Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. január 18. 16:22 Közélet

Ármány és hatalom helyett leginkább a pénzről szól Harry és Meghan visszalépése

Bár az utóbbi években divatos lett fanyalogni az insta-influencerek láttán, nem ők az elsők, akik abból élnek meg, hogy híresek (és azért híresek, mert híresek). Teljesen üres funkciót betöltő, szimbolikus hírességnek ott a brit királyi család, aminek tagjai évszázadok óta űzik nagy költségvetést igénylő életmódjukat, részben közpénzből, miközben szimbolikus lépésekkel meggyőzték a közvéleményt arról, hogy őket eltartani közérdek. Nem dolgozhatnak, csak reprezentálhatnak.

Erre az érdekes tényre irányítja a figyelmet Harry sussexi herceg és felesége, Meghan Markle, akik mindenféle hagyományt felrúgva közölték, hogy szeretnének „visszalépni” a királyi család első soraiból. Az egész lépés ugyanis nem az ármányról vagy a hatalomról – és még csak nem is a brit sajtó Markle elleni idegengyűlölő lejáratókampányáról – szól, hanem a pénzről és a vagyon elfogadottságáról.

A brit királyi család tagjai alapvetően háromféle módon tesznek szert jövedelemre. Dolgozniuk, tehát munkajövedelmet szerezniük a szokásjog szerint tilos, és jótékony alapítványaikban betöltött pozíciókból eredően sem juthatnak bevételhez. Kizárólag passzív jövedelmeik vannak.

A befolyó bevételek jelentős része lényegében adófizetői pénz, a királynőhöz befolyó uralkodói járadék (Sovereign Grant). Ez végső soron a 14 milliárd fontra értékelt koronabirtok (Crown Estate) nyereségének egy része (a rendszer 2011-es bevezetése óta 15 százalék, de az utóbbi években a Buckingham palota felújítására szánt kiadások miatt 25 százalék), legutóbb 82 millió font volt.

Közpénz a koronabirtok? A válasz erre egy óvatos igen, II. Erzsébet ugyanis hiába birtokolja ezt a vagyonportfóliót, ezt nem magánemberként teszi, hanem a királynői pozíció aktuális betöltőjeként. Ez viszont végső soron az államhoz köti a főleg földekből és palotákból álló vagyonkollekciót. A vagyonkezelő sem a királynő, egy független bizottság hozza a befektetésekkel és kiadásokkal kapcsolatos döntéseket.

Egy másik komolyabb jövedelemtermelő szelet a walesi herceg (azaz a trónörökös) személyes birtoka, a cornwalli hercegség, illetve a királynő személyes birtoka, a lancasteri hercegség. Előbbi nagyjából 550 négyzetkilométer (Cornwall megye 2 százaléka). Itt sem lehet teljesen magántulajdonról beszélni, hiszen ezeket a vagyonelemeket is a királyi család tagjaiként birtokolják. Ennek köszönhetően egyébként ezeknek a birtokoknak nem kell nyereségadót sem fizetniük.

Végül a király család tagjai rendelkeznek valódi magánvagyonnal is, amiből szintén lehet passzív jövedelmük, igaz, a legtöbb esetben nem tudni pontosan, hogy ez mekkora. De Harry herceg esetében pont igen, mivel az ő magánvagyona főként az édesanyja és nagyapja halála utáni örökségből bejövő 21 millió font, illetve annak növekménye lehet.

Harry herceg azonban eleve igen távol van a tróntól – apja, bátyja és bátyjának három gyermeke is megelőzi -, ráadásul jövedelmének mindössze 5 százaléka származik az uralkodói járadékból. A herceg saját életmódját és reprezentációs költségeit túlnyomó részeben az apjától, tehát a cornwalli hercegségből származó jövedelmekből finanszírozza. Az oldalvonalon viszont rengeteg pénz várakozik rá: mint pozitív globális celebpár, Harry és Meghan remek lehetőségek közül válogathatnak, legyen szó könyvelőlegekről, Netflix-sorozatokról és életmód-blogbirodalmakról.

