Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. április 17. 15:25 Közélet

A fővárosi vezetés rendelt volna 27 ezer koronavírustesztet, de nem sikerült

Úgy tűnik, hogy a fővárosi önkormányzat megpróbálja a saját kezébe venni a fővárosiak koronavírus-szűrését. Valamivel több mint egy hete ugyanis kiírtak egy közbeszerzést, amely alapján 700 millió forintot különítettek el koronavírus-tesztelésre. A tervek szerint ebből – főleg egészségügyi és szociális intézményekben dolgozó és idősotthonokban gondozott emberek számára – 27 400 darab PCR technikával végzett előszűrést, és tízezer ellenanyag gyorstesztet rendeltek volna meg, végül azonban ez nem jött össze ebben a formában.

A 27 ezer PCR-teszt itthon kifejezetten soknak számít, központilag ugyanis az egész országban sem végeztek ennél nagyságrendileg többet a járvány kitörése óta.

A hivatalos tájékoztatási honlap szerint az elmúlt nagyjából másfél hónapban 41 ezer mintavétel történt országszerte, a főváros ennek kétharmadát rendelte volna meg.

Nem tettek ajánlatot és nem beszélnek róla

A tendert rekordgyorsan próbálták meg lezavarni. A fővárosi önkormányzat április 8-án indította a folyamatot, ekkor kérték meg a közbeszerzési hatóságot, hogy engedélyezze a legrövidebb idő alatt kivitelezhető hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást, és ezzel párhuzamosan a kiszemelt cégeknek ki is küldték a felhívást. A PCR-tesztek esetében a tárgyalásos kört még ugyanerre a napra kitűzték, míg a gyorsteszteknél másnap egyeztettek a reménybeli ajánlattevőkkel. A végleges ajánlatok leadási határideje pedig 10-én délután, tehát alig több, mint két nappal a tender megindítását követően volt.

Az ellenanyagtesztekre durván 180 millió forintot szántak, és négy céget kértek fel ajánlat-tételre, míg a PCR-előszűrésre 520 milliót különítettek el, de csak egy vállalatnak, a Corden International Kft-nek küldték el a felhívást. Utóbbit a közbeszerési hatóságnak azzal magyarázta a főváros, hogy ez a cég

az egyetlen olyan gazdasági szereplő, aki a szolgáltatás iránt extrém módon megnövekedett kereslet, és a piaci szereplőknél emiatt kialakult kapacitáshiány ellenére továbbá a helyzet rendkívüli sürgőssége miatti – technikai és időbeli – korlátok mellett az ajánlatkérő által elvárt határidőben és kapacitással képes a szerződés teljesítésére.

A Corden International egyébként a Bisnode adatbázisa szerint a neve ellenére egy magyar magánszemély tulajdonában áll, aki a társaság honlapján elérhető adatok (pdf) alapján laborvezető-helyettes is a cégnél. A vállalat elsősorban egészségügyi szolgáltatókon keresztül nyújt vérvételi és labordiagnosztikai szolgáltatásokat, és saját bevallásuk szerint 156 munkatársuk naponta 3500 paciensüknek 3500 vizsgálatot végez el.

Bár ez valóban jelentős kapacitásnak tűnik, valamiért mégsem sikerült egyezségre jutniuk a fővárosi önkormányzattal, ugyanis végül nem nyújtottak be ajánlatot. A kudarc okairól megkérdeztük az érintetteket, de

a Corden International Kft-nél Ihász Szilárd János - aki korábban más állami szerződéseknél cégvezetőként képviselte a vállalatot - nem kívánt nyilatkozni az ügyben,

a fővárosnál pedig a közbeszerzéshez kötődő kérdéseinkre későbbre ígértek választ.

Ettől a főváros még tesztelne

Egyelőre úgy tűnik tehát, hogy a főváros nem tud nagyobb számban PCR-es szűrést végezni. Az önkormányzatnál azonban nem mondtak le az ilyen típusú vizsgálatok folyatásáról. A főpolgármesteri hivatalnál kérdéseinkre jelezték: bíznak benne, hogy ha megszakításokkal is, de tudnak majd még további PCR-tesztelést beszerezni. Eddig egyébként ilyenből 543-at végzett el a főváros saját hatáskörben az idősellátás és a hajléktalanellátás területén. Kérdésünkre azt írták:

213 munkavállalót és 332 ellátottat teszteltek, és a vizsgálatok során 342 negatív, 109 pozitív eredmény született, 92 minta eredményét pedig még várják.

A PCR-teszteléssel ellentétben ellenanyag gyorstesztek ugyanakkor lehetnek nagyobb számban a fővárosban, ez a része a közbeszerzésnek ugyanis úgy tűnik, eredményes lett. Bár a fővárosnál nem erősítették meg, hogy ebben a részben külön is lehet eredményt hirdetni, mivel azonban lényegében két teljesen független tenderről volt szó, csak összecsomagolták őket, valószínűleg ennek nincs akadálya. A tízezer ellenanyagtesztre két ajánlat érkezett, és eredményt ugyan hivatalosan még nem hirdettek, de a nyertes valószínűleg a Kelen Kórház Kft. lesz. Bár a cég tesztenként ötszáz forinttal többet kér, mint konkurense, a Neumann Diagnostics Kft., de naponta kétszer annyi teszt elvégzését vállalta, és mivel utóbbi is értékelési szempont, ez az irányukba billenti el a mérleg nyelvét.

A keretből az ajánlat alapján egyébként a tervezett tízezernél másfélszer több teszt is kijönne, az azonban nem egyértelmű, hogy erre van-e szándék, illetve, hogy tesztek számára vagy összegre írják-e alá a szerződést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet fővárosi önkormányzat idősotthon koronavírus teszt Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.