fizetnék meg a környezetvédelem árát, mint a 90-es években.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.