View this post on Instagram

“After many months of reflection and internal discussions, we have chosen to make a transition this year in starting to carve out a progressive new role within this institution. We intend to step back as ‘senior’ members of the Royal Family and work to become financially independent, while continuing to fully support Her Majesty The Queen. It is with your encouragement, particularly over the last few years, that we feel prepared to make this adjustment. We now plan to balance our time between the United Kingdom and North America, continuing to honour our duty to The Queen, the Commonwealth, and our patronages. This geographic balance will enable us to raise our son with an appreciation for the royal tradition into which he was born, while also providing our family with the space to focus on the next chapter, including the launch of our new charitable entity. We look forward to sharing the full details of this exciting next step in due course, as we continue to collaborate with Her Majesty The Queen, The Prince of Wales, The Duke of Cambridge and all relevant parties. Until then, please accept our deepest thanks for your continued support.” – The Duke and Duchess of Sussex For more information, please visit sussexroyal.com (link in bio) Image © PA

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on

Így aztán teljesen logikus lépésnek tűnik, hogy Harry és Meghan visszalépjen a hivatalos szerepkörtől és az uralkodói járadéktól, ami amúgy is a jövedelmeiknek csak egy kis szelete – és közben megtartsa a jó dolgokat, sőt további jövedelmekhez jusson. Az új, a királyi családról levált családi oldalukon olvasható nyilatkozat szerint a cornwalli pénzhez továbbra is ragaszkodnak. A kellemetlen reprezentációs funkciók visszamondásával ugyanúgy kedvezőbb helyzetbe kerülnek, mint azzal, hogy elérhetőek lesznek az új üzleti lehetőségek.

Évszázadokkal ezelőtt még egyértelműen a passzív jövedelem volt a magas státusz jele. Ez az utóbbi évtizedekben teljesen megfordult, és a leggazdagabbaknál is előtérbe került a munka mint a kiugróan magas jövedelmet legitimáló tényező. Talán erről van szó Harry herceg és Meghan hercegné esetében is, akik most már valódinak nevezhető munkával is megtámasztanák pénzügyeiket – igaz, közben azért a járadékot is megtartják. Ha viszont ők szükségesnek érzik, hogy vagyonukat a jövőben munkával legitimálják, akkor az egész monarchia jövője megkérdőjeleződik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokba kerül, de sok pénzt is hoz a brit királyi családHarry herceg esküvője átszámítva 44 milliárd forintot hozhat a kiskereskedelemnek, de a királyi család a turizmuson keresztül is sok pénzt termel.

Közélet brit királyi család brit királynő Egyesült Királyság nagy-britannia pénzügyek vagyon Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2021. január 15. 15:20 Közélet

Ősi dakota közmondás: a világ azé, aki megosztja!

A társadalmi integráció veszélyeztetése komoly dolog, a csoportalapú indulatkeltés tudatos, gátlástalan alkalmazása felelősségre vonásért kiált.

Jandó Zoltán
2021. január 15. 06:33 Közélet, Vállalat

Újabb százmilliókkal tömték ki a 2017-es vizes vb-t szervező, azóta csak botrányokat halmozó céget

Az évek óta botrányos körülmények között vergődő vállalatot a harmadik nekifutásra sem sikerült megszüntetni, újabb százmilliókat emésztett fel a működése.

Stubnya Bence
2021. január 14. 05:51 Közélet

Olyan lemaradást okoz az iskolákban a távoktatás, amit hosszú évek alatt lehet csak ledolgozni

Minél szegényebb és fiatalabb egy diák, annál komolyabb lemaradást okozhat neki a távoktatás.

Fontos

Fabók Bálint
2021. január 15. 16:32 Vállalat

Csak bolyonganak az emberek a plázákban, még karácsonykor is 50 százalékkal kellett akciózni a boltoknak

A plázák nem ürültek ki, de nagyon kevesen vásárolnak, sok kisebb üzlet bezárt, a nagyobbaknál gyakori, hogy már csak egy ember visz egy műszakot.

Hajdu Miklós
2021. január 14. 16:32 Adat

Csehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazított

Az óvintézkedések korai lazítása azonnal és drámaian érezteti a hatását a járványgörbéken.

Mészáros R. Tamás
2021. január 13. 17:39 Világ

Mit akarhat Kína valójában a híres Övezet és út kezdeményezésével?

Peking a Világbankot meghaladó értékben finanszírozott világszerte kikötőket, hidakat, erőműveket és vasutakat, ám hirtelen megtorpant a beruházások üteme.