Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. december 12. 16:46 Közélet

Mit kezd a köztes tulajdonos Mészáros Lőrinccel a versenyhivatal?

Az Andy Vajnához köthető médiaérdekeltségek kivételével mostanra lényegében az összes olyan kormányközeli médium a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) került, amelyek ingyenes átadását korábban bejelentették eddigi tulajdonosai. Bár az alapítvány tulajdonjogát egyes esetekben még nem jegyezték be hivatalosan, ez valószínűleg már csak napok kérdése. Az adományozási szerződéseket ugyanis aláírták az érintettek, és a cégbírósághoz is benyújtották a szükséges iratokat.

Így lemondott az Echo TV-ről és a több mint 70 lapot kiadó Mediaworksről is Mészáros Lőrinc, de nem maradt sokáig tulajdonosa az Origónak Matolcsy György jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám sem. A hírportált ugyanakkor nem tehermentesen kapta meg a KESMA: a lapot működtető New Wave Media Kft. üzletrészén ugyanis két banknak, a Mészáros Lőrinchez köthető MKB-nak, illetve a szintén Matolcsy György rokonságának érdekeltségébe tartozó Növekedési Hitel Banknak is zálogjoga van. A cégbírósághoz leadott dokumentumok szerint a hitelintézetek a tranzakcióhoz ugyan hozzájárultak, de a jelzálogjogot fenntartották.

Ugyancsak megtörtént az adományozás a Magyar Idők kormánypárti közéleti napilap, a megyei újságokat jegyző Inform Média és a vidék családi hetilapjaként ismert Szabad Föld kiadója esetében. Ezeknél látványos volt a sietség: az érintettek nem egy, hanem rögtön két tulajdonosváltás bejegyzését kérték a cégbíróságtól.

Utóbbi cégek ugyanis nem közvetlenül korábbi tulajdonosuktól kerültek az alapítványhoz, hanem először megvásárolta őket Mészáros Lőrinc*Illetve a felcsúti milliárdos feleségének. valamely vállalata, és az ajándékozta tovább nagyjából két héttel később*Az adásvételekre kivétel nélkül november végén került sor, az ajándékozásra pedig december elején.. Ha pedig a folyamatnak ez a része ilyen gyorsan lement, akkor már a felesleges jogi eljárásokkal sem akarták húzni az időt az érintettek. Ennek megfelelően egyszerre nyújtottak be minden iratot, és egy kísérőlevélben azt kérték, hogy

jegyezzék be, majd rögtön töröljék is a Mészáros Lőrinc érdekeltségbe tartozó úgynevezett köztes tulajdonos cég tulajdonjogát.

Magyarul a kormányközeli üzletember cégei hivatalosan bejegyezve egy percig nem lesznek tulajdonosok. Csak egy irat őrzi majd annak emlékét, hogy rajtuk keresztül jutottak el a médiaérdekeltségek a KESMA-hoz.

Ettől függetlenül az adásvétel még felkelthette volna a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) érdeklődését. A GVH ugye az alapítványt magát illetve az adományozásokat nem vizsgálhatja, miután a kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a tranzakció-sorozatot. Ez a három felvásárlás azonban a KESMA bevonása nélkül történt, így elvileg illene állást foglalniuk. A teljes Mészáros Lőrinc-féle médiacsoportnak ugyanis egy rövid időre egyszerre volt tulajdonában az Echo TV, a Magyar Idők, az Origo, kettő kivételével minden megyei lap, a Világgazdaság, a Szabad Föld, a Vasárnap Reggel, a Nemzeti Sport és még egy szakajtónyi másik újság.

 
A balatonföldvári utca, ahova a KESMA központja be van jegyezve

Sőt, nem kizárt, hogy még a Bors bulvárlap és a maradék két megyei napilap is, mivel elvileg ezek szintén a felcsúti milliárdos érintésével kerülnek a KESMÁ-hoz korábbi tulajdonosuktól, Andy Vajnától. Egyébként a filmügyi biztoshoz köthető médiumoknál húzódik a legtovább az ajándékozás: sem a már említett újságok kiadója, sem az egyetlen országosan fogható rádiót működtető Hold Reklám Kft-nél nem kezdeményezték még az új tulajdonos bejegyzését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Andy Vajna KESMA Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány Magyar Idők Mészáros Lőrinc Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.