Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. március 31. 16:04 Közélet

Az áramkereskedők szerint csak 2021-re állhat talpra az európai gazdaság

Nem tudni még, hogy kinél van a forró krumpli, vagyis kinél csapódik le az a nyilvánvaló veszteség, ami az európai áramárak alakulásából következtethető. Szakértők szerint a mínuszok nagyobb részt a kereskedők profitját apasztják, de biztos, hogy a termelőknek, vagyis az erőműveknek és bizonyosan néhány ipari nagyfogyasztónak is jut belőle.

A koronavírus miatti veszélyhelyzeti intézkedések első helyen ugyan nem a leginkább energiaigényes ágazatokat érintették – turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezés -, de lassan elérik a nagyobb ipari fogyasztókat is. Az autógyárak, a nagyobb feldolgozó üzemek leállása még akkor is hatással lesz az egyes országok villamosenergia-menetrendjére, ha ezek az üzemek jelentős részben rendelkeznek saját energiatermelő kapacitásokkal, vagyis jellemzően saját ipari erőműveik látják el őket energiával, ipari gőzzel, fűtéssel.

A gyorsan terjedő home office üzemmód pedig a lakossági fogyasztás profilját írja át, a hagyományos reggeli és esti csúcs helyett egy sokkal kiegyenlítettebb fogyasztási görbe kezd formálódni. Az esti változatlanul magasabb a reggeli csúcsnál, de napközben nincs az iskolaidőben jellemző visszaesés, az U betű helyett, inkább szerény hullámvonal formálódik, akár több kisebb dombbal és völggyel.

Az elmúlt hetekben durván 1000 megawattal csökkent a villamosenergia-rendszer csúcsterhelése, és a Mavir fent látható publikus adatsoraiban már látszik a veszélyhelyzeti home-office életmódváltással járó menetrendváltozás. Múlt pénteken 5252 megawatt volt a csúcs, este 7 és 8 óra között, de reggel 8 és este 10 között gyakorlatilag végig az 5000 megawatt körüli szinten mozgott. Ugyanezen a napon egy évvel ezelőtt – akkor ez egy szerdára esett – reggel 6 órától este 11-ig 5000 megawatt fölött volt a rendszerterhelés, a csúcsigény ugyanúgy este 7 és 8 között volt, 5819 megawattal. A historikus időjárási adatok szerint nagyjából azonos, 15 fok körüli hőmérséklet volt mindkét napon, vagyis önmagában az időjárás nem indokolja a majdnem 600 megawatt körüli eltérést.

A változás egyelőre nem nevezhető drámainak, csak nyilvánvaló

– fogalmazott diplomatikusan az egyik energiakereskedő társaság vezetője. Teljesen egyértelmű, hogy az ipari energiafogyasztók felhasználása, akárcsak a szolgáltató szektoré, folyamatosan csökken. A veszélyhelyzeti szabályokat szigorítják, a munkába járás nehézkesebbé válik, az emberek kerülni kezdik a tömegközlekedést, főleg a nagyobb távolságra történő ingázás esetében, és HR vezetők beszámolói szerint inkább választják a betegállományt, vagy akár a fizetés nélküli szabadságot is.

Nem egy európai országban már 15 százalékot meghaladó mértékben esett vissza az áramfogyasztás, a Mavir-nál azzal számolnak, hogy a következő hetekben Magyarországon is legalább ilyen mértékű visszaesés várható, a gazdasági teljesítmény csökkenése miatt. Ha az európai határidős áramárakat nézzük, a kereskedők még a második negyedévben is a mostanihoz hasonló, nyomott árakra számítanak, és a harmadik negyedben sem várnak markáns erősödést. Az év utolsó három hónapjában már lehet némi áremelkedés, bár ez a téli, általában magasabb fogyasztással is összefügghet. A normál piaci árak 2021-re térhetnek vissza, és 2022-re is ugyanezt jelzik a határidős árak.

A magyar árampiacon leginkább az importáram versenyez, de nem törvényszerű, hogy ennek mértéke automatikusan kövesse az igény csökkenését. Az ipari fogyasztók a válság miatti bevételcsökkenést kompenzálhatják valamelyest az európai piacon általánosan alacsonyabb áramárakkal, ha ezt érvényesíteni tudják a kereskedőjüknél. Ezekről a részletekről azonban senki sem nyilatkozik, ezért egyelőre megbecsülni sem nagyon lehet az árampiaci forró krumpli méretét. Annyi azonban bizonyos, lesz még forróbb, és a háttérben nagyban megy a játék, hogy kinél mennyi marad belőle.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.