Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. december 1. 11:41 Közélet

Veszélyben az egyik legkülönlegesebb európai erdő

Az illegális fakitermelés miatt komoly veszélyben van az egyik legnagyobb európai ősbükkös Romániában – derül ki a BBC csütörtöki videoriportjából, amelyet a brit közmédium Budapesten élő tudósítója, Nick Thorpe készített. Az őserdő a Duna egyik mellékfolyója, a Cserna völgyében található, Herkulesfürdő környékén.

Európában a teljes erdőállomány mindössze 0,7 százaléka számít őserdőnek, azaz nagy kiterjedésű, rendszeres emberi tevékenységektől mentes, régóta fennálló erdőnek. A WWF szerint Magyarországon mindössze “nagyon kis kiterjedésű őserdő foltok” vannak, például a Bükkben.

A szomszédos Romániában vannak viszont a legnagyobb méretű őserdők a mérsékelt övben (tehát Skandináviától délre) fekvő EU-tagállamokban. Ezekben az alapvetően bükkerdőkben számos különleges állat- és növényfaj él, például Európa legnagyobb medvepopulációja, illetve farkasok és hiúzok is.

A BBC riportjában több felvétel is látható, amelyen illegális fakitermelőket mutatnak. Bár az erdő részben az Unesco világörökségi védelme alatt áll, a nagyobb részének nincs ilyen védettsége. Thorpe a riportban arról számolt be, hogy minél mélyebbre mentek az erdőben, annál egyértelműbb jelei voltak a fakitermelésnek.

Thorpe olyan kivágott fákat is talált, amelyek több mint kétszáz évesek. Az illetékes megyei erdészet szerint engedéllyel vágták ki a fákat, ezzel szemben egy helyi környezetvédő szervezet szerint az illegális fakitermelés mértéke fokozatosan terjed.

Az egyik helyi környezetvédelmi aktivista szerint az erdő tíz éven belül eltűnhet a fakitermelés miatt.

Az illegális fakitermelés több kutatás szerint is komoly problémát jelent a Balkánon és Romániában, és szintén egyre nagyobb problémának látja azt az Unesco. A világörökségi listáján alig több mint negyven természeti helyszín szerepel Európában, és közülük az egyik a főleg a Kárpátokban megtalálható ősbükkösök. Ilyen erdők azonban nemcsak Romániában vannak, hanem tizenegy másik országban is.

Az ősbükkösök 2007 óta a világörökség részei, az elmúlt három évben azonban veszélyeztetettebbeké váltak. Az Unesco szerint 2004-ben az ősbükkösöknek még jó kilátásai voltak néhány aggasztó jel mellett, a tavalyi besorolás szerint azonban már számottevő veszéllyel néz szembe a megőrzésük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz éghajlatváltozás javában pusztítja a magyar erdőket, a fenyőktől és a bükkfától elbúcsúzhatunkHarminc éven belül az erdőterületek drasztikusan fognak csökkenni, és megjelenik a Magyarországon eddig ismeretlen füves pusztaság, a sztyepp.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet erdő környezetvédelem Románia Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.