Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. október 2. 11:35 Közélet

Fideszes önkormányzat által pénzelt fideszes egyesületekkel kampányol „valódi összefogásként” egy budai fideszes polgármester

Az októberi önkormányzati választás kampánya alatt megszokottá vált, hogy több fideszes polgármesterjelöltnél is háttérbe szorult a pártlogó. A logó elrejtése mellett sokan a Fidesz narancssárga színvilágával is szakítottak. A budapesti jelöltek közül például a ferencvárosi Bácskai Jánosnál a zöld szín dominál, az újpesti Wintermantel Zsoltnál a lila, a budai kerületeket vezető Láng Zsolt és Bús Balázs plakátjait pedig a kék és a zöld uralja.

Hozzájuk képest is látványosan eltávolodott a Fidesztől az újbudai polgármester, Hoffmann Tamás, és nemcsak az szokatlan, hogy a kifestő füzetben kampányol. A legnagyobb fővárosi kerület központi részén olyan plakátok uralják a hirdetőoszlopokat, amelyeken a zöld szín dominál, az ellenzéki összefogásra rákontrázva a fideszes jelölt a civil szervezetek képviselőivel és a „valódi összefogás” szlogennel hirdeti magát. A kerületben sűrűn látható plakáton Hoffmannt hat civil szervezet képviselője veszi körbe, azt a látszatot keltve, hogy széleskörű társadalmi összefogás áll a polgármester mögött.

A „valódi összefogás” plakátja az Október 23. utcában.

A civil szervezetekről azonban a nyilvános beszámolóikból egyértelműen kiderül, hogy jellemzően teljesen jelentéktelenek, és legfeljebb pármillió forintos bevételük jelentős része a Fidesz által vezetett újbudai önkormányzattól származik. A civilnek nevezet szervezetek közül több olyan is van, amelynek fideszes önkormányzati képviselő az egyik vezetője, egy egyesület a hivatalos jelölők között van a kormánypárti képviselőknél, egy szervezet pedig a fideszes alpolgármester szüleinek lakására van bejegyezve. Az alábbiakban röviden bemutatom a hat szervezetet.

Értékmegőrzők Szentimrevárosi Egyesülete

A szervezet leírása szerint a főbb céljai közé tartozik az újbudai városrész, Szentimreváros civil önszerveződésének segítése és a civil társadalom fejlődésének támogatása. A legfrissebb beszámolójuk 2014-re vonatkozik, ekkor 951 ezer forint bevételük volt, ebből 950 ezer „helyi önkormányzati” támogatás. Az egyesület elnökségi tagja, Szabó András – aki a 444 krumpliosztós videójában is feltűnik – a Fidesz önkormányzati képviselője a kerületben, és a mostani választáson is indul. Egy másik elnökségi tag, a plakáton szereplő Flament Krisztina pedig a Nemzeti Színházat vezető Vidnyánszky Attila asszisztense.

Millenniumi Polgári Casino

Meglehetősen homályos egyesület, az interneten nagyjából annyi derül ki róla, hogy pár éve szervezett egy barlangtúrát a Gellért-hegyen. A Fidesz polgármesterjelöltjét támogató, civilnek nevezett szervezet elnöke a Fidesz önkormányzati képviselője, Nagyné Antal Anikó, aki szintén indul a mostani választáson. Az egyesület beszámolója szerint 2017-ben 1,2 millió forint bevétele volt, tavaly 836 ezer forint. A 2017-es bevételeiről vannak részletes adatok, eszerint az újbudai önkormányzat 650 ezer forinttal támogatta a fideszes képviselő által vezetett egyesületet, amely az az éves bevétel közel 80 százaléka.

Összefogás Újbudáért Egyesület

A 2011-ben alakult szervezet célja a kerület élhetőbbé tétele, a helyi kulturális élet fellendítése. Legfrissebb, 2017-es beszámolója szerint 2,3 millió forintból gazdálkodott, amelynek mintegy fele származott az újbudai önkormányzattól, további 580 ezer forint pedig a központi költségvetéstől érkezett. A Fideszhez való szoros kapcsolatát mutatja, hogy a kormánypártok újbudai önkormányzati képviselőjelöltjeit közösen jelölte a Fidesz, a KDNP és a civilnek nevezett Összefogás Újbudáért Egyesület.

Összefogás XI. Sportegyesület

Az egyesület 2014 elején alakult azzal a céllal, hogy a hagyományos utánpótlássport mellett különleges szabadidősportokat népszerűsítsen. A Facebookon 290 követője van, tavalyi bevétele ötmillió forint volt. Ebből 2,4 millió forint az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) származik, 900 ezer pedig az újbudai önkormányzattól.

Az egyesületet Tóth Áron vezeti, a székhelye pedig Király Nóra fideszes alpolgármester szüleinek lakására van bejegyezve, amely a cégbírósági adatok szerint Király bejelentett lakcíme is volt. Az alpolgármesterhez közeli kapcsolatot erősíti, hogy az egyesület Facebook-oldala rendszeresen promózza Király posztjait, a fideszes politikus pedig több alkalommal is részt vett az egyesület rendezvényein.

Szeretem Újbudát

Az egyesület célja hivatalosan a sport népszerűsítése. Az interneten viszonylag kevés információ van arról, hogy pontosan mivel foglalkozhat az egyesület. Van egy 290 követővel rendelkező Facebook-oldala, de ez nagyjából kimerül önkormányzati hírek és újbudai rendezvények propagálásában. Legfrissebb bevallása szerint 2017-ben 1,4 millió bevétele volt, amelyből közel 800 ezer származott a helyi önkormányzattól.

Gróf Széchenyi Család Alapítvány

Az alapítvány célja a Széchenyi család értékeinek felkutatása, megóvása és megőrzése. Kuratóriumában is főleg Széchenyiek foglalnak helyet. Az nem egyértelmű, hogy az alapítványnak mi köze van Újbudához, mivel a székhelye a VI. kerületben van. Bár egy szeptemberi dokumentum szerint épp kibérelnek egy kerületi irodát az önkormányzattól, illetve korábban részt vettek egy önkormányzati rendezvényen.

A szervezeteket és Hoffmann Tamást is megkérdeztem arról, hogy a fenti állítások fényében mennyire tartják magukat függetlennek a Fidesztől, illetve mennyire tartják helyénvalónak, hogy a plakátokon azt a látszatot erősítik, hogy tényleges társadalmi összefogás áll a Fidesz polgármesterjelöltje mögött, miközben jellemzően szorosan kötődnek a Fideszhez és az újbudai önkormányzathoz. Az e-mailben vagy Facebook Messengeren elküldött kérdésekre nem érkezett egyetlen válasz sem.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Fidesz önkormányzati választások Újbuda Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.