Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. március 7. 11:38 Közélet

Orbán Viktor személyesen karolja fel a magyar foci térfoglalását Romániában

Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda után egy harmadik erdélyi városban is futballakadémia indulna a magyar kormány segítségével. Erről Jenei Imre beszélt a legnagyobb román sportlapnak, a Gazeta Sporturilornak adott interjújában. A magyar nemzetiségű Jenei a román futball egyik legnagyobb alakja, az ő irányításával nyert BEK-et (a BL elődjét) a Steaua Bukarest 1986-ban.

A Gazeta azért kereste meg Jeneit, mert információi szerint Orbán Viktor tanácsadójának nevezték ki, amit Jenei is megerősített. Jenei azt mondta, hogy nagyon régóta ismerik egymást, és gyakran beszélnek telefonon, mivel 81 éves kora miatt már nehézkes az utazás. Budapesten csak egyszer találkoztak, és Jenei szerint amikor beszélgettek Orbán irodájában, ott volt néhány török is, hogy a fociról és a sportról beszélgessenek (van rá esély, hogy köztük lehetett Adnan Polat, aki a Galatasaray török fociklub volt elnöke és Tiborcz Istvánnal is üzletelt).

Jenei szerint Orbánnal való együttműködés lényege, hogy focival kapcsolatos információkat oszt meg vele Nagyváradról és környékéről. Amikor utoljára beszéltek telefonon, egy olyan helyet kerestek Bihar megyében, ahol Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda mintájára egy harmadik futballakadémiát hozzanak létre Erdélyben. Hargita, Maros és Kovászna után Biharban él a legtöbb magyar, összesen 138 ezren.

A korábbi edző szerint azt tervezik a közeljövőben, hogy Orbán Viktor személyesen látogat el a megyébe, hogy kijelöljék a pontos helyét a leendő akadémiának.

Jobbra Jenei Imre, (balról jobbra) Puhl Sándor volt játékvezető, Albert Flórián aranylabdás focista és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egykori társaságában egy 2010-es képen. Fotó: Oláh Tibor/MTI

Az erdélyi akadémiák ötletéről a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia vezetője, Szondy Zoltán az Átlátszónak azt mondta, hogy Orbán Viktor még a 2010-es választások előtt tervbe vette, hogy bevonja Székelyföldet a magyarországi futball vérkeringésébe. Az Átlátszó decemberi cikke szerint 2013 óta összesen mintegy 22,5 milliárd forintot utalt ki a magyar kormány határon túli fociakadémiák számára.

A csíkszeredai központú Székelyföldi Labdarúgó Akadémiának különböző alközpontjai vannak Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Baróton és Gyergyószentmiklóson, és a Bihar megyei lehet a következő ilyen központ. A hálózat együttműködik a felcsúti Puskás Ferenc Akadémiával, a legtehetségesebb akadémisták Felcsútra kerülhetnek át, méghozzá ingyen.

Ilyen például a 18 éves Tamás Nándor, akiről a napokban jelent meg cikk a román sajtóban, hogy a magyar válogatottban szeretne játszani, pedig korábban a román utánpótlás-válogatottban játszott. Szintén a napokban jelentették be, hogy a Spesi OSK egy nyolcezres, ultramodern stadiont épít a magyar kormány támogatásával, amely 2021-re készülhet el. A Sepsi OSK-t 2011-ben alapították, és idén már a román első osztályban játszik.

A klub felkarolása, és általánosságban, a magyar állam által támogatott magyar térfoglalása a román fociban rendszeres téma a román sajtóban. Jól tükrözi ezt az a pár hete megjelent interjú, amelyet a román származású, egykori kilencszeres magyar válogatott Vasile Miriuta adott. Miriutát többek között arról kérdezték, hogy a románoknak aggódniuk kellene, hogy Orbánék belépnek a helyi fociba, és például elkezdték kitömni a Sepsi OSK-t.

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2019. szeptember 18. 08:46 Közélet

Egy pillanatra sem állhat le az állami propagandagépezet: új plakátok jönnek

Másfél év alatt eléget 90 milliárd forintot a spórolásra létrehozott kommunikációs hivatal, úgy, hogy ennek minden fillére ugyanahhoz a kormányközeli vállalkozóhoz megy.

Jandó Zoltán
2019. szeptember 16. 17:19 Adat, Közélet

Havi 22 millió forintot keresnek egy kevéssé ismert alapítvány támogatói

A Schmidt Mária alapítványának egy százalékot adók sem panaszkodhatnak, Orbán felcsúti akadémiája kevés embert mozgatott meg.

Avatar
2019. szeptember 10. 13:13 Közélet

„A klímaváltozás első áldozata az igazság”

(A cikk az Alapblogon jelent meg eredetileg, a szerző a HOLD Alapkezelő elemzője. Reakció Tóth István György múlt héten megjelent cikkére, a benne foglaltak ebben az esetben is a szerző véleményét tükrözik.)

Fontos

Stubnya Bence
2019. szeptember 18. 15:24 Adat, Világ

Már most is előzi a magyart, de pár év alatt még meg is dupláznák a lengyel minimálbért

Vannak kockázatai is a háromszázezer forintos lengyel minimálbérnek. A lengyel cégek remélik, hogy csak választási ígérgetés a lengyel kormány új terve, pedig Lengyelország eddig is élen járt a minimálbér emelésében a régión belül is.

Avatar
2019. szeptember 17. 15:09 Élet

Lehet demokratikus és piaci választ adni a klímaváltozásra?

Lehet, hogy hiába várunk erre, ha nem hozunk létre olyan intézményeket, amelyek hatékonyan vezetnék ezt a folyamatot. Hozzászólás az extrapoláció-vitához.

Stubnya Bence
2019. szeptember 17. 07:02 Adat, Vállalat

Nem támogatja tovább a vendégmunkások állásait a kormány, de rejtély, hogy miért nem évekkel ezelőtt döntött így

Nem célja többé az egyedi kormánydöntéssel adott nagyvállalati támogatásoknak, hogy munkahelyeket hozzanak létre. A kérdés már csak az, hogy miért pont most döntöttek így.