Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. június 5. 15:12 Közélet, Vállalat

Mészáros Lőrinc új rekordja: 25,4 milliárd forintot vesz ki a cégeiből

Mészáros Lőrinc cégbirodalmát mostanra úgy is képtelenség átlátni, hogy a felcsúti üzletember az elmúlt években vállalatai egy részét betolta tőzsdei érdekeltségei alá, és a többi hozzá köthető társaság tulajdonviszonyait is valamiféle logika szerint rendszerezte. A rendkívül összetett hálózat miatt azt sem lehet megmondani, hogy hány százmilliárd forint áramlott át ezen a céghálón, és ebből hány tízmilliárd profit keletkezett. Azt azonban viszonylag pontosan össze lehet szedni, hogy a miniszterelnökkel jó kapcsolatban lévő, és sikereit részben ezzel a barátsággal magyarázó milliárdos mennyi pénzt vett ki ezekből a vállalkozásokból.

Mészáros Lőrinc személyesen ugyanis csak azoktól a cégektől kaphat osztalékot, amelyekben közvetlenül tulajdonos. Mivel pedig ezekből annyira vészesen azért nincs sok, összeszedtük pontosan, mennyi pénzhez jutott, illetve juthat a következő hetekben az ország egyik leggazdagabb embere.

Mészáros Építőipari Holding Zrt.

Mészáros Lőrinc tavaly szervezte egy csoportba két legfontosabb építőipari érdekeltségét, a vasútépítéseken dolgozó R-Kordot és a korábban főleg víz- és csatornázási projektekben utazó, ám ma már hidat is építő Mészáros és Mészáros Kft-t (M&M). Erre azért volt szükség, mert a már évek óta milliárdokat termelő, állami megbízásokkal kitömött vállalatokat részben bevitte tőzsdei birodalmába. Azért csak részben, mert a két céget felügyelő Mészáros Építőipari Holding Zrt. 49 százalékát megtartotta a család.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen kerülheted el Mészáros Lőrinc pénzgyárát, ha vonatra szállszAz R-Kord Kft. 124 milliárd forintos aktuális szerződésállománya az ország vasúthálózatának nagy részét lefedi.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzen a térképen megnézheted, dolgozik-e a közeledben Mészáros LőrincAz osztráktól az ukrán határig terjednek a Mészáros és Mészáros Kft. aktuális feladatai, amelyek között már gázszerelésből van a legkevesebb. A nagy pénzt az út-, vasút-, híd- és víziközmű-építések hozzák.

 

Ez nem bizonyult rossz döntésnek, a holdingcég ugyanis nagyon szépen termelt. A társaságnak saját árbevétele ugyan nem volt, de az R-Kord-tól és az M&M-től összesen 10,05 milliárd forint osztalékhoz jutott, amit szintén osztalék formájában rögtön ki is fizetett a tulajdonosoknak. Mészáros Lőrincre és feleségére ebből 4,93 milliárd forint jutott.

 

Talentis Group Zrt.

Hasonló módon fizet osztalékot a milliárdos másik nagy holdingcége is. Mészáros Lőrinc az elmúlt időszakban érdekeltségei nagy részét a Talentis csoport alá szervezte. Bár az ide pakolt vállalkozások többsége korábban nem termelt hatalmas profitot, osztalékot pedig még kevésbé fizettek, a Talentis most kifejezetten sok pénzt termelt. Ebben egész biztosan szerepe van annak, hogy az idén év elején a csoport megszerezte a mások mellett a Puskás Stadiont, és az új Néprajzi Múzeumot is építő Záév nevű vállalkozást. Utóbbi ugyanis csak tavaly majdnem 6 milliárdos nyereséget csinált, és még ennél is jó 2 milliárddal több osztalékot fizetett, miután az új tulajdonos, azaz Mészáros Lőrinc cége a korábbi évek alatt felhalmozott profitból is felvett. Valószínűleg ez adta a Talentis 10,6 milliárdos osztalékjának dandárját, ami teljes egészében Mészáros Lőrinchez és feleségéhez került.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHuszonhat munkással kaszált 3,6 milliárdot az állami megbízásokkal kitömött építőcégÁrbevételét megduplázta, nyereségét pedig megháromszorozta tavaly a 190 milliárdból épülő Puskás Stadion kivitelezésén is dolgozó Magyar Építő Zrt.

