Hírlevél feliratkozás
Avatar
2018. december 12. 17:37 Közélet, Pénz

Még sosem kaptak annyi pénzt a multik a kormánytól, mint idén

A cikk eredetileg az Mfor.hu-n jelent meg.

Szinte minden szempontból rekordév 2018 az egyedi kormánydöntésekkel megítélt támogatások területén – derül ki az Mfor.hu összegzéséből. A kormány honlapján közzétett frissített támogatási lista szerint december 11-ével bezárólag összesen 86,5 milliárd forintnyi támogatás kiosztásáról döntött a kormány. Ezekkel hazánkban beruházást tervező vállalatok projektjeit támogatták.

Az összeg minden eddiginél nagyobb. 2004 óta az eddigi rekordév a 2017-es volt, amikor 71 milliárd forint odaítéléséről döntöttek, a dobogó harmadik fokára pedig 2016 került a megítélt majdnem 64 milliárd forinttal.

2010 óta összesen 346 milliárd forinttal támogatta az Orbán-kormány a cégeket, amelyek beruházásaikkal több mint 45 ezer új munkahelyet hoztak létre.

Idén egyébként a létrehozott munkahelyek tekintetében is rekord született, hiszen a cégek a beruházásaiknak köszönhetően 8761 főnek tudnak állást biztosítani. Bár a támogatási összeg majdnem 22 százalékkal haladja meg a 2017-est, az új állások tekintetében csak minimálisan, 1,7 százalékkal szárnyalta túl az idei év az előzőt.

A támogatások és a munkahelyek eredője, hogy a kormány idén 9,8 millió forintot adott egyetlen új munkahelyért. A korábbi évekre visszatekintve kiderül, hogy 2018-ban jöttek létre ilyen formában az egyik legdrágább pozíciók. Ennél magasabb fajlagos támogatást ugyanis csak 2016-ra kaptunk, akkor kicsivel több mint 11 millió forint támogatás jutott egyetlen új munkahelyre.

Idén a legtöbb pénzt

  • a debreceni BMW-gyár kapta támogatásként, 12,3 milliárd forintot,
  • 8,1-8,1 milliárdot juttatott a kormány a koreai SK Battery Hungary Kft.-nek és a Zoltek Vegyipari Zrt.-nek,
  • 5,5 milliárdot kapott a Krones Hungary Kft.,
  • 4,5 milliárdot pedig a Robert Bosch.
  • Hiába azonban a kiemelkedő támogatás, nem feltétlenül az imént felsorolt beruházásokhoz köthető a legtöbb új munkahely. Ebből a szempontból az élen a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. és a ContiTech Magyarország Kft. áll, amelyek összesen 897 új állást hoznak létre, a kormány ehhez 2,8 milliárd forintnyi támogatást adott.

Második helyen a BMW-beruházás áll, amely a 12,3 milliárdos támogatásból 645 új munkahelyet teremt majd. Ezzel kapcsolatban feltűnő, hogy a beruházás bejelentésekor több mint ezer új munkahelyről volt szó, a most közzétett listában viszont már csak ennek közel felét, 645 munkahelyet tüntetnek fel.

A harmadik legtöbb állást a BP Business Service Centre Kft. és a Krones Hungary Kft. beruházása hozza létre, egyaránt 500-500 embert tudnak majd felvenni. A BP mindehhez egyébként csupán 1,9 milliárd forint kormányzati támogatást kapott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTavaly már 125 milliárdot szórt a cégek közé a kormány hazai forrásbólMegy a pénz a kétes hasznosságú projektekre, de a multikat egyre kevésbé érdekli az állami támogatás. Ez nem uniós, hanem magyar adófizetői pénz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz állami támogatás egyedi kormánydöntés multik munkahelyteremtés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Fontos

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Avatar
2024. április 7. 04:34 Közélet

Idén minden család megkapja a támogatott árú gáz teljes mennyiségét? – észrevételek az MVM tájékoztatásához

Az átalányt fizető gázfogyasztók számlái mostantól nem ugranak meg, de szakértő szerzőnk levezetése szerint ennek eddig sem lett volna szabad megtörténnie.