Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. május 28. 07:03 Közélet

Ezeken a térképeken megnézheted, hogyan álltak fejre az ellenzéki erőviszonyok Budapesten

Rég nem látott átalakulást hoztak az ellenzéki oldalon a fővárosban a vasárnapi európai parlamenti választások. A Jobbik, az LMP és az MSZP összeomlott, a Momentum és a DK viszont nagyon megerősödött. A mostani adatokat a tavalyiakkal összevetve megvizsgáltuk, hogy mi változott Budapesten, honnan hova mozoghattak a választók. Nagyon leegyszerűsítve az látszik, hogy a Momentum főleg az LMP-től nyerhetett szavazatokat, míg a DK-t főleg olyanok erősítették, akik korábban az MSZP-re szavaztak, de Gyurcsány Ferenc pártja – kissé meglepő módon – a statisztikai adatok szerint a Jobbiktól is csábíthatott el választókat.

 

MSZP-P

A szocialisták és párbeszédesek akkorát betliztek, hogy hiába messze Budapesten a legerősebbek országos szinten,*Legalábbis akkor, ha a fővárost a megyékkel vetjük össze, egyes településeken természetesen előfordulhatott, hogy felülteljesítettek. ha nem EP-, hanem országgyűlési választásokat tartanak, akkor még a fővárosban sem ugrották volna meg az esetükben – a közös lista miatt – 10 százalékos parlamenti küszöböt. Tavaly áprilishoz képest 117 ezer szavazatot buktak, és persze ebben szerepet játszik az alacsonyabb részvétel, de még akkor is a választóik nagyjából felét vesztették volna el, ha 2018-ban hasonló számban mennek el szavazni a budapestiek, mint most*Magyarul, ha az akkori szavazati számokat a mostani részvétellel igazítjuk ki.. Ráadásul az átlagnál is nagyobbat buktak azokban a kerületekben, ahol hagyományosan jól szerepelnek: Angyalföldön és Zuglóban 2018-ban egyaránt közel minden negyedik ember az MSZP-P listára szavazott, ezúttal azonban csak 13,5 illetve 11,1 százalékot értek el ezekben a kerületekben.

 

LMP

Az LMP tavalyi 107 ezer szavazatából mostanra 20 ezer maradt meg, ami csak azért nem a legnagyobb bukás, mert a Jobbiknak még ezt is sikerült alulmúlnia. Ha kiszűrjük a részvételi különbségeket, az LMP akkor is elvesztette támogatói közel háromnegyedét. A zöldpárt tavaly 17 kerületben kapott több mint 10 százalékot, ezzel szemben most a négyet sem érte el sehol, három budai kerületben és a pesti belvárosban pedig több mint 10 százalékponttal esett a támogatottságuk.

 

Jobbik

Az MSZP-hez hasonlóan a fővárosban a Jobbik sem ugrotta volna meg az esetében 5 százalékos parlamenti küszöböt, ha országgyűlési választásokat tartanak a hétvégén. (Pedig nekik ehhez értelemszerűen csak feleannyi szavazatra volt szükségük, mint a szocialistáknak.) Ráadásul miközben tavaly áprilisban még 7,5 és 20 százalék között hoztak minden kerületben, most sehol nem érték el az 5 százalékot sem, két budai kerületben pedig 2 százalék alatt maradtak. Az elmúlt egy évben 106 ezer szavazót vesztettek a fővárosban, így alig maradt több nekik, mint az LMP-nek.

 

MKKP

Úgy tűnik, ellenzéki oldalon a Kétfarkú Kutyapártnak a leginkább fix a szavazóbázisa. Ők voltak az egyetlen párt, amelynél nem volt tendenciózus változás a szavazatok számában: nyolc kerületben több, tizenötben kevesebb voksot kaptak, mint egy éve. Összességében nagyjából 4 százalékkal csökkent a rájuk szavazók száma, így viszont – az alacsonyabb részvétel miatt – arányaiban 1 százalékponttal növelni tudták támogatottságukat. Ezzel Budapesten verték az LMP-t és a Jobbikot is, egy kerületben pedig (ellentétben a két említett párttal) a parlamenti küszöböt is elérték.

