Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. január 25. 09:59 Közélet, Pénz

Többet szán a kormány nyugdíjra, mégse lesz nagyobb emelés

A cikk eredetileg az Mfor.hu-n jelent meg.

A kormány csütörtökön közölt költségvetési előrejelzése alapján 2020-ban és 2021-ben közel 5 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a nyugdíjbiztosítási alap kiadásai az első évben 4,7, a másodikban 4,9 százalékkal emelkednek. És mivel az alap kiadásainak csaknem egésze (2019-ben 99,8 százaléka) a nyugellátásokra megy el, logikusnak tűnik, hogy akkor az egyes ellátások is ekkora mértékben emelkednek.

Ez igen gáláns lenne, tekintve, hogy a Pénzügyminisztérium múlt év végi gazdasági kitekintése szerint ezekben az években 3 százalékos lesz az infláció. Márpedig a hatályos törvény szerint a nyugdíjakat az inflációhoz igazítottan emelik minden évben. Csakhogy egyrészt a tárca előrejelzése inkább technikai jellegű, tájékoztató jellegű, amitől a tényadat eltérhet. Másrészt a nyugdíjalap kiadásait több tényező befolyásolja.

A nyugdíjbiztosítási alap kiadásainak alakulása:

  • 2019: 3 451 007 milliárd forint
  • 2020: 3 613 176 milliárd forint
  • 2021: 3 788 199 milliárd forint

A számok alapján gondolhatnánk arra is, hogy a kormány megváltoztatni készül a nyugdíjemelésre vonatkozó szabályokat. Sok kritika éri ugyanis a jelenlegi rendszert, mert nagymértékű béremelés idején kódolva van benne a leszakadás a keresetektől. Vagyis szétnyílik az olló az aktívak és a nyugdíjasok pénzügyi lehetőségei között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel 90 ezerrel több nyugdíjas él szegénységben, mint 2010-benMiközben a kormány saját bevallása szerint emelte a nyugdíjak értékét, egy friss statisztika szerint egyre többek jövedelme nem éri el a szegénységi küszöböt.

Egy másik módszer, például amelyik a gazdasági növekedést, vagy a keresetek emelkedését is figyelembe veszi, más eredményt – az aktuális gazdasági környezetben dinamikusabban emelkedő nyugdíjakat – hozna. Az Mfor.hu feltételezése szerint azonban nem erről van szó.

A kormány eddig nem nagyon reagált a panaszokra, tehát kitartani látszanak a nyugdíjemelés jelenlegi metódusa mellett.

Így mással kell megmagyarázni a nyugdíjalap kiadásainak a várt inflációt jóval meghaladó bővülését a következő években. Tudni kell, hogy azok, akik a mostani években vonulnak nyugdíjba, az elmúlt évek lendületes béremelkedése miatt magasabb induló nyugellátásban részesülnek, mint azok, akik régebben lettek nyugdíjasok. Az idei költségvetési javaslathoz benyújtott melléklet szerint ez a hatás a rendes 2,7 százalékon felül további 1,6 százalékkal emeli idén a nyugdíjkiadásokat. Így összességében az ellátások átlaga 4,3 százalékkal emelkedik a mostani évben.

Figyelembe kell venni továbbá az állomány alakulását is. Ha adott évben többen lépnek be a rendszerbe, mint amennyien kikerülnek onnan elhalálozás miatt, akkor az is emeli a kiadásokat. Ha viszont ez fordítva történik – és erre lesz példa idén, a nyugdíjkorhatár lépcsőzetes emelkedése miatt – az a kiadások csökkenéséhez vezet. E két hatás – tehát a magasabb összeggel belépők és az állomány fogyása – összességében a kiadások 3,7 százalékos emelkedését jelenti 2019-ben. Egy évvel később viszont az állomány alakulása mérsékeltebben csökkenti a kiadásokat.

Végül a gazdasági növekedés miatt egyszeri juttatás is jár az időseknek. A kitekintés szerint legalább 4 százalékos lesz a GDP bővülése a következő években, márpedig a nyugdíjprémiumhoz elég, ha 3,5 százaléknál gyorsabban nő a gazdaság. Ez is 20-30 milliárd forintot visz el a nyugdíjbüdzséből.

Mindebből jól látszik, hogy a nyugdíjbiztosítási alap közel 5 százalékos emelkedése megtévesztő, mert a régebben nyugdíjba vonulók biztos nem kapnak ekkora emelést.

Sokkal valószínűbb, hogy az inflációs tervekhez igazodó, 3 százalék körüli emelésekre kerül sor ezekben az években.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJól hangzik a korai nyugdíj, de van vele néhány problémaEgyre népszerűbb gondolat, hogy kellően magas fizetés és megtakarítási arány mellett akár már a 30-as éveiben is kiszállhat a napi robotból az ember, de vannak buktatók.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz infláció nyugdíj nyugdíjemelés Pénzügyminisztérium Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.