Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2018. december 13. 11:34 Közélet

Nem viszik túlzásba a túlórát a Parlamentben és az elnöki hivatalban

Állami hivatalok túlóra-statisztikái alapján a magyar politika legfelsőbb fórumai mögötti intézményekben nem nagyon ismerik a túlóra fogalmát.

Míg a szerdán botrányos körülmények között elfogadott törvénymódosítással évi 400 munkaóra túlórát tennének lehetővé, az Országgyűlés munkavállalói – amiben ugyan a képviselők nincsenek benne, a stábjuk azonban igen – csupán átlagosan 18,8 óra túlmunkára vállalkoztak tavaly, de a köztársasági elnök munkatársai még ennek a felét sem túlóráznak egy év alatt.A parlament működtetése az Országgyűlés Hivatala feladata. A képviselők kiszolgálása és az óriási épület fenntartása nem kis feladat, 2018 októberében összesen 886-an dolgoztak ezen, közülük 824-en főállásban.

A 2017-es év statisztikai alapján azt vizsgáltuk, hogy a főállásban dolgozó munkavállalók az országházban mennyire voltak aktív túlórázók. Az elérhető adatok alapján az országos átlag alatt teljesítenek a parlamenti dolgozók:

Az országgyűlésben megszokott túlóraszint hússzorosára emelte a tegnapi napon a parlament az éves túlórakeret mértékét.

Amint az alábbi grafikonunkon látható, a parlamenti alkalmazottak túlórája alig észrevehető a napi munkaidő mellett. Ennek mértéke azért nem éri el sose a 8 órát, mert ebben nem veszik figyelembe a szabadság és a táppénz idejét.

 

Az Országgyűlésben csak napi 4,5 percet tett ki a túlóra átlagos értéke 2017-ben. A 400 órás túlóra azt jelenti, hogy napi  96 percet kell túlórázni – ha minden egyes munkanapot figyelembe veszünk. Ha a szabadságokat és néhány nap táppénzt is figyelembe veszünk, akkor már közel két óra napi pluszmunkát is jelenthet a tegnap elfogadott új törvény.

Talán azért sem olyan motiváltak a túlórázásban az országház dolgozói, mert a magyar átlagbérek feletti a jövedelmük: idén októberben a fizikai alkalmazottak bruttó átlagbére 387 ezer forint volt, a szellemi foglalkoztatottaké 670 ezer forint. A KSH legfrissebb, szeptemberei adatai szerint a hazai átlagkereset bruttó átlagkereset 324 ezer forint volt.

A parlamenti képviselők nem alkalmazottjai az Országgyűlés Hivatalnak, és nem is munkabért, hanem tiszteletdíjat kapnak. A képviselők azonban segítőkkel és stábbal dolgoznak együtt, és nekik már az Országgyűlés Hivatala a munkáltatójuk. A törvényi rendelkezés szerint képviselőcsoportonként 13 köztisztviselőt lehet felvenni, és minden ötödik képviselő után további kettőt. Ezek alapján összesen 163 fő lehet a parlamenti alkalmazottak közül a segítő, az alábbi megoszlásban:

  • Fidesz: 59
  • Jobbik: 21
  • KDNP: 19
  • MSZP: 19
  • DK: 15
  • LMP: 15
  • Párbeszéd: 15

A köztársasági elnök munkatársai még kevésbé aktívak túlóra terén: 2015-ben 8,4 órát túlóráztak egész évben. Sajnos frissebb adatokat nem tudunk adni, mert nem töltötték fel a honlapjukra.

Pedig az információs önrendelkezésről szóló törvény alapján minden állami hivatalnak és cégnek a statisztikai adatszolgáltatásait nyilvánosan elérhetővé kell tenni a honlapján. Különösen problémás, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal sem tölti fel megfelelően az adatokat, a munkaügyi statisztikái például csupán 2015 decemberéig érhetők el. Keresetük a hivatalt, hogy mi a visszásság oka, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak megkeresésünkre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet országgyűlés parlament túlóra Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.