Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2020. június 26. 11:31 Közélet

Gulyás Gergely azokat a kerületeket segítheti ötmilliárd forinttal, amelyeket jónak lát

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, azaz Gulyás Gergely ötmilliárd forintot oszthat szét a budapesti kerületek útfejlesztésére, már ha megszavazzák a jövő évi költségvetést módosító salátatörvényt, ami csütörtökön került fel a Parlament honlapjára (a kormánypárti javaslat sikeréhez nem fér sok kétség az utóbbi évek tapasztalatai alapján). Az ötmilliárd forint nem tűnik jelentős összegnek útépítésre, amikor százmilliárdokért épülnek az autópályák az országban. A 23 fővárosi kerület kiadásaihoz képest (2018-ban ez összesen 191 milliárd forint volt) azonban ez is jelentős tétel.

Ez az összeg közel azonos a kormány által a települési önkormányzatoktól elvont gépjárműadó összegével. Az utolsó lezárt, 2018-as pénzügyi évben 5,9 milliárd forint volt ebből a kerületek bevétele. Így végső soron az elvonások egy részét visszaadják a kerületeknek.

Beruházásokra sem sok forrás jut a kerületi önkormányzatoknak a központi költségvetésből, összesen 32 milliárdot szánt a kormány erre a célra, ezt emeli most meg hatodával az új közút-fejlesztési forrással. Ráadásul az összes fővárosi kerület 2018-ban közutak fenntartására 5,9 milliárd, építésre összesen 10 milliárd forintot költött. Már ekkor is igen nagyok voltak az egyes kerületek közötti különbségek.

A belváros-lipótvárosi önkormányzat költötte el 2018-ban a kerületi útépítési pénzek ötödét, őket a II. és XI. kerület követte 9-9 százalékkal. Sok kerületben azonban egy fillér sem jutott új utak építésre, fenntartásra is csak néhány százmillió*nem minden kerületnél lelhető fel útépítésre és útfenntartásra összeg, ennek oka adathiba és/vagy könyvelési sajátságok is lehet..

 

Akár ezeknek a különbségeknek a kompenzálása is lehetne a cél. De a törvényjavaslat szövege alapján nem valószínű, hogy ez a szándék. A törvénytervezet szerint

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős miniszter a budapesti kerületi  önkormányzatok részére útfejlesztések és utak aszfaltozása céljából kérelem nélkül támogatást nyújt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Gulyás Gergely miniszterként annak ad az 5 milliárd forintból, akinek csak akar. Akár azt is megteheti, hogy csak egyetlen kerületnek fizeti ki, vagy mondjuk csak fideszes polgármester által vezetett kerületeknek. Sőt, a támogatás átutalásának szabályait is úgy alakítja ki a miniszter, ahogyan jónak látja. Kérhet érte cserébe a kormány támogatását megköszönő táblákat az uniós finanszírozás mintájára, ez csak az ő fantáziára van bízva. 

A támogatás azért is igen nagylelkű, mert az önkormányzatokkal megkötött szerződés aláírását követően 30 napon belül az összeg felét át is utalja a kormányzat. Előremutató ösztönző is van a támogatásban, december 31-ig el kell költeni a forrásokat. Ez azonban azt is jelenti, hogy 2021-ben az tudja ezt elkölteni, aki tulajdonképpen már most a közbeszerzési kiírását készíti elő, hogy tavasszal indulhasson az építkezés, és őszre befejeződhessen.

Közélet főváros kerületek költségvetés útfejlesztés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2020. augusztus 5. 17:10 Közélet

Versenyképesség: mit látni a jövőből?

Az MNB valahogyan kihozta, hogy Magyarország versenyképesebb, mint a többi visegrádi ország. De a legfontosabb kérdésekre nem kapunk választ.

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 06:50 Közélet

Szédületes tempóban cserélődtek a szupergazdagok a füredi kikötő körül, miközben az ötmilliárd közpénzt kapott

Jellinek Dániel üzemeltette a kikötőt, amikor decemberben pályáztak, pár nappal később Tiborcz és Mészáros érdekeltségébe került, de már ők is túladtak rajta.

Hajdu Miklós
2020. július 29. 13:16 Közélet

Jóléti mutatókkal is mérni kéne a válságból való kilábalást, nem csak a GDP alakulásával

A gazdaságpolitikusok döntő többsége egyelőre még a termelés visszaállítására koncentrál, de a járványt követő gazdasági összeomlás rámutat, hogy a jóllét növeléséhez más tényezőket is ideje figyelembe venni.

Fontos

G7.hu
2020. augusztus 5. 07:55 Élet

Nem kell rosszra gondolni: főszerkesztőváltás a G7-nél

Kasnyik Mártont Váczi István váltja a főszerkesztői pozícióban, de egyébként semmi nem változik.

Tóth István János
2020. augusztus 4. 06:30 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., első rész

Ganz öntöde, Láng gépgyár, Weiss konzervgyár, Richter gyógyszergyár? Külföldön sikeresek voltak, mégis elbújhatnak Mészáros Lőrinc cégének exponenciális, gazdaságtörténeti jelentőségű növekedése mellett.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 3. 15:55 Vállalat

Aktualizálni kellene a paksi atomerőmű leszerelési tervét, de elsőre nem sikerült

Százmilliárdokba kerül majd a leszerelés, aminek a tervét most aktualizálták volna. A munkára azonban nem jelentkezett az egyetlen cég, amely elvégezhetné.