Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. április 17. 15:25 Közélet

A fővárosi vezetés rendelt volna 27 ezer koronavírustesztet, de nem sikerült

Úgy tűnik, hogy a fővárosi önkormányzat megpróbálja a saját kezébe venni a fővárosiak koronavírus-szűrését. Valamivel több mint egy hete ugyanis kiírtak egy közbeszerzést, amely alapján 700 millió forintot különítettek el koronavírus-tesztelésre. A tervek szerint ebből – főleg egészségügyi és szociális intézményekben dolgozó és idősotthonokban gondozott emberek számára – 27 400 darab PCR technikával végzett előszűrést, és tízezer ellenanyag gyorstesztet rendeltek volna meg, végül azonban ez nem jött össze ebben a formában.

A 27 ezer PCR-teszt itthon kifejezetten soknak számít, központilag ugyanis az egész országban sem végeztek ennél nagyságrendileg többet a járvány kitörése óta.

A hivatalos tájékoztatási honlap szerint az elmúlt nagyjából másfél hónapban 41 ezer mintavétel történt országszerte, a főváros ennek kétharmadát rendelte volna meg.

Nem tettek ajánlatot és nem beszélnek róla

A tendert rekordgyorsan próbálták meg lezavarni. A fővárosi önkormányzat április 8-án indította a folyamatot, ekkor kérték meg a közbeszerzési hatóságot, hogy engedélyezze a legrövidebb idő alatt kivitelezhető hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást, és ezzel párhuzamosan a kiszemelt cégeknek ki is küldték a felhívást. A PCR-tesztek esetében a tárgyalásos kört még ugyanerre a napra kitűzték, míg a gyorsteszteknél másnap egyeztettek a reménybeli ajánlattevőkkel. A végleges ajánlatok leadási határideje pedig 10-én délután, tehát alig több, mint két nappal a tender megindítását követően volt.

Az ellenanyagtesztekre durván 180 millió forintot szántak, és négy céget kértek fel ajánlat-tételre, míg a PCR-előszűrésre 520 milliót különítettek el, de csak egy vállalatnak, a Corden International Kft-nek küldték el a felhívást. Utóbbit a közbeszerési hatóságnak azzal magyarázta a főváros, hogy ez a cég

az egyetlen olyan gazdasági szereplő, aki a szolgáltatás iránt extrém módon megnövekedett kereslet, és a piaci szereplőknél emiatt kialakult kapacitáshiány ellenére továbbá a helyzet rendkívüli sürgőssége miatti – technikai és időbeli – korlátok mellett az ajánlatkérő által elvárt határidőben és kapacitással képes a szerződés teljesítésére.

A Corden International egyébként a Bisnode adatbázisa szerint a neve ellenére egy magyar magánszemély tulajdonában áll, aki a társaság honlapján elérhető adatok (pdf) alapján laborvezető-helyettes is a cégnél. A vállalat elsősorban egészségügyi szolgáltatókon keresztül nyújt vérvételi és labordiagnosztikai szolgáltatásokat, és saját bevallásuk szerint 156 munkatársuk naponta 3500 paciensüknek 3500 vizsgálatot végez el.

Bár ez valóban jelentős kapacitásnak tűnik, valamiért mégsem sikerült egyezségre jutniuk a fővárosi önkormányzattal, ugyanis végül nem nyújtottak be ajánlatot. A kudarc okairól megkérdeztük az érintetteket, de

a Corden International Kft-nél Ihász Szilárd János - aki korábban más állami szerződéseknél cégvezetőként képviselte a vállalatot - nem kívánt nyilatkozni az ügyben,

a fővárosnál pedig a közbeszerzéshez kötődő kérdéseinkre későbbre ígértek választ.

Ettől a főváros még tesztelne

Egyelőre úgy tűnik tehát, hogy a főváros nem tud nagyobb számban PCR-es szűrést végezni. Az önkormányzatnál azonban nem mondtak le az ilyen típusú vizsgálatok folyatásáról. A főpolgármesteri hivatalnál kérdéseinkre jelezték: bíznak benne, hogy ha megszakításokkal is, de tudnak majd még további PCR-tesztelést beszerezni. Eddig egyébként ilyenből 543-at végzett el a főváros saját hatáskörben az idősellátás és a hajléktalanellátás területén. Kérdésünkre azt írták:

213 munkavállalót és 332 ellátottat teszteltek, és a vizsgálatok során 342 negatív, 109 pozitív eredmény született, 92 minta eredményét pedig még várják.

A PCR-teszteléssel ellentétben ellenanyag gyorstesztek ugyanakkor lehetnek nagyobb számban a fővárosban, ez a része a közbeszerzésnek ugyanis úgy tűnik, eredményes lett. Bár a fővárosnál nem erősítették meg, hogy ebben a részben külön is lehet eredményt hirdetni, mivel azonban lényegében két teljesen független tenderről volt szó, csak összecsomagolták őket, valószínűleg ennek nincs akadálya. A tízezer ellenanyagtesztre két ajánlat érkezett, és eredményt ugyan hivatalosan még nem hirdettek, de a nyertes valószínűleg a Kelen Kórház Kft. lesz. Bár a cég tesztenként ötszáz forinttal többet kér, mint konkurense, a Neumann Diagnostics Kft., de naponta kétszer annyi teszt elvégzését vállalta, és mivel utóbbi is értékelési szempont, ez az irányukba billenti el a mérleg nyelvét.

A keretből az ajánlat alapján egyébként a tervezett tízezernél másfélszer több teszt is kijönne, az azonban nem egyértelmű, hogy erre van-e szándék, illetve, hogy tesztek számára vagy összegre írják-e alá a szerződést.

Közélet fővárosi önkormányzat idősotthon koronavírus teszt Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2020. október 23. 16:31 Adat, Közélet

Kik valójában a legnagyobb ázsiai befektetők Magyarországon?

A keleti nyitás sikerét sokféleképpen meg lehet ítélni. A legizgalmasabb kérdés természetesen a magyar kivitel alakulása, de vajon nőnek-e és honnan érkeznek az ázsiaiak magyarországi beruházásai?

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Avatar
2020. október 22. 16:38 Közélet

A forint leértékelődése nem zavarja a jegybankot, a cél csak a gyengülés kontroll alatt tartása

Az Magyar Nemzeti Bank idei lépései meglehetősen kiszámíthatatlanná tették a kamatpályát, azt üzenve, hogy gyakorlatilag bármikor bármilyen irányba változhat a kamat.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 25. 16:09 Adat

Többen élnek rosszabbul a járvány miatt, mint azt az adatokból elsőre gondolnánk

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ugyanannyian dolgoznának, mint a járvány előtti időben. De a változatlan számok mögött rosszabb minőségű munkahelyek vannak.

Fabók Bálint
2020. október 24. 17:09 Adat

Aggódunk a környezetért, csak fizetni ne kelljen érte

A klímaváltozás nincs az ország legfontosabb problémái között a magyarok többsége szerint, és kevesebben fizetnék meg a környezetvédelem árát, mint a 90-es években.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.