Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. április 23. 14:53 Közélet, Vállalat

Legkésőbb év végétől nincs, aki üzemeltesse a BKK jegyautomatáit

A BKK a folyamatos, jelentős mértékű vesztesége és az új, csökkentett mértékű költségvetésének szükségessége miatt képtelenné vált a … 45 hónap időtartamú szerződés megkötésére kötelezettséget vállalni.

Ezzel indokolta meg a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK), hogy miért kellett visszavonnia azt a több mint 9 milliárd forint értékűre becsült tendert, amit még januárban írt ki a jegy- és bérletkiadó automata hálózat üzemeltetésére, illetve továbbfejlesztésére. A fejleményről egyébként a fővárosi közlekedésért felelős cég elég transzparensen saját honlapján is beszámolt, még ha ez akkor nem is kapott komoly publicitást.

Megölte a tendert a koronavírus

A tájékoztatóból teljesen egyértelmű, hogy a tendert a koronavírus-járvány sodorta el. A közbeszerzést a korlátozó intézkedések miatt – hiába volt a BKK szerint több érdeklődő is – technikailag sem lehetett volna lebonyolítani a belőtt decemberi határidőre, de legalább ennyire fontos, hogy jelen körülmények között pénz sincs rá.

A cég menetdíjbevétele 80 százalékot zuhant, és emiatt a teljes költségvetést át kellett alakítani.

Az okokra tehát elég részletesen kitért a BKK, arról azonban nem sokat írt, hogy mi lesz a megoldás. A jövőről mindössze ennyi szerepelt a közleményben:

a vállalat elkötelezett abban, hogy a jegykiadó automatákkal kapcsolatos minden jövőbeli lépés a jogszabályok, a transzparencia mellett történjen.

Ez pedig elég kevés, különösen annak fényében, hogy a jelek szerint decembertől nem lesz, aki üzemeltesse a BKK árbevételének 60 százalékát szállító automatákat. A feladatot ugyanis jelenleg a T-Systems látja el, de a szerződés még a BKK állítása szerint is lejár decemberben, és úgy tűnik, már meghosszabbítani sem lehet.

Végleg lejár decemberben

Az informatikai céggel még 2013 szeptemberében állapodott meg a BKK. A szerződés értelmében a T-Systems öt évre vállalta az üzemeltetést, azonban ez nem az aláírás időpontjában indult, mivel előtte még le is kellett szállítani a gépeket. A szerződésben azt rögzítették, hogy a 60 hónap akkor kezd el ketyegni, amikor a 270. automatát is üzembe helyezik. Erre pedig összesen 420 napot kapott a szállító, ami elvileg 2014 októberének utolsó napjaiban járt le.

Ezután még 90 nap volt egy 30 darabos kontingens leszállítására, aminek megvásárlására ugyan eleinte nem vállalt kötelezettséget a BKK*opciós tétel volt, végül mégis megvette. Szinte napra pontosan öt éve be is számoltak róla, hogy helyére került a 300. BKK-automata is.

Ez azonban az üzemeltetési szerződés szempontjából már nem számított, az ugyanis szinte biztosan valamikor 2014 második felében elrajtolt. Azaz valamikor tavaly év végén le is járt.

A gépek úgy üzemelhetnek mégis, hogy a megállapodást minden bizonnyal meghosszabbították, erre ugyanis a megállapodás lehetőséget adott.

A szerződés szerint a BKK egyoldalúan kérhette, hogy további öt évre kitolják a kontraktust.

Igen ám, de a további öt év nem volt kőbe vésve, lehetett ennél rövidebb időre is hosszabbítani, és minden jel arra utal, hogy ez történhetett. A BKK közleményében ugyanis azt írta, hogy az üzemeltetési szerződés 2020 decemberében jár le, ez pedig csak úgy képzelhető el, ha az eredeti megállapodás kis csúszással indult, tavaly év végén futott ki, és egy évet húztak rá*csak egész évvel lehetett hosszabbítani..

A gond csak az, hogy a 2013-as megállapodásban azt is kikötötték: a hosszabbításra csak egy alkalommal van lehetőség. Márpedig, ha ez tényleg megtörtént, akkor a mostani szerződés 2020 decemberében érvényét veszti, másik pedig nem lesz, így az automatákat sem üzemelteti majd külső szolgáltató.

Új tender sem lesz

A BKK-t április 7-én megkerestük a témában, egyebek mellett kíváncsiak lettünk volna arra, hogy az ő értelmezésük szerint meddig szól a mostani üzemeltetési szerződés, van-e mód hosszabbításra, vagy lesz-e új közbeszerzés, de nem kaptunk válaszokat. A T-Systemsnél pedig csak annyit mondtak, hogy ők nem kommunikálhatnak a szerződésről, ez a fővárosi cég hatásköre.

Egy új tender persze megoldás lenne, de egy ilyen kiírására sincs sok esély. Az előzőt ugyanis a pénzhiány mellett az indoklás szerint épp azért törölték el, mert nem zárult volna le decemberig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízmilliárdos bukás fenyegeti a járvány miatt a budapesti közlekedéstÉrdemi fővárosi közlekedésfejlesztés nem lesz a kormány támogatása nélkül, miközben a turisták eltűnése is jelentős érvágás - mondja a BKK vezérigazgatója.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat bkk jegyautomata T-Systems Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.