Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. január 15. 16:36 Adat, Közélet

A BKV majdnem kétszer annyit fizet az áramért, mint te

Az összes magyar háztartás közel másfél heti áramfogyasztását fedezni lehetne azzal a villamosenergia-mennyiséggel, amit a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) 2019-ben felhasznál. A társaság erre több mint 7 milliárd forintot költ, de ez érdekes módon jóval több annál, amennyit a lakosságnak kellene fizetnie ugyanennyi áramért.

A BKV még 2018 nyarán írt ki tendert az idei villamos-energia beszerzésére, eredményt azonban csak decemberben hirdettek. A pályázaton Elmű-Émász Energiakereskedő Kft. lett a befutó, amellyel 2018 utolsó napjaiban szerződött le a BKV.

A megállapodás értelmében az energiaszolgáltató legalább 244 gigawattórányi villamos energiát biztosít az idén a fővárosi társaságnak. A végső mennyiség azonban még ezt is jelentősen meghaladja, a szerződés értelmében ugyanis felfelé 15 százalékkal el lehet térni a rögzített számtól. Ez annyira sok áram, hogy a lakosság teljes fogyasztásával is összevethető: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint 2018-ban a háztartások havi fogyasztása 800 és 1100 gigawattóra között volt.

A BKV által vásárolt hatalmas árammennyiség nagy része nyilván a járművek, az autó- és trolibuszok, villamosok, illetve a metrók üzemeltetéséhez van szükség, de a fővárosi cég ezen a tenderen szerezte be a különböző ingatlanjai fenntartásához szükséges villamosenergiát is. A szerződés szerint összesen 502 felhasználási helyet kell ellátnia az Elműnek.

Bár elsőre logikusnak tűnne, hogy a nagy mennyiségért az elég egyedi feltételek ellenére is komoly kedvezményeket kap a közlekedési vállalat, a lakossági árakhoz viszonyítva azonban ez egyáltalán nincs így.

A BKV 25,79 forintot fizet egy kilowattóra áramért.

 

Ez ráadásul csak az energiadíj, azaz nem tartalmazza rendszerhasználati díjakat, az áfát, a jövedéki adót és az egyéb kiegészítő díjtételeket sem, holott a lakosság esetében ezek összértéke az alap energiadíjat is meghaladja.*Magában a szerződésben csak az energiadíj szerepel, a pontos árat a szerződés mellékletei tartalmazzák, amiket viszont nem töltöttek fel az erre hívatott adatbázisba.

A közel 26 forintos árból némi kedvezményt még kaphat a BKV, de csak akkor, ha jól sikerült megbecsülni a tervezett fogyasztást. Ha közlekedési társaság tényleges felhasználása a tervezetthez képest plusz-mínusz 5 százalékos sávban marad, akkor a vállalat úgynevezett jóteljesítési prémiumra jogosult, ami kilowattóránként 1,5 forint.

Az ár azonban még így is sokkal magasabb, mint a lakossági. Az Elmű – különböző sajátosságoktól függően –14-15 forintot kér egy kilowattóraként a háztartásoktól, azaz alig több mint feleannyit, mint a BKV-tól.

Utóbbi azonban egy mesterséges ár, amit a rezsicsökkentés során jóval a piaci alatt határoztak meg törvényileg. Ráadásul a lakosságot kiszolgáló úgynevezett egyetemes szolgáltatók kifejezetten olcsón kapják a háztartásoknak továbbadott áramot az állami MVM-től. Ezzel szemben a szabadpiacon, ahol a vállalatok vásárolják a villamos energiát szerződésenként is nagyon eltérőek lehetnek a feltételek, és így az ár is, amiben a felek megegyeznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet áram bkv egyetemes szolgáltatás villamos Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.