Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2020. június 26. 11:31 Közélet

Gulyás Gergely azokat a kerületeket segítheti ötmilliárd forinttal, amelyeket jónak lát

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, azaz Gulyás Gergely ötmilliárd forintot oszthat szét a budapesti kerületek útfejlesztésére, már ha megszavazzák a jövő évi költségvetést módosító salátatörvényt, ami csütörtökön került fel a Parlament honlapjára (a kormánypárti javaslat sikeréhez nem fér sok kétség az utóbbi évek tapasztalatai alapján). Az ötmilliárd forint nem tűnik jelentős összegnek útépítésre, amikor százmilliárdokért épülnek az autópályák az országban. A 23 fővárosi kerület kiadásaihoz képest (2018-ban ez összesen 191 milliárd forint volt) azonban ez is jelentős tétel.

Ez az összeg közel azonos a kormány által a települési önkormányzatoktól elvont gépjárműadó összegével. Az utolsó lezárt, 2018-as pénzügyi évben 5,9 milliárd forint volt ebből a kerületek bevétele. Így végső soron az elvonások egy részét visszaadják a kerületeknek.

Beruházásokra sem sok forrás jut a kerületi önkormányzatoknak a központi költségvetésből, összesen 32 milliárdot szánt a kormány erre a célra, ezt emeli most meg hatodával az új közút-fejlesztési forrással. Ráadásul az összes fővárosi kerület 2018-ban közutak fenntartására 5,9 milliárd, építésre összesen 10 milliárd forintot költött. Már ekkor is igen nagyok voltak az egyes kerületek közötti különbségek.

A belváros-lipótvárosi önkormányzat költötte el 2018-ban a kerületi útépítési pénzek ötödét, őket a II. és XI. kerület követte 9-9 százalékkal. Sok kerületben azonban egy fillér sem jutott új utak építésre, fenntartásra is csak néhány százmillió*nem minden kerületnél lelhető fel útépítésre és útfenntartásra összeg, ennek oka adathiba és/vagy könyvelési sajátságok is lehet..

 

Akár ezeknek a különbségeknek a kompenzálása is lehetne a cél. De a törvényjavaslat szövege alapján nem valószínű, hogy ez a szándék. A törvénytervezet szerint

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős miniszter a budapesti kerületi  önkormányzatok részére útfejlesztések és utak aszfaltozása céljából kérelem nélkül támogatást nyújt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Gulyás Gergely miniszterként annak ad az 5 milliárd forintból, akinek csak akar. Akár azt is megteheti, hogy csak egyetlen kerületnek fizeti ki, vagy mondjuk csak fideszes polgármester által vezetett kerületeknek. Sőt, a támogatás átutalásának szabályait is úgy alakítja ki a miniszter, ahogyan jónak látja. Kérhet érte cserébe a kormány támogatását megköszönő táblákat az uniós finanszírozás mintájára, ez csak az ő fantáziára van bízva. 

A támogatás azért is igen nagylelkű, mert az önkormányzatokkal megkötött szerződés aláírását követően 30 napon belül az összeg felét át is utalja a kormányzat. Előremutató ösztönző is van a támogatásban, december 31-ig el kell költeni a forrásokat. Ez azonban azt is jelenti, hogy 2021-ben az tudja ezt elkölteni, aki tulajdonképpen már most a közbeszerzési kiírását készíti elő, hogy tavasszal indulhasson az építkezés, és őszre befejeződhessen.

Közélet főváros kerületek költségvetés útfejlesztés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Fabók Bálint
2021. január 19. 06:56 Közélet

Milliárdos cégek tömeges összeomlása mutatja, hogyan lophattak szét egy állami programot

Rendszerszintű visszaélések ritkán válnak annyira egyértelművé, mint a kulturális tao-támogatások esetén. Hogyan uraltak le visszás cégek egy egész szektort?

Hajdu Miklós
2021. január 18. 06:32 Közélet

A beoltások felpörgetését tényleg nem a magyar ellátórendszer kapacitásai nehezítik

Ha a számokat nézzük, az ellátórendszer korlátai nem látszanak, a szűk keresztmetszet egyelőre az, hogy nincs elég oltás, és sokan nem is akarják felvenni.

Avatar
2021. január 15. 15:20 Közélet

Ősi dakota közmondás: a világ azé, aki megosztja!

A társadalmi integráció veszélyeztetése komoly dolog, a csoportalapú indulatkeltés tudatos, gátlástalan alkalmazása felelősségre vonásért kiált.

Fontos

Stubnya Bence
2021. január 20. 06:54 Vállalat

Már a februári minimálbér-emelést is veszélyezteti a tárgyalási patthelyzet

Közel van egymáshoz a munkaadói és a munkavállalói szervezetek ajánlata, mégsem tudtak eddig megegyezni az emelés mértékéről.

Avatar
2021. január 17. 16:25 Élet

Nemcsak anyagiakban, de boldogságérzetben is egyre jobban szétszakad a társadalom

A jövedelem természetesen befolyásolja a boldogságérzetet, de összességében inkább az számít, hogy milyen az ember társadalmi státusza, és ez is szétszakadóban van.

Kasnyik Márton
2021. január 17. 06:29 Világ

Öt dolog, amit a Trump-korszakból tanultam

Őrült Királyként, saját hazugságaiba gabalyodva fejezi be elnökségét, de már korábban is kemény tanulságokkal szolgált Donald Trump politikai pályafutása.