Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. június 19. 16:06 Közélet, Vállalat

Rendezvényszervezésben hasít a reklámpiac Mészáros Lőrince

Néhány hónap leforgása alatt közel negyedmilliárd forintnyi megbízást adott az Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) egy olyan rendezvényszervező cégnek, amely 2017-ben alig több mint 4 millió forintos árbevételt ért el. Az állami energetikai óriás először tavaly nyáron szerződött le a Moonlight Event Kft-vel, akkor azonban tíz napon belül két esemény szervezését is rájuk bízták összesen 170 millió forint értékben. Az új partner szolgáltatásával pedig minden bizonnyal elégedettek voltak, az idén februárban ugyanis egy újabb 65 milliós megbízást adtak a jelenleg 12 főt foglalkoztató vállalatnak.

 

A Moonlight ugyan nem mai cég, még 2011-ben alapították, eddig azonban nem hasított különösebben. Az első években 30-45 millió forint közötti árbevételt ért el, 2016-ban viszont elkezdett esni a forgalom, 2017-ben pedig úgy tűnt nem sok mindent csinál már a vállalat.

Ehhez képest tavaly új dimenzióba került a cég: árbevételét több mint kétszázszorosára, közel 1 milliárd forintra növelte, és ebből 108 millió forint az adózott eredmény soron is megmaradt.

Nagyon úgy tűnik, hogy a fordulatot Balásy Gyula érkezése hozta meg. Balásy az az üzletember, akinek ügynökségei mostanra az állami kommunikációs tevékenység kizárólagos haszonélvezőivé váltak. Két legfontosabb cége, a New Land Media és a Lounge Design 2013 óta majdnem háromszázszorosára növelték árbevételüket, szinte kizárólag állami megrendelésekből. A két ügynökség tavaly már 60 milliárd forintot is meghaladó forgalmat bonyolított le, együttes nyereségük pedig megközelítette a 11 milliárdot. Ebből a tulajdonos 6,3 milliárdot osztalék formájában ki is vett.

 

Úgy tűnik, Balásy most a rendezvényszervezések területén ismételné meg ügynökségi sikereit. Bár a Moonlightba hivatalosan csak október közepén szállt be a cég 90 százalékának megvásárlásával, már a tavalyi eredményből is 90 millió forinttal gazdagodott.

A társaság egyébként közvetve korábban is kötődött már Balásyhoz. A céget ugyanis még 2011-ben a sikervállalkozó egyik üzlettársa, Mamusits Péter Dávid alapította Lounge Event Kft. néven, azaz valószínűleg eredetileg is ennek a társaságnak szánták a rendezvényszervezői szerepet a csoportban. Mamusits azonban egy évvel később kiszállt, a Moonlightra átnevezett vállalat pedig egy veresegyházi üzletasszonyhoz került. Tavaly ő adta el a 90 százalékos pakettet Balásy Gyulának, már azt követően, hogy az állami megrendelések elkezdtek dőlni a társasághoz.

Az MVM korábban egyébként a hasonló feladatokat egy másik kormányközeli vállalkozó, Kuna Tibor cégére, a Young & Partners Kft-re bízta. Kuna azonban nagyjából egy éve elég látványosan kiesett a pikszisből. Bár a nagy állami kommunikációs tenderen a korábbiakhoz hasonlóan még győztesként hozták ki a cégeit, utólag kizárták ezeket, így juthat most minden megrendelés Balásy Gyula ügynökségeinek.
 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy pillanat alatt csatornáztak át tízmilliárdokat az új kormánykedvenchezNéhány éven belül másodszor szabja át teljesen az állam az ügynökségi piacot, amit egyetlen, a kormányzat által tolt szereplő tarolhat le.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMonopolizálódott az állami kommunikáció, 75 milliárd mehet egy emberhezA három kormányközeli ügynökségből egy maradt. Egyszereplős "piac" jött létre, ahol úgy áraz az egyetlen talpon maradt cég, ahogy csak akar.

 

Kuna azonban nem csak az állami megbízásokat bukta, hamis számlák befogadása miatt az ügyészség is nyomoz ellene, lassan közel egy éve. A vállalkozó május végén a Fővárosi Törvényszéken beismerő vallomást tett.

Ez akár még indok is lehetne arra, hogy egy állami szervezet ne szerződjön az üzletember cégeivel, az eddigi tapasztalatok alapján azonban az ilyen apróságokkal az állami szféra kevésbé szokott foglalkozni. Az MVM-et megkérdeztük arról, miért cserélte le korábbi rendezvényszervezőjét, ahogy arról is, hogy milyen rendezvényeket szervezett eddig számukra a Moonlight, illetve ezekkel mennyire voltak elégedettek, ám egyelőre nem kaptunk válaszokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA cégcsoport, amely akkorát nőtt, hogy Mészáros Lőrinc is sírva könyöröghet a receptértAmi ugyanúgy kezdődik, mint az ő cégeinél: végy egy csomó közpénzt! Balásy Gyula ügynökségei 2017 eleje óta 100 milliárd forint állami megbízást kaptak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Balásy Gyula Moonlight mvm reklám rendezvényszervezés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.