Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. március 7. 11:38 Közélet

Orbán Viktor személyesen karolja fel a magyar foci térfoglalását Romániában

Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda után egy harmadik erdélyi városban is futballakadémia indulna a magyar kormány segítségével. Erről Jenei Imre beszélt a legnagyobb román sportlapnak, a Gazeta Sporturilornak adott interjújában. A magyar nemzetiségű Jenei a román futball egyik legnagyobb alakja, az ő irányításával nyert BEK-et (a BL elődjét) a Steaua Bukarest 1986-ban.

A Gazeta azért kereste meg Jeneit, mert információi szerint Orbán Viktor tanácsadójának nevezték ki, amit Jenei is megerősített. Jenei azt mondta, hogy nagyon régóta ismerik egymást, és gyakran beszélnek telefonon, mivel 81 éves kora miatt már nehézkes az utazás. Budapesten csak egyszer találkoztak, és Jenei szerint amikor beszélgettek Orbán irodájában, ott volt néhány török is, hogy a fociról és a sportról beszélgessenek (van rá esély, hogy köztük lehetett Adnan Polat, aki a Galatasaray török fociklub volt elnöke és Tiborcz Istvánnal is üzletelt).

Jenei szerint Orbánnal való együttműködés lényege, hogy focival kapcsolatos információkat oszt meg vele Nagyváradról és környékéről. Amikor utoljára beszéltek telefonon, egy olyan helyet kerestek Bihar megyében, ahol Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda mintájára egy harmadik futballakadémiát hozzanak létre Erdélyben. Hargita, Maros és Kovászna után Biharban él a legtöbb magyar, összesen 138 ezren.

A korábbi edző szerint azt tervezik a közeljövőben, hogy Orbán Viktor személyesen látogat el a megyébe, hogy kijelöljék a pontos helyét a leendő akadémiának.

Jobbra Jenei Imre, (balról jobbra) Puhl Sándor volt játékvezető, Albert Flórián aranylabdás focista és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egykori társaságában egy 2010-es képen. Fotó: Oláh Tibor/MTI

Az erdélyi akadémiák ötletéről a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia vezetője, Szondy Zoltán az Átlátszónak azt mondta, hogy Orbán Viktor még a 2010-es választások előtt tervbe vette, hogy bevonja Székelyföldet a magyarországi futball vérkeringésébe. Az Átlátszó decemberi cikke szerint 2013 óta összesen mintegy 22,5 milliárd forintot utalt ki a magyar kormány határon túli fociakadémiák számára.

A csíkszeredai központú Székelyföldi Labdarúgó Akadémiának különböző alközpontjai vannak Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Baróton és Gyergyószentmiklóson, és a Bihar megyei lehet a következő ilyen központ. A hálózat együttműködik a felcsúti Puskás Ferenc Akadémiával, a legtehetségesebb akadémisták Felcsútra kerülhetnek át, méghozzá ingyen.

Ilyen például a 18 éves Tamás Nándor, akiről a napokban jelent meg cikk a román sajtóban, hogy a magyar válogatottban szeretne játszani, pedig korábban a román utánpótlás-válogatottban játszott. Szintén a napokban jelentették be, hogy a Spesi OSK egy nyolcezres, ultramodern stadiont épít a magyar kormány támogatásával, amely 2021-re készülhet el. A Sepsi OSK-t 2011-ben alapították, és idén már a román első osztályban játszik.

A klub felkarolása, és általánosságban, a magyar állam által támogatott magyar térfoglalása a román fociban rendszeres téma a román sajtóban. Jól tükrözi ezt az a pár hete megjelent interjú, amelyet a román származású, egykori kilencszeres magyar válogatott Vasile Miriuta adott. Miriutát többek között arról kérdezték, hogy a románoknak aggódniuk kellene, hogy Orbánék belépnek a helyi fociba, és például elkezdték kitömni a Sepsi OSK-t.

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 06:50 Közélet

Szédületes tempóban cserélődtek a szupergazdagok a füredi kikötő körül, miközben az ötmilliárd közpénzt kapott

Jellinek Dániel üzemeltette a kikötőt, amikor decemberben pályáztak, pár nappal később Tiborcz és Mészáros érdekeltségébe került, de már ők is túladtak rajta.

Hajdu Miklós
2020. július 29. 13:16 Közélet

Jóléti mutatókkal is mérni kéne a válságból való kilábalást, nem csak a GDP alakulásával

A gazdaságpolitikusok döntő többsége egyelőre még a termelés visszaállítására koncentrál, de a járványt követő gazdasági összeomlás rámutat, hogy a jóllét növeléséhez más tényezőket is ideje figyelembe venni.

Jandó Zoltán
2020. július 29. 06:51 Közélet

Megmentette Mészárosék milliárdjait az állam a Mátrai Erőmű megvásárlásával

A nagy osztalékfizetés után oda jutott a vállalat, hogy a számlán lévő pénze valószínűleg már a januári bérek kifizetésére sem lett volna elég.

Fontos

Tóth István János
2020. augusztus 4. 06:30 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., első rész

Ganz öntöde, Láng gépgyár, Weiss konzervgyár, Richter gyógyszergyár? Külföldön sikeresek voltak, mégis elbújhatnak Mészáros Lőrinc cégének exponenciális, gazdaságtörténeti jelentőségű növekedése mellett.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 3. 15:55 Vállalat

Aktualizálni kellene a paksi atomerőmű leszerelési tervét, de elsőre nem sikerült

Százmilliárdokba kerül majd a leszerelés, aminek a tervét most aktualizálták volna. A munkára azonban nem jelentkezett az egyetlen cég, amely elvégezhetné.

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.