Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint Jandó Zoltán
2019. december 3. 14:02 Közélet

Hivatali vesztegetés elfogadása miatt nyomoznak a budapesti vizes vb gazdasági igazgatója ügyében

Kedden újabb elfogatóparancsot adtak ki a vizes világbajnokságot is szervező Bp2017 Kft. gazdasági igazgatójaként is ténykedő Balogh Sándor ellen. A Szabad Pécs számolt be róla hétfőn, hogy az üzletembert költségvetési csalás miatt körözik. Most azonban már nemcsak ezért, hanem „befolyás vásárlása” miatt is keresik a szerencsi születésű vállalkozót. Utóbbiról egy az Origón megjelent szakcikkben azt írták, hogy akkor merül fel, amikor valaki a szó legszorosabb értelmében a kapcsolataiból él, és a büntető törvénykönyv szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az első körözést a NAV Észak-Magyarországi Bűnügyi Igazgatósága rendelte el, és a szerencsi rendőrkapitányság folytatja le, ami akár arra is utalhat, hogy egy ottani ügye miatt gyanúsítják valamivel Baloghot. Ez annyiban nem lenne meglepő, hogy az elmúlt szűk három évtizedben százas nagyságrendű vállalkozásban érdekelt üzletember cégeinek elég jelentős része volt Szerencsre vagy más környélbeli településekre bejegyezve.

Márpedig a

Balogh Sándorhoz köthető vállalatok gyakran elég csúnya véget értek.

Ahogy azt a vállalkozóról szóló tavalyi portrénkban bemutattuk, több száz vállalat életútjának átvizsgálása alapján a minta sok esetben ismétlődő. Az érdekeltségébe kerülő, akár több milliárdos forgalmat bonyolító cégek egy könnyedén hozzá köthető strómannál kötnek ki, nem ritkán százmilliós adótartozást halmoznak fel, majd felszámolással vagy kényszertörléssel megszűnnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jutCéghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

Akkor úgy becsültük, hogy ezzel az érintett cégek több milliárdos kárt is okozhattak a költségvetésnek. Összesen mintegy 30 olyan Balogh Sándorhoz és köréhez köthető céget azonosítottunk, amelynek valamikor volt 100 milliósnál nagyobb adótartozása. A cégháló egy része ráadásul egy ideig az üzletember korábbi feleségének, a jelenleg a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterként ténykedő Bártfai-Mager Andreának a rózsadombi lakásában működött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz államot százmilliókkal megkárosító cégháló működött az új miniszter lakásánBártfai-Mager Andreának nincs információja a lakásán működtetett cégbirodalomról, pedig volt férje és gyerekei is szerepet játszottak benne.

A ma kiadott körözésnél ugyanakkor nem csak a bűncselekmény más, hanem az elrendelő hatóság is. Ezúttal ugyanis a Fővárosi Nyomozó Ügyészség kezdeményezte a folyamatot. Balogh egyébként már hosszú évek óta főleg a fővárosban ténykedik. Ide kötötték a különböző állami vagy államközeli megbízásai is, amelyeket szintén nem kerülték el a botrányok. A vizes vb-t, amelynek szervezőcégében gazdasági igazgatóként lényegében a legfontosabb döntéshozó volt, végigkísérték a furcsa közbeszerzések, ráadásul még az esemény után is voltak botrányai a cégnek. A félresikerült szállásfoglalás miatt a szállodákkal volt csörtéje a vállalatnak és konkrétan Balogh Sándornak, a 24.hu-nak pedig végrehajtóval kellett kimennie a Bp2017 székhelyére, hogy kiderüljön, Hosszú Katinka klubja bérleti szerződés nélkül használta a Duna Arénát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÜresen álltak a lefoglalt hotelszobák a vizes vb alatt, a szervezők nem akarták kifizetniElszámolták a vizes világbajnokság vendégeinek szállodai igényeit: üresen álltak a sportolóknak, személyzetnek, illetve újságíróknak lefoglalt szobák.

Az ügyekben kerestük az adóhatóságot, az ügyészséget és a rendőrséget is. A NAV-tól azt a választ kaptuk, hogy adóigazgatási és büntetőeljárások konkrét részleteit, konkrét személyekre, gazdasági szereplőkre vonatkozó információkat nem hozhatnak nyilvánosságra, míg a rendőrség a másik két illetékes szervhez irányított minket, az ügyészség pedig egyelőre nem válaszolt a késő délelőtt küldött kérdéseinkre.

Frissítés: Az ügyészség kérdéseinkre azt írta, hogy „a Fővárosi Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást 10 gyanúsítottal szemben, B.S.-t a nyomozó ügyészek befolyás vásárlásának bűntette miatt 2019. május 29. napján hallgatták ki gyanúsítottként, a nyomozás folyamatban van”.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Balogh Sándor körözés NAV Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.