Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. április 4. 10:28 Közélet

Már nem Puch Lászlóé a cég, amely százmilliókért adott tanácsot az MSZP-nek

Január végén új tulajdonoshoz került az az MSZP-közeli Sapienza Kft. A vállalat eddig közvetve az egykor csak az MSZP pártpénztárnokaként emlegetett Puch Lászlóé volt, bő két hónapja azonban már a második Gyurcsány-kormány sport szakállamtitkára, Török Ottó tulajdonolja. A váltás azonban nem csak a pártközeliség miatt nem éles, hanem azért sem, mert Török cégvezetőként eddig is aktívan szerepet vállalt a Sapienza életében.

A cég onnan lehet ismerős, hogy a baloldali ellenzéki párt az elmúlt években elég sok pénzt folyatott ki hozzá. A Sapienza 2011 és 2019 legeleje között papíron összesen 411 millió forintért adott tanácsot, írt elemzéseket és végzett nyomdai szolgáltatást a részben állami forrásokból gazdálkodó MSZP-nek.

A társaságnak más bevétele nem is igazán volt, sőt furcsa módon

a tényleges árbevétele rendre elmaradt az MSZP-s megbízások értékétől.

A 2011 és 2017 közötti hét évben az elérhető adatok szerint a Spaienza közel 320 millió forintnyi megrendelést kapott a párttól, beszámolóiban azonban csak 261 milliós bevételt mutatott ki. Az eltérésre rákérdeztünk a cégnél, és az új tulajdonosnál is, aki ügyvezetőként már 2011 óta közreműködik a társaság vezetésében, válaszokat azonban egyenlőre nem kaptunk.

 

A tulajdonosváltás után nem sokkal egyébként a vállalat egy új leánycéget is alapított Sapienza Plus néven. Az új társaság profilját tekintve nem sokban tér el a korábbitól, papíron hasonló dolgokkal foglalkozik, főtevékenysége azonban elvileg saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása és üzemeltetése lesz.

A Sapienza nem az első cég, amivel az elmúlt években megrövidült Puch László cégbirodalma. A pártpénztárnok magyarországi érdekeltségeit egy bécsi cégen, a Horizont AG-n keresztül birtokolja. Az osztrák vállalatban a legutóbbi elérhető információk szerint közvetlenül 56, közvetve pedig további közel 20 százalékos részesedése van. Rajta kívül tulajdonos még a társaságban Simon Dénes is, akit a sajtóban Puch bizalmasaként szoktak emlegetni.

Egészen tavaly év végéig ez a társaság birtokolta a Szabad Föld című lapot is jegyző Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft.-t. Decemberben azonban a Horizont ezt a médiaérdekeltségét eladta Mészáros Lőrincnek, aki aztán néhány héttel később ingyen továbbpasszolta az akkor gründolt fideszes Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint 30 milliárdos ajándékot kapott oligarcháitól a NERÖsszeszedtük, hogy a Fidesz-közeli vállalkozók közül ki mennyit költött azokra a médiumokra, amelyeket most ingyen adott át egy alapítványnak.

 

A jelentős, 2017-ben például 1,4 milliárdos árbevételt hozó kiadóvállalat mellett kisebb cégektől is megvált a nem túl távoli múltban Puch. Az adatfeldolgozással foglalkozó Winston Informatika Kft.-n 2017 közepén, az első ránézésre nem is igazán működő Humántőke Invest Kft.-n néhány hónappal korábban adott túl.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet MSZP Puch László Sapienza Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.