 

V-Híd Kft.

Nem a Záév volt az egyetlen fontos építőipari szerzeménye Mészáros Lőrincnek a közelmúltban: az egykori felcsúti polgármester és felesége a komáromi hídon dolgozó V-Híd Kft-t is megszerezte, igaz ezt még 2018 elején. A társaság szárnyalni kezdett az új tulajdonos feltűnését követően: árbevétele megduplázódott, adózott eredménye pedig majdnem négyszeresére, 5,4 milliárd forintra nőtt. Mészárosék ráadásul, ahogy a Záév-nél, úgy itt is kisöpörték a padlást, tehát nem csak a tavalyi profitot, hanem a korábbi évek nyereségének egy részét is kivették a cégből, amely így több mint 7 milliárd osztalékot fizetett.

Fejér-B.Á.L. Zrt.

Nagyon jó érzékkel, időzítéssel, és kiemelkedően jó konstrukcióban szállt be az idén februárban gyerekei cégébe is a felcsúti üzletember. A 24.hu számolt be róla, hogy az év elején Mészáros Lőrinc 600 ezer forintért egy olyan részvényt szerezett a cégben, amiért cserébe a mindenkori osztalék fele illeti meg. Ez pedig ezúttal a rohamosan fejlődő építőipari vállalkozásnál 2,8 milliárd forintot jelentett. De az osztalék másik fele is a család tagjait illeti meg. A szintén jelentős részben állami megbízásokon hízó Fejér B.Á.L. egyébként nagyon látványos növekedést mutat, a 2015-ben alapított társaságnak abban az évben még csak 1,1 milliárdos árbevétele volt, tavaly azonban már hússzor ennyi.

A fentieken kívül a cégregiszter szerint még egy vállalatban, az Agrosystem Zrt-ben van részesedése Mészáros Lőrincnek, ez a társaság azonban nem fizetett osztalékot.

A gázszerelőből lett vállalkozó, és felesége azonban így is 25,42 milliárd forintot vehetett ki cégeiből.

Ha ehhez hozzávesszük még a gyerekekre jutó 2,8 milliárdot is, akkor a család már 27 milliárd feletti osztalékjövedelemnél jár. Mindezt úgy, hogy a többségi tulajdonukban lévő százmilliárdokat érő tőzsdei cégek ezúttal nem is fizettek a részvényeseknek, pedig ott is lett volna miből.

 

Ez a mostani 25 milliárdos bevétel egyébként még mészáros Lőrinc léptékével is kiugró. Az üzletember korábban szinte csak az építőipari vállalataiból vett ki osztalékot, ám ezekből korábban fél évtized alatt sem jött össze annyi, mint amennyit most keresett.

 

Az R-Kord és az M&M 2013 és 2017 között szinte hajszálpontosan ugyanannyit, 11,9 milliárd forintot fizetett ki Mészároséknak, tehát összesen 23,8 milliárd forintot. Mostanáig a legerősebb évük a 2017-es volt, igaz akkor nem sikerült zökkenőmentesen felvenni a maguknak megszavazott durván 11 milliárd forintot. Az Igazságügyi Minisztériumnak eredetileg leadott céges iratokban ugyanis még az szerepelt, hogy az R-Kord-ból nem vesz ki pénzt a tulajdonos, ám utólag kiderült, hogy rossz papírokat küldtek be, és mégis felvett több mint 7,5 milliárdot Mészáros Lőrinc.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Mészáros és Mészáros Kft. Mészáros Lőrinc osztalék R-Kord Talentis Group Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.