Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. április 23. 16:57 Közélet

Újabb csontvázat talált az Eurostat a magyar államadósság szekrényében

Az Eurostat talált még százhúsz milliárd forintnyi magyar államadósságot a már meglévő 31 431 milliárd mellé. Ezt onnan lehetett megtudni, hogy ma jelent meg az európai statisztikai hivatal összesítése a tagállamok 2017-es költségvetési adatairól, és ebben egy új aggályt is megfogalmazott a brüsszeli bizottság statisztikai szerve.

Az európai hivatal szerint ugyanis a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség nevű entitás is a magyar állam része. Ez tulajdon szerint kétségtelenül nincs így, a szövetségnek ugyanis nincsen tulajdonosa. De az egész szervezetet az állam hozta létre egy törvénnyel, a feladatait is ez a törvény határozza meg részletesen, és a kötelező tagdíjat fizető szövetségi tagoknak muszáj belépniük, ha a piaci szereplői akarnak lenni. Márpedig az adósság számításánál alkalmazott módszertan szerint nem csak az állami tulajdonú szervek kerülnek be, hanem azok is, amelyeket az állam irányít. Az ilyen törvényileg megszabott feladatú, állami kinevezettek által vezetett cégeknél nem is lehet kétséges, hogy a költségvetési szférába kell sorolni őket.

(Nem ez az egyetlen problémája az Eurostatnak a magyar állam költségvetési és államadóssági beszámolójával. A magyar állam továbbra sem ismerte el, hogy az MNB-s Pallas-alapítványok az államhoz tartoznak, ezért az Eurostat ebben is fenntartja aggályát. Némileg abszurd, hogy a magyar állam foggal-körömmel tiltakozik az ellen, hogy egy alapítvány vagyona nem került ki tulajdona alól, és így a közvagyon köréből. Korábbi viták, például az Eximbank besorolása, már megoldódtak, miután a magyar állam visszavonult – ez utóbbi egy jelentős, 700 milliárd forintos államadósság-növekedéssel járt.)

Az MSZKSZ adósságának beszámítása 0,3 százalékponttal emelné a magyar államadósság rátát tavaly, írja az Eurostat. A szövetség ugyan annyira speciális entitás, hogy sem a civil szervezetek között, sem a cégbíróságon nem teszi közzé a beszámolóját, a saját honlapján viszont szerencsére fenn vannak az adatok. Ebből kiderül, hogy 2017 végén 95 milliárd forint hosszú, és 30 milliárd forint rövid lejáratú hitele volt az MSZKSZ-nek.

A százhúsz milliárdos adósság egyébként valódi értéket ellentételez. Az MSZKSZ nevéhez híven szénhidrogéneket készletez, így benzint, dízelt, kerozint, fűtőolajat és földgázt, mérlege szerint összesen 300 milliárd forint értékben. A cég hitelei ennek a készletnek egy részét finanszírozzák, és egyébként csökken a hitelállomány, az évi 17 milliárd körüli tagdíj-bevételek nagy részét előtörlesztésre fordítják. A felvásárolt készletek értékben így oszlanak meg a különböző energiahordozók között:

 

Az MSZKSZ-nek van két leányvállalata is, a földalatti gáztározókat működtető MMBF Zrt. és a kőolajat tároló OPAL Zrt. Utóbbiról írtunk már, amikor kiderítettük, hogy 2 milliárd forinttal támogatják a Ferencvárosi sportklubot, ami burkolt állami támogatásnak számíthat. Az MSZKSZ vezetője egyébként Bártfai Béla, aki a vagyonért felelős miniszter, Bártfai-Mager Andrea férje.

Az Eurostat szerint egyébként a magyar államadósság GDP-aránya így is, úgy is lassan csökkenő trendben van, köszönhetően a féken tartott költségvetésnek és jelentős reál gazdasági növekedésnek. 2018-ban 70,8 százalékos volt a GDP-arányos adósságmutató, ami ahhoz képest, hogy egy évvel korábban 73,4 százalék, 2016-ban pedig 76 százalék volt, jelentős előrelépés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet államadósság Eurostat mszksz Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. március 14. 17:04 Közélet

Aláírták a rákosrendezői ingatlanfejlesztés szerződését, a főváros kikéri a budapestiek véleményét

Február közepén megindult a projekt előkészítése, a környékbeli szolgálati lakásokban lakók 30 napot kaptak arra, hogy új lakóhelyet találjanak maguknak.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Pálos Máté
2024. március 13. 17:06 Közélet, Vállalat

Végül az Európai Bíróság döntheti el, áthárították-e a boltok az árstopot

Máig vitatott, hogy a kormány intézkedései fékezték-e az élelmiszer-inflációt vagy rátettek egy lapáttal. A Spar uniós panasza nyomán a kérdés akár bíróság elé is kerülhet.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.