Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. december 11. 09:52 Közélet

Valaki idő előtt sejtette, hogy meghiúsul a nagy T-Systems üzlet

A Magyar Telekomnál is meglepődtek, hogy a 4iG az egyik pillanatról a másikra visszalépett a T-Systems megvásárlásáról. Úgy tudjuk még a cég felsőbb körét is derült égből villámcsapásként érte a hétfő este érkező levél, amelyben a Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó informatikai cég a tárgyalások megszakításáról tájékoztatta őket. Korábban ugyanis állítólag a normál ütemben haladtak az egyeztetések.

Az okokat egyelőre a szektorban is csak találgatják, de többen a két nagytulajdonos konfliktustát sejtik a háttérben. Novemberben a 444 írt hosszú cikket a T-Systems felvásárlás hátteréről, az írásról a szerző két héttel ezelőtti podcastunkban is részletesen beszélt. A cikk egyik központi állítása volt, hogy a Mészáros-birodalmat hosszú ideig kitartóan építgető Jászai Gellért összekülönbözött a Mészáros családdal, részben ezért döntött úgy Orbán Viktor, hogy az informatikai üzletet leválasztja felcsúti barátjáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkG7 Podcast: Mi Mészáros Lőrinc létezésének a valódi üzenete?Nehezen bírkózik meg az ország azzal a helyzettel, hogy az ország leghatalmasabb üzletembere egy olyan népmesei figura, aki ránézésre is alkalmatlan egy cégcsoport vezetésére. Rényi Pál Dániel, Bódis András és Jandó Zoltán a G7 Podcastban!

Ezt a történetet emlegették fel most lapunknak is. Mészáros és Jászai állítólag nem tudott egyezségre jutni, ezért hiúsult meg az alsó hangon 40 milliárdos ügylet.

Valaki nagyon szabadulni akart a részvényeitől

Érdekes módon a tranzakció lehetséges bukásáról sokkal kevesebbet pletykáltak a piacon, mint anno a felvásárlásról. Utóbbiról hónapokkal a júliusi bejelentés előtt lehetett hallani, júniusban pedig tulajdonképpen már tényként kezelték a dolgot a szektorban és a Magyar Telekomon belül is.

Ezúttal azonban szinte mindenkit meglepett a tárgyalások hirtelen megszakítása. Azért csak szinte, mert a 4iG részvények tőzsdei teljesítménye alapján úgy tűnik azért volt vagy voltak néhányan, akik azért sejtettek valamit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legmagasabb szinten dönthettek Mészáros Lőrincék 40 milliárdos üzletérőlEgyelőre az sem egyértelmű, honnan lesz pénz a mostani felvásárlásra, de a 4iG további akvizíciókat tervez Magyarországon és a régióban.

A cég papírjaival rendkívül élénk volt a kereskedés az elmúlt időszakban. Az előző három hónapban jellemzően napi 100 ezernél kevesebb részvény cserélt gazdát a budapesti tőzsdén, és bár volt néhány kiugró nap, szeptember első napjaitól múlt hét elejéig mindössze három alkalommal ment félmillió papír fölé a forgalom. A legutóbbi hat kereskedési napon azonban kivétel nélkül átlépte a forgalom az ötszázezret, sőt a csúcson az 1,1 milliót közelítette. Másfél hét alatt 5,2 millió részvény cserélt gazdát, ami a közkézhányad (tehát a tőzsdén szabadon forgó papírok) 14 százaléka.

 

Ez kiugróan magas forgalom, amit más nem nagyon indokolhatott, mint hogy valakik már sejtették, mi következik, és az árfolyammozgás iránya alapján ráborították a piacra a részvényeiket. Az élénk forgalommal párhuzamosan ugyanis a részvények árfolyama lényegében beszakadt. Csak tegnap 10 százalékkal lettek olcsóbbak a 4iG papírok, november vége óta pedig értékük több mint negyedét veszítették el. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a vállalatot 24 milliárd forinttal értékelik kevesebbre, mint két héttel ezelőtt.

Szerda reggel, a hír nyilvános közzététele után további tíz százalékos eséssel már csak 610 forinton kereskedtek a cég papírjaival.

Mennyi eltékozolt közbeszerzés

Utóbbi nem csoda, mivel nagyon úgy tűnt az elmúlt hónapokban, hogy a T-Systems állami megrendeléseinek mennyisége nem teljesen független a tárgyalások alakulásától. Ahogy ezt korábban már írtuk, azokban a hónapokban, amikor a piacon már pletykáltak a tranzakcióról, de a hivatalos bejelentés még nem volt meg, érdekes módon elkerülték a vállalatot az állami megrendelések. Persze elképzelhető, hogy egyszerűen így futottak ki a közbeszerzések, ennek azonban ellentmond, hogy már márciusban hallottunk olyan történetet, miszerint egy államközeli szereplő a tervezett felvásárlás miatt nem szerződött a T-Systemsszel.

 

Ahogy az is, hogy a hivatalos bejelentést megelőző hetekben, amikor minden bizonnyal az érintettek már tudták, hogy mi várható, a T-Systems újra elkezdett tarolni a közbeszerzéseken, és ez így folytatódott a következő hónapokban is. Csak júliusban közel annyi megbízást kaptak, mint a megelőző öt hónapban, és bár augusztusban jött némi visszaesés, szeptemberben viszont beesett egy gigantikus bő 11 milliárdos közbeszerzés a Helyközi Közösségi Közlekedési Információs rendszer megvalósítására, amit épp a 4iG-vel közösen nyert el a vállalat. Bár 2018-hoz képest összességében így sem teljesített kiemelkedően ezen a területen a T-Systems, az előző hónapokhoz képest így is komoly előrelépés volt a bejelentés utáni időszak.

A Magyar Telekomot kerestük, hogy az okokról érdeklődjünk, de azt válaszolták, hogy a hivatalos tőzsdei közleményben szereplőknél többet nem mondhatnak. Ebben egyébként annyi szerepel, hogy a tárgyalásokat a 4iG kezdeményezésére szakították meg, és finoman azt is jelezték, hogy ennek nem lesznek jogi következményei, hiszen a felek júliusban „egy nem kötelező erejű megállapodást írtak alá”. Hangsúlyozták emellett, hogy

a két vállalat tovább vizsgálja az együttműködési lehetőségeket annak érdekében, hogy partnerségre lépjenek a nagyvállalati és az állami szektor számára értékesített szolgáltatások területén, és a felek között korábban létrejött konzorciumi megállapodások is változatlan feltételekkel hatályban maradnak.

Utóbbiak közül valószínűleg kiemelkedik a már emlegetett Helyközi Közösségi Közlekedési Információs rendszer megvalósítása, ezen ugyanis mindenképpen együtt kell dolgoznia a két vállalatnak. Megkerestük a 4iG-t is, de egyelőre nem kaptunk választ.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 4iG T-Systems Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.