Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. március 29. 10:05 Közélet

Mészáros Lőrinc ügyvédje tornasport-akadémiát kap az államtól

(A cikk eredetileg az mfor.hu-n jelent meg.)

A kormány létrehozza a Budapesti Nemzeti Tornasport-akadémiát és elindítja a Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központok projektjét is, derült ki a friss Magyar Közlönyben megjelent határozatból.

A projekt előkészítéséért Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter lesz a kormányzati felelős a Nemzeti Sportközpontokkal egyetemben, a megvalósítása pedig a Beruházási Ügynökség feladata lesz. Az előkészítési fázis végrehajtására 2019. december 31-ig adott időt a kormány, amihez 418,4 millió forintot is ad. Az előkészítésről Káslernek 2020. február 29-ig kell beszámolnia a kormánynak, és ugyanez a határideje annak is, hogy kidolgozza az akadémia üzemeltetésének jogi feltételeit, különös tekintettel az állami tulajdonban lévő létesítmény üzemeltetéséhez szükséges szerződés tekintetében.

A határozat szerint a kormány a Postás Sport Egyesület keretében működő szakosztályok szakmai bázisán, több sportág fejlesztésének kiszolgálására is alkalmas sportcentrumként képzeli el a létesítményt. Az akadémia a Postás Sportegyesület és Sporttelep területén fog megvalósulni a határozatban megjelölt helyrajzi szám alapján. A sportegyesület a honlapjuk szerint 8 szakosztályt működtet: asztalitenisz, atlétika, kerékpár, kézilabda, tájfutás, teke, torna és labdarúgás szakosztálya van. Hogy az egyesület pénzügyei hogyan alakultak az elmúlt években, arról nincs elérhető információ, a legutóbbi nyilvánossá tett beszámoló a 2013-as évre vonatkozik.

Az egyesület elnöke nem más, mint Vörös József ügyvéd, aki az elmúlt hónapokban Mészáros Lőrinc ügyvédjeként kapott nagyobb sajtófigyelmet. Az egykori Simicska-cégek Mészáros-közelébe kerülésében ő volt az egyik “megálló” átmeneti tulajdonosként. Jelenleg is több volt Simicska-cég van a birtokában: a Publimont Kft.-t, az A Plakat Kft.-t, a NEO-MET Kft.-t, a PRO A Kft.-t, a PRO B Kft.-t, a Lánchíd Rádió Kft.-t, a Pro-Aurum Zrt.-t, a Mundus Invest Zrt.-t, a Megapolis Media Zrt.-t, a Pro-Ráta Holdingot, és az Euro Publicity Kft.-t és ezek érdekeltségeit még nem adta tovább senkinek sem.

Önmagában a tornasport-akadémia terve nem újkeletű elképzelés, hiszen már 2016 év végén megjelent egy kormányhatározat, mely a Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központok létrehozását tartalmazza. Az akkori határozat szerint első ütemben négy sportágban indítanak akadémiát, és hozzák létre

  • a Budapesti Nemzeti Úszósport-akadémiát,
  • a Budapesti Nemzeti Kajak-kenu Sportakadémiát,
  • a Székesfehérvári Nemzeti Öttusasport-akadémiát,
  • valamint a Budapesti Nemzeti Tornasport-akadémiát.

Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert

“a sport hasznos és megtérülő társadalmi befektetés, valamint a magyar sport versenyképességének megtartása, erősítése, és az azon keresztül megvalósuló egészségtudatos életmód támogatása, valamint az utánpótlás-nevelés kiemelt társadalmi érdek”.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.