Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. február 10. 11:57 Közélet

Nehéz lesz megállítani az elnéptelenedő országrészek leszakadását

Van egy évszázadok óta lankadatlan demográfiai folyamat, ami a posztszocialista országokban drámai következményekkel járhat a közeljövőben: a falvak és városok közötti népességmozgás. A népesség tömeges elvándorlása a kisebb településekről a jobb megélhetést biztosító nagyvárosokba az ipari forradalom idejében kezdődött, és azóta sem maradt abba. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elemzése szerint az elmúlt 25 évben is jelentős népvándorlás történt a vidéki települések irányából a városok felé Európában és a mediterrán régióban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjra kétmilliós nagyváros lesz Budapest húsz év múlvaA vidék viszont elnéptelenedhet, Miskolc lakossága például a harmadával eshet vissza. Ezt jósolja az Európai Bizottság kutatóközpontjának hosszú távú modellje.

A folyamat hátterében nyilvánvalóan a városokban elérhető jobb megélhetési lehetőségek állnak, ami meg is mutatkozik a városi és a vidéki lakosság termelékenységében. Az EBRD úgy becsli, hogy a népsűrűség megduplázódásával öt százalékkal nő az egy főre jutó GDP, ami egyáltalán nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy önmagát erősítő folyamatról van szó. A sűrűn lakott településekre azok költöznek, akik dolgozni vagy vállalkozni akarnak, és a cégek is azokban a városokban igyekeznek megtelepedni, ahol sok motivált munkavállaló közül válogathatnak és a lehető legtöbb potenciális fogyasztót érhetik el. Mindez fejlettebb infrastruktúrával és magasabb innovációs potenciállal párosul a nagyvárosokban, ami tovább növeli azok vonzerejét a vidéki körzetekkel szemben.

Az EBRD eredményei szerint ezek a pozitív hatások felülmúlják a magas népsűrűség nyomán kialakuló zsúfoltság, környezetszennyezés és ingatlanár-robbanás negatív következményeit. A nagyvárosi élet helyi jellegzetességei nyomán persze vannak különbségek az urbanizáció mintázataiban. Az alábbi térképen például jól látszik, hogy például Varsóban inkább a belvárost övező részek vonzzák az emberek, a centrumban az elvándorlás a jellemző (ezt fejezik ki a narancssárga és piros színek), míg Moszkvában egyértelmű a városközpont vonzereje (amit a kék árnyalatai jelölnek).

Forrás: Európai Bizottság, Columbia Egyetem, EBRD

Az elemzés kitér arra is, hogy a városi népesség további növekedésével járó gazdaságélénkülés összességében kedvezően fog hatni a régió országaira. Ugyanakkor az elnéptelenedő vidék helyzete a helyi lehetőségek szűkülésével egyre inkább romlani fog, amit a kormányoknak kezelniük kell Magyarországon és a régiós országokban ráadásul a népesség természetes fogyása gyorsít a folyamaton.

A fejlesztési bank szakértői szerint a kormányok annyit tehetnek, hogy a helyi egészségügyi és energiarendszer fejlesztésével, valamint oktatási beruházásokkal igyekeznek fékezni az ilyen térségek leszakadását. Az öntözés fejlesztése javíthatja a mezőgazdaság termelékenységét, amire általában is szükség van ezekben a térségekben, különben nem marad más választás, mint a megmaradt lakók nagyvárosokba költözésének segítése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet demográfia ebrd gdp népsűrűség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.