 

DK

Gyurcsány Ferenc pártja úgy kapott a fővárosban 50 ezerrel több szavazatot most, mint egy éve, hogy ezúttal 300 ezerrel kevesebben szavaztak Budapesten. Ha kiszűrjük a részvételi adatokból eredő különbség hatását, akkor 2018-hoz képest majdnem két és félszeresére növelte támogatói számát a Demokratikus Koalíció. Nagyjából egyenletesen mindenhol javítani tudtak, de Soroksárom például szavazatarányban majdnem háromszoroztak.

 

Momentum

A tegnapi EP-választás legnagyobb nyertese országosan és Budapesten is egyértelműen a Momentum Mozgalom. A párt a fővárosban már tavaly is megugrotta volna a parlamenti küszöböt, ezúttal azonban ennél sokkal jobban teljesítettek: 10 kerületben a legerősebb ellenzéki párt voltak. Sőt, egyes szavazókörökben a Fideszt is megverték. A támogatottságuk*Ha kiszűrjük a részvételi különbségek hatását. több mint háromszorosára nőtt, több kerületben is bő 14 százalékpontot javítottak, és 20 százalék fölött végeztek.

 

LMP-Mommentum, MSZP-DK

Az már az eddigiekből is jól látszik, hogy a Jobbik-LMP-MSZP triótól vándoroltak át sokan a DK-Momentum duóhoz*Természetesen amellett, hogy az előbbi pártok szavazóiból sokan vélhetően el sem mentek szavazni, míg utóbbiak a korábbi nemszavazók köréből is szerezhettek voksokat.. Ha kiszűrjük a részvételben tapasztalt eltéréseket, akkor előbbi három párt összesen nagyjából 175 ezer szavazatot vesztett, míg utóbbi kettő 159 ezret nyert*A szavazásra jogosultak száma is nőtt, így kaphatott majdnem 28 ezerrel több szavazatot a Fidesz, és javíthatott közel nyolcezerrel az MKKP is.. Ezekből a számokból azonban még semmit nem lehet tudni arról, hogy kitől kihez vándoroltak a voksok.

 

Éppen ezért megnéztük a korrelációt is az egyes párt-párok szavazatainak változása között. Bár ezt a mutatók statisztikusok általában nem ilyen célra használják, hanem két változó közötti kapcsolat erősségének mérésére*Az plusz/mínusz 1-hez közeli érték mutat erős kapcsolatot, a 0 pedig gyengét., alapvetően azt mutatja meg, hogy két adatsor mennyire mozog együtt. Azaz, ha összevetjük például a kerületenkénti LMP- és DK-szavazatok számának változását, akkor láthatjuk, hogy mennyire hasonlóan változtak ezek.

Ez alapján pedig az látszik, hogy rendkívül erős a korreláció az MSZP-DK* (-0,942) és az LMP-Momentum* (-0,973) szavazatainak változása között. Azaz, ahol nagyobb mértékben esett az LMP szavazatainak száma, ott jobban nőtt a Momentumra leadott voksoké, és ugyanígy az MSZP-DK relációban. Bár viszonylag erős a korreláció a DK-LMP, és az MSZP-Momentum szavazatok mozgása esetében is, korántsem annyira, mint a fentieknél. Ez pedig arra utalhat, hogy az LMP-től nagyobb eséllyel pártoltak át a Momentumhoz, mint a DK-hoz, a korábban a szocialistákat választó szavazók pedig nagyobb eséllyel voksoltak most Gyurcsány Ferenc pártjára.

Érdekes módon eléggé hasonlóan (csak ugye ellentétes előjellel) alakult a Demokratikus Koalíció- és a Jobbik-szavazatok változása is, azaz lehetett átjárás a szélsőjobboldali és a baloldali-liberális DK között is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Jobbik döbbenetes összeomlásán óriást nyert a Fidesz és a DKA leginkább jobbikos településeken még erősebb lett a Fidesz, de a legtöbbet a DK nyerte, amely meg tudta többszörözni a támogatottságát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet DK EP-választás Fidesz Jobbik LMP Momentum MSZP Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.