Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2020. június 26. 11:31 Közélet

Gulyás Gergely azokat a kerületeket segítheti ötmilliárd forinttal, amelyeket jónak lát

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, azaz Gulyás Gergely ötmilliárd forintot oszthat szét a budapesti kerületek útfejlesztésére, már ha megszavazzák a jövő évi költségvetést módosító salátatörvényt, ami csütörtökön került fel a Parlament honlapjára (a kormánypárti javaslat sikeréhez nem fér sok kétség az utóbbi évek tapasztalatai alapján). Az ötmilliárd forint nem tűnik jelentős összegnek útépítésre, amikor százmilliárdokért épülnek az autópályák az országban. A 23 fővárosi kerület kiadásaihoz képest (2018-ban ez összesen 191 milliárd forint volt) azonban ez is jelentős tétel.

Ez az összeg közel azonos a kormány által a települési önkormányzatoktól elvont gépjárműadó összegével. Az utolsó lezárt, 2018-as pénzügyi évben 5,9 milliárd forint volt ebből a kerületek bevétele. Így végső soron az elvonások egy részét visszaadják a kerületeknek.

Beruházásokra sem sok forrás jut a kerületi önkormányzatoknak a központi költségvetésből, összesen 32 milliárdot szánt a kormány erre a célra, ezt emeli most meg hatodával az új közút-fejlesztési forrással. Ráadásul az összes fővárosi kerület 2018-ban közutak fenntartására 5,9 milliárd, építésre összesen 10 milliárd forintot költött. Már ekkor is igen nagyok voltak az egyes kerületek közötti különbségek.

A belváros-lipótvárosi önkormányzat költötte el 2018-ban a kerületi útépítési pénzek ötödét, őket a II. és XI. kerület követte 9-9 százalékkal. Sok kerületben azonban egy fillér sem jutott új utak építésre, fenntartásra is csak néhány százmillió*nem minden kerületnél lelhető fel útépítésre és útfenntartásra összeg, ennek oka adathiba és/vagy könyvelési sajátságok is lehet..

 

Akár ezeknek a különbségeknek a kompenzálása is lehetne a cél. De a törvényjavaslat szövege alapján nem valószínű, hogy ez a szándék. A törvénytervezet szerint

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős miniszter a budapesti kerületi  önkormányzatok részére útfejlesztések és utak aszfaltozása céljából kérelem nélkül támogatást nyújt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Gulyás Gergely miniszterként annak ad az 5 milliárd forintból, akinek csak akar. Akár azt is megteheti, hogy csak egyetlen kerületnek fizeti ki, vagy mondjuk csak fideszes polgármester által vezetett kerületeknek. Sőt, a támogatás átutalásának szabályait is úgy alakítja ki a miniszter, ahogyan jónak látja. Kérhet érte cserébe a kormány támogatását megköszönő táblákat az uniós finanszírozás mintájára, ez csak az ő fantáziára van bízva. 

A támogatás azért is igen nagylelkű, mert az önkormányzatokkal megkötött szerződés aláírását követően 30 napon belül az összeg felét át is utalja a kormányzat. Előremutató ösztönző is van a támogatásban, december 31-ig el kell költeni a forrásokat. Ez azonban azt is jelenti, hogy 2021-ben az tudja ezt elkölteni, aki tulajdonképpen már most a közbeszerzési kiírását készíti elő, hogy tavasszal indulhasson az építkezés, és őszre befejeződhessen.

Közélet főváros kerületek költségvetés útfejlesztés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2021. április 19. 15:52 Közélet

A magyar iskolákból a nyitással könnyen orosz rulett lehet

A szakmai ellenérvek figyelmen kívül hagyásával, az érintetteket gyakorlatilag kényszerítve nyitottak ma újra az iskolák alsó tagozatai és az óvodák.

Bucsky Péter
2021. április 19. 06:44 Közélet

Az EU-val fizettetné ki a kormány az orvosok béremelését

A kormány 300 milliárdot kér Brüsszeltől, hogy nőjön az egészségügyi alkalmazottak bére idén - a már eldöntött béremelés szinte pontosan ennyibe kerül.

Bucsky Péter
2021. április 16. 06:49 Közélet

Pénzeső hullhat Budapestre, de nem Karácsonyék fogják elkölteni

Budapestnek és vonzáskörzetének 3000 milliárd forint juthat az európai újjáépítési pénzekből, a főváros 600 milliárdot kér, de valószínűleg csak a hetedét kapja meg.

Fontos

Avatar
2021. április 20. 15:54 Világ

A nagy zavarok ellenére sem éri meg Ázsiából visszahozni a termelést

A Szuezi-csatorna eltorlaszolása, vagy a járvány miatt felboruló szállítás komoly problémának tűnik, de Ázsia elhagyásához képest ezek csak rövid kis epizódok.

Stubnya Bence
2021. április 20. 06:04 Tech

Ózd elbukott a robotokkal szemben, de tudjuk, hogy ezt máshol hogyan előzhetjük meg

Az automatizálás eddig a munkaerőhiányt ellensúlyozta, tömeges munkanélküliséget nem okozott, de az oktatást át kell szerveznünk, hogy ez így is maradjon. Szalavetz Andrea kutatóval beszélgettünk.

Kasnyik Márton
2021. április 18. 07:46 Pénz, Világ

Több ravasz terve is van a digitális jüannal a kínai vezetésnek

Kína lesz az első nagy ország, amely közvetlenül bocsát ki blokklánc alapú digitális pénzt. De elég lesz ez a világuralomhoz?