Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. március 29. 16:33 Közélet

Veszélyességi pótlékot az egészségügyi dolgozóknak, ingyenes parkolást mindenkinek

(Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)

Úgy tűnik, a politikusok még most is nagyobb népszerűséget, pozíciókat akarnak szerezni minden lépésükkel. Normális időben ez a dolguk, de a mai helyzetben azért jó lenne, ha inkább a gazdasági racionalitás és a társadalmi hasznosság vezérelné őket elsősorban.

A főpolgármester levelet írt a kórházaknak, hogy a vezetők írják össze, kik azok az egészségügyi dolgozók, akiknek a munkájában segítséget jelentene az ingyenes parkolás. Már a kérdés is rossz: biztosan állítható, hogy nincs olyan kórházi dolgozó, akinek ez nem segítene. Ráadásul nem is lenne jó, ha a kórházak névsor-összeállítással, a rendszámok összeírásával foglalkoznának. Van elég feladatuk, elég betegük.

Ráadásul nem is tűnik racionálisnak a fizető parkolás fenntartása a korlátozott kijárás feltételei között. Miért? A fővárosi kerületek ingyenes parkolást engednek az állandó lakosoknak. Ezzel a lehetőséggel rengetegen rendelkeznek, néhány kerületben többen, mint ahány parkoló van. Ha valaki otthon dolgozik, vagy egyáltalán nem dolgozhat, mert bezárt a szálloda vagy az adott kereskedelmi egység, akkor otthon van, vagyis a parkolóhelyen tárolja a gépkocsiját.

Ki az, aki mozog és parkolóra van szüksége? A kereskedelemben, a gyógyszertárakban dolgozók, a gáz-, a víz-, a villany- és az internetes szerelők. Köszönet nekik is, hogy vállalják a fertőzés kockázatát, segítenek élhetővé tenni a bezártságot. De ha nekik kell is fizetni, akkor is erősen gyanítható, hogy nagyon kevés a közlekedő, és így a fizető parkoló. Nagy biztonsággal becsülhető az, hogy a parkolás felügyelete, a cirkáló ellenőrök, a pénzbegyűjtés nagyobb költséggel jár, mint a várható bevétel. Az is az ingyenesség mellett szól, hogy a fertőzésveszély miatt jobb, ha az emberek kerülik a tömegközlekedést, és aki tudja, inkább a kerékpárt, a motort vagy a gépkocsit választja.

Ezek miatt észszerű lenne, ha a korlátozott kijárás időszaka alatt a főváros és a kerületek teljes egészében felfüggesztenék a fizetős parkolást. 

Nem szégyen újragondolni a parkolási rendszert, függetlenül attól, hogy ki mondta.

Az egészségügyi dolgozókkal mindannyian szolidárisak vagyunk, tudunk tapsolni, a főpolgármester ki tudja világítani a Lánchidat. A taxisok ingyen viszik haza a műszak után a kórházi dolgozókat, a vendéglős ételt szállít a kórházba. Tiszteletreméltó!

Azért jó lenne, ha ennél többet tennénk. Erre tett is az ellenzék egyik képviselője javaslatot. Mindegy, hogy ki kezdeményezte, lépni kellene. A kormány tud lépni, a kritikus helyzetbe került ágazatok esetében meg is tette. Elengedett adókat, járulékokat, aminek következtében ezen ágazatok megmaradt dolgozói nettó akár még többet is kereshetnek, mint előtte.

Miért nem lépünk az egészségügyi dolgozók esetében is? Korábban a veszélyes munkahelyeken – például  a vegyiparban és a gyógyszeriparban – 40 százalékos veszélyességi pótlékot fizettünk. Az egészségügy dolgozói a fronton, a leginkább veszélyeztetett helyeken vannak. Jó lenne, ha nem a napi gondok, a számlák kifizetése foglalkoztatná az ápolókat. A statisztika alapján az elmúlt években nőtt a humán- egészségügyi, szociális ellátás szektor bérszintje is, de még mindig elmarad az országos átlagtól. A kritikus helyeken dolgozó nővérek, ápolók valós jövedelmét el is fedi az átlag, mára igazából ők váltak a nemzet napszámosaivá.

Adjuk meg nekik minimum ezt a 40 százalékos veszélyességi pótlékot a járvány idejére,

és legyen meg az elhatározásunk arra, hogy a járvány után helyének és jelentőségének megfelelően kezeljük az egészségügyet.

Válsághelyzetben különösen fontos, hogy jó döntéseket hozzunk. A jó döntés mindannyiunk sikere, s nem a javaslattevő kizárólagos érdeme.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet egészségügy járvány koronavírus parkolás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.