Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2020. június 26. 11:31 Közélet

Gulyás Gergely azokat a kerületeket segítheti ötmilliárd forinttal, amelyeket jónak lát

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, azaz Gulyás Gergely ötmilliárd forintot oszthat szét a budapesti kerületek útfejlesztésére, már ha megszavazzák a jövő évi költségvetést módosító salátatörvényt, ami csütörtökön került fel a Parlament honlapjára (a kormánypárti javaslat sikeréhez nem fér sok kétség az utóbbi évek tapasztalatai alapján). Az ötmilliárd forint nem tűnik jelentős összegnek útépítésre, amikor százmilliárdokért épülnek az autópályák az országban. A 23 fővárosi kerület kiadásaihoz képest (2018-ban ez összesen 191 milliárd forint volt) azonban ez is jelentős tétel.

Ez az összeg közel azonos a kormány által a települési önkormányzatoktól elvont gépjárműadó összegével. Az utolsó lezárt, 2018-as pénzügyi évben 5,9 milliárd forint volt ebből a kerületek bevétele. Így végső soron az elvonások egy részét visszaadják a kerületeknek.

Beruházásokra sem sok forrás jut a kerületi önkormányzatoknak a központi költségvetésből, összesen 32 milliárdot szánt a kormány erre a célra, ezt emeli most meg hatodával az új közút-fejlesztési forrással. Ráadásul az összes fővárosi kerület 2018-ban közutak fenntartására 5,9 milliárd, építésre összesen 10 milliárd forintot költött. Már ekkor is igen nagyok voltak az egyes kerületek közötti különbségek.

A belváros-lipótvárosi önkormányzat költötte el 2018-ban a kerületi útépítési pénzek ötödét, őket a II. és XI. kerület követte 9-9 százalékkal. Sok kerületben azonban egy fillér sem jutott új utak építésre, fenntartásra is csak néhány százmillió*nem minden kerületnél lelhető fel útépítésre és útfenntartásra összeg, ennek oka adathiba és/vagy könyvelési sajátságok is lehet..

 

Akár ezeknek a különbségeknek a kompenzálása is lehetne a cél. De a törvényjavaslat szövege alapján nem valószínű, hogy ez a szándék. A törvénytervezet szerint

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős miniszter a budapesti kerületi  önkormányzatok részére útfejlesztések és utak aszfaltozása céljából kérelem nélkül támogatást nyújt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Gulyás Gergely miniszterként annak ad az 5 milliárd forintból, akinek csak akar. Akár azt is megteheti, hogy csak egyetlen kerületnek fizeti ki, vagy mondjuk csak fideszes polgármester által vezetett kerületeknek. Sőt, a támogatás átutalásának szabályait is úgy alakítja ki a miniszter, ahogyan jónak látja. Kérhet érte cserébe a kormány támogatását megköszönő táblákat az uniós finanszírozás mintájára, ez csak az ő fantáziára van bízva. 

A támogatás azért is igen nagylelkű, mert az önkormányzatokkal megkötött szerződés aláírását követően 30 napon belül az összeg felét át is utalja a kormányzat. Előremutató ösztönző is van a támogatásban, december 31-ig el kell költeni a forrásokat. Ez azonban azt is jelenti, hogy 2021-ben az tudja ezt elkölteni, aki tulajdonképpen már most a közbeszerzési kiírását készíti elő, hogy tavasszal indulhasson az építkezés, és őszre befejeződhessen.

Közélet főváros kerületek költségvetés útfejlesztés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2020. október 23. 16:31 Adat, Közélet

Kik valójában a legnagyobb ázsiai befektetők Magyarországon?

A keleti nyitás sikerét sokféleképpen meg lehet ítélni. A legizgalmasabb kérdés természetesen a magyar kivitel alakulása, de vajon nőnek-e és honnan érkeznek az ázsiaiak magyarországi beruházásai?

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Avatar
2020. október 22. 16:38 Közélet

A forint leértékelődése nem zavarja a jegybankot, a cél csak a gyengülés kontroll alatt tartása

Az Magyar Nemzeti Bank idei lépései meglehetősen kiszámíthatatlanná tették a kamatpályát, azt üzenve, hogy gyakorlatilag bármikor bármilyen irányba változhat a kamat.

Fontos

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.