Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. március 7. 11:38 Közélet

Orbán Viktor személyesen karolja fel a magyar foci térfoglalását Romániában

Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda után egy harmadik erdélyi városban is futballakadémia indulna a magyar kormány segítségével. Erről Jenei Imre beszélt a legnagyobb román sportlapnak, a Gazeta Sporturilornak adott interjújában. A magyar nemzetiségű Jenei a román futball egyik legnagyobb alakja, az ő irányításával nyert BEK-et (a BL elődjét) a Steaua Bukarest 1986-ban.

A Gazeta azért kereste meg Jeneit, mert információi szerint Orbán Viktor tanácsadójának nevezték ki, amit Jenei is megerősített. Jenei azt mondta, hogy nagyon régóta ismerik egymást, és gyakran beszélnek telefonon, mivel 81 éves kora miatt már nehézkes az utazás. Budapesten csak egyszer találkoztak, és Jenei szerint amikor beszélgettek Orbán irodájában, ott volt néhány török is, hogy a fociról és a sportról beszélgessenek (van rá esély, hogy köztük lehetett Adnan Polat, aki a Galatasaray török fociklub volt elnöke és Tiborcz Istvánnal is üzletelt).

Jenei szerint Orbánnal való együttműködés lényege, hogy focival kapcsolatos információkat oszt meg vele Nagyváradról és környékéről. Amikor utoljára beszéltek telefonon, egy olyan helyet kerestek Bihar megyében, ahol Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda mintájára egy harmadik futballakadémiát hozzanak létre Erdélyben. Hargita, Maros és Kovászna után Biharban él a legtöbb magyar, összesen 138 ezren.

A korábbi edző szerint azt tervezik a közeljövőben, hogy Orbán Viktor személyesen látogat el a megyébe, hogy kijelöljék a pontos helyét a leendő akadémiának.

Jobbra Jenei Imre, (balról jobbra) Puhl Sándor volt játékvezető, Albert Flórián aranylabdás focista és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egykori társaságában egy 2010-es képen. Fotó: Oláh Tibor/MTI

Az erdélyi akadémiák ötletéről a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia vezetője, Szondy Zoltán az Átlátszónak azt mondta, hogy Orbán Viktor még a 2010-es választások előtt tervbe vette, hogy bevonja Székelyföldet a magyarországi futball vérkeringésébe. Az Átlátszó decemberi cikke szerint 2013 óta összesen mintegy 22,5 milliárd forintot utalt ki a magyar kormány határon túli fociakadémiák számára.

A csíkszeredai központú Székelyföldi Labdarúgó Akadémiának különböző alközpontjai vannak Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Baróton és Gyergyószentmiklóson, és a Bihar megyei lehet a következő ilyen központ. A hálózat együttműködik a felcsúti Puskás Ferenc Akadémiával, a legtehetségesebb akadémisták Felcsútra kerülhetnek át, méghozzá ingyen.

Ilyen például a 18 éves Tamás Nándor, akiről a napokban jelent meg cikk a román sajtóban, hogy a magyar válogatottban szeretne játszani, pedig korábban a román utánpótlás-válogatottban játszott. Szintén a napokban jelentették be, hogy a Spesi OSK egy nyolcezres, ultramodern stadiont épít a magyar kormány támogatásával, amely 2021-re készülhet el. A Sepsi OSK-t 2011-ben alapították, és idén már a román első osztályban játszik.

A klub felkarolása, és általánosságban, a magyar állam által támogatott magyar térfoglalása a román fociban rendszeres téma a román sajtóban. Jól tükrözi ezt az a pár hete megjelent interjú, amelyet a román származású, egykori kilencszeres magyar válogatott Vasile Miriuta adott. Miriutát többek között arról kérdezték, hogy a románoknak aggódniuk kellene, hogy Orbánék belépnek a helyi fociba, és például elkezdték kitömni a Sepsi OSK-t.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.