Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. március 7. 11:38 Közélet

Orbán Viktor személyesen karolja fel a magyar foci térfoglalását Romániában

Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda után egy harmadik erdélyi városban is futballakadémia indulna a magyar kormány segítségével. Erről Jenei Imre beszélt a legnagyobb román sportlapnak, a Gazeta Sporturilornak adott interjújában. A magyar nemzetiségű Jenei a román futball egyik legnagyobb alakja, az ő irányításával nyert BEK-et (a BL elődjét) a Steaua Bukarest 1986-ban.

A Gazeta azért kereste meg Jeneit, mert információi szerint Orbán Viktor tanácsadójának nevezték ki, amit Jenei is megerősített. Jenei azt mondta, hogy nagyon régóta ismerik egymást, és gyakran beszélnek telefonon, mivel 81 éves kora miatt már nehézkes az utazás. Budapesten csak egyszer találkoztak, és Jenei szerint amikor beszélgettek Orbán irodájában, ott volt néhány török is, hogy a fociról és a sportról beszélgessenek (van rá esély, hogy köztük lehetett Adnan Polat, aki a Galatasaray török fociklub volt elnöke és Tiborcz Istvánnal is üzletelt).

Jenei szerint Orbánnal való együttműködés lényege, hogy focival kapcsolatos információkat oszt meg vele Nagyváradról és környékéről. Amikor utoljára beszéltek telefonon, egy olyan helyet kerestek Bihar megyében, ahol Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda mintájára egy harmadik futballakadémiát hozzanak létre Erdélyben. Hargita, Maros és Kovászna után Biharban él a legtöbb magyar, összesen 138 ezren.

A korábbi edző szerint azt tervezik a közeljövőben, hogy Orbán Viktor személyesen látogat el a megyébe, hogy kijelöljék a pontos helyét a leendő akadémiának.

Jobbra Jenei Imre, (balról jobbra) Puhl Sándor volt játékvezető, Albert Flórián aranylabdás focista és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egykori társaságában egy 2010-es képen. Fotó: Oláh Tibor/MTI

Az erdélyi akadémiák ötletéről a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia vezetője, Szondy Zoltán az Átlátszónak azt mondta, hogy Orbán Viktor még a 2010-es választások előtt tervbe vette, hogy bevonja Székelyföldet a magyarországi futball vérkeringésébe. Az Átlátszó decemberi cikke szerint 2013 óta összesen mintegy 22,5 milliárd forintot utalt ki a magyar kormány határon túli fociakadémiák számára.

A csíkszeredai központú Székelyföldi Labdarúgó Akadémiának különböző alközpontjai vannak Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Baróton és Gyergyószentmiklóson, és a Bihar megyei lehet a következő ilyen központ. A hálózat együttműködik a felcsúti Puskás Ferenc Akadémiával, a legtehetségesebb akadémisták Felcsútra kerülhetnek át, méghozzá ingyen.

Ilyen például a 18 éves Tamás Nándor, akiről a napokban jelent meg cikk a román sajtóban, hogy a magyar válogatottban szeretne játszani, pedig korábban a román utánpótlás-válogatottban játszott. Szintén a napokban jelentették be, hogy a Spesi OSK egy nyolcezres, ultramodern stadiont épít a magyar kormány támogatásával, amely 2021-re készülhet el. A Sepsi OSK-t 2011-ben alapították, és idén már a román első osztályban játszik.

A klub felkarolása, és általánosságban, a magyar állam által támogatott magyar térfoglalása a román fociban rendszeres téma a román sajtóban. Jól tükrözi ezt az a pár hete megjelent interjú, amelyet a román származású, egykori kilencszeres magyar válogatott Vasile Miriuta adott. Miriutát többek között arról kérdezték, hogy a románoknak aggódniuk kellene, hogy Orbánék belépnek a helyi fociba, és például elkezdték kitömni a Sepsi OSK-t.

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2019. november 8. 06:56 Közélet

A Liget-projekt 150 milliárdjának kétharmada kormányközeli vállalkozókat gazdagított

Az eddig elköltött pénz 40 százaléka végső soron két céghez vándorolt, és mindkettő köthető Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz.

Jandó Zoltán
2019. november 6. 17:00 Közélet

Tíz hónapot vesz el az életedből a szmog, szóval egyél répát

Répával védekezne a szmog ellen az indiai egészségügyi miniszter. Náluk másfél évet vesz el az emberek életéből a szállópor, nálunk 10 hónapot.

Hajdu Miklós
2019. november 6. 11:48 Közélet

Kevesebb embernek kellene élnie a Földön, hogy megfékezhessük a klímaváltozást

A helyzet romlása miatt csak egyre drasztikusabb társadalmi és gazdasági változásokkal van esély arra, hogy nagyjából fennmaradhasson a mai életformánk.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. november 11. 06:54 Vállalat

A TV2 új tulajdonosa a kisrészvényesek szerint kihúzta alóluk a bankjukat

Volt egy jó 30 milliárdot érő bank, amit Mészáros Lőrinc, a TV2 új tulajdonosai és jó pár kisrészvényes birtokoltak. Aztán jött egy furcsa ügylet, és csak Mészáros Lőrinc és a TV2-es kör maradt.

Kasnyik Márton
2019. november 9. 07:47 Podcast

Orbán Krisztián: Húsz évig lehülyéztek mindenkit, aki nem értett egyet velük, most nehéz hinni nekik

Ki hinne el bármit annak a leszerepelt gárdának, amely egy évtized alatt sem tudott semmi újat kitalálni? Nem csoda, hogy újra itt vannak a tekintélyelvű vezetők. Ez volt az első G7 Podcast Live.

Fabók Bálint
2019. november 7. 06:55 Adat

Amit a kormány nagy sikernek állít be, azt könnyedén felülmúlják a szlovákok, lengyelek és csehek

Hiába a rekordok, a külkereskedelmünk növekedése jelentősen elmarad a visegrádi országokétól. Az ázsiai áttörés egyedül nekünk nem jött össze.