Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2020. június 26. 11:31 Közélet

Gulyás Gergely azokat a kerületeket segítheti ötmilliárd forinttal, amelyeket jónak lát

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, azaz Gulyás Gergely ötmilliárd forintot oszthat szét a budapesti kerületek útfejlesztésére, már ha megszavazzák a jövő évi költségvetést módosító salátatörvényt, ami csütörtökön került fel a Parlament honlapjára (a kormánypárti javaslat sikeréhez nem fér sok kétség az utóbbi évek tapasztalatai alapján). Az ötmilliárd forint nem tűnik jelentős összegnek útépítésre, amikor százmilliárdokért épülnek az autópályák az országban. A 23 fővárosi kerület kiadásaihoz képest (2018-ban ez összesen 191 milliárd forint volt) azonban ez is jelentős tétel.

Ez az összeg közel azonos a kormány által a települési önkormányzatoktól elvont gépjárműadó összegével. Az utolsó lezárt, 2018-as pénzügyi évben 5,9 milliárd forint volt ebből a kerületek bevétele. Így végső soron az elvonások egy részét visszaadják a kerületeknek.

Beruházásokra sem sok forrás jut a kerületi önkormányzatoknak a központi költségvetésből, összesen 32 milliárdot szánt a kormány erre a célra, ezt emeli most meg hatodával az új közút-fejlesztési forrással. Ráadásul az összes fővárosi kerület 2018-ban közutak fenntartására 5,9 milliárd, építésre összesen 10 milliárd forintot költött. Már ekkor is igen nagyok voltak az egyes kerületek közötti különbségek.

A belváros-lipótvárosi önkormányzat költötte el 2018-ban a kerületi útépítési pénzek ötödét, őket a II. és XI. kerület követte 9-9 százalékkal. Sok kerületben azonban egy fillér sem jutott új utak építésre, fenntartásra is csak néhány százmillió*nem minden kerületnél lelhető fel útépítésre és útfenntartásra összeg, ennek oka adathiba és/vagy könyvelési sajátságok is lehet..

 

Akár ezeknek a különbségeknek a kompenzálása is lehetne a cél. De a törvényjavaslat szövege alapján nem valószínű, hogy ez a szándék. A törvénytervezet szerint

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős miniszter a budapesti kerületi  önkormányzatok részére útfejlesztések és utak aszfaltozása céljából kérelem nélkül támogatást nyújt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Gulyás Gergely miniszterként annak ad az 5 milliárd forintból, akinek csak akar. Akár azt is megteheti, hogy csak egyetlen kerületnek fizeti ki, vagy mondjuk csak fideszes polgármester által vezetett kerületeknek. Sőt, a támogatás átutalásának szabályait is úgy alakítja ki a miniszter, ahogyan jónak látja. Kérhet érte cserébe a kormány támogatását megköszönő táblákat az uniós finanszírozás mintájára, ez csak az ő fantáziára van bízva. 

A támogatás azért is igen nagylelkű, mert az önkormányzatokkal megkötött szerződés aláírását követően 30 napon belül az összeg felét át is utalja a kormányzat. Előremutató ösztönző is van a támogatásban, december 31-ig el kell költeni a forrásokat. Ez azonban azt is jelenti, hogy 2021-ben az tudja ezt elkölteni, aki tulajdonképpen már most a közbeszerzési kiírását készíti elő, hogy tavasszal indulhasson az építkezés, és őszre befejeződhessen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet főváros kerületek költségvetés útfejlesztés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.