Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 28. 14:39 Közélet

Magyarországon esett a legnagyobbat tavaly az adóbevétel az egész EU-ban

Hosszú évek növekedése után most már hivatalosan is kimondhatjuk, hogy kevesebb adót von ki a gazdaságból a magyar állam. Az Eurostat közzétette a 2017-es adóbevételekról szóló összegzését, amiből kiderül, hogy 2016-ról 2017-re éppen Magyarországon csökkentek a leginkább az állam GDP-arányos adóbevételei az európai országok között.

Összesen a GDP 0,9 százalékával maradt több a háztartásoknál és a cégeknél. Igaz, a régióban még mindig Magyarország a rekorder adóbeszedésben: a gazdaság összes teljesítményének 38,4 százalékát kitevő elvonás az európai középmezőnybe tartozik, viszont a keleti tagországok mindegyikében alacsonyabb a költségvetési centralizáció. Lengyelországban például 35, Szlovákiában pedig 33 százalék, a baltiaknál még alacsonyabb.

 

Miért csökkentek ennyire a magyar adóbevételek a gazdaság egészéhez képest? A kormány megvalósított néhány adócsökkentést, amit lehetővé tett az is, hogy az állam nem minden bevétele jön adóból: sok pénzt fordít a költségvetés állami feladatokra uniós forrásokból, amivel gyakorlatilag fedezni lehet ezeket az adócsökkentéseket anélkül, hogy mélyebben átalakítanák az állam pénzügyeit.

Mint a lenti ábrán látható, az áfabevételek még növekedtek is (a GDP 0,2 százalékával), a járulékok viszont 0,8, a cégek nyereségét terhelő tao-bevételek pedig 0,3 százalékkal estek vissza GDP-alapon. 

 

Magyarország egyébként eddig is kilógott az európai országok közül azzal, hogy sokkal inkább a fogyasztást, mint a jövedelmeket adóztatja. Ez hozzájárul ahhoz, hogy adórendszer fokozza a jövedelmi egyenlőtlenségeket: a szegényebb rétegek jellemzően a keresetük nagyobb részét fordítják fogyasztásra, mint a módosabbak, akiket viszont az szja-rendszer a progresszív adórendszer hiánya és az eleve alacsony kulcsok miatt kíméletesen kezel.

A magyar költségvetés bevételeit (és a kiadásait is) részletesen megnézheted a holpenzunk.hu-n.

Közélet adó adóbevétel költségvetés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2019. május 16. 12:17 Közélet

Tabuk fogságában a magyar gazdaságpolitika

A magyar konvergencia program azt a látszatot kelti, hogy már sikerült megteremteni a tartósan gyors növekedés gazdaságpolitikai előfeltételeit.

Váczi István
2019. május 16. 06:53 Közélet, Vállalat

Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc

Nem kell tovább számolgatni, Mészáros agrárholdingjának vezetője maga mondta el, hogy már mindenkinél nagyobb területen gazdálkodnak.

Avatar
2019. május 14. 17:08 Közélet

Üzentünk Brüsszelnek: a lehetséges világok legjobbika jön

Az euró bevezetésével továbbra sem foglalkozik érdemben a kormány, és olyan gazdasági növekedéssel számol, amelyhez nagyon jól kell alakulniuk a külső feltételeknek.

Fontos

Váczi István
2019. május 20. 16:22 Világ

Jó időre meghatározza Európa sorsát a hétvégi választás

Hosszú időre lekerül a szorosabb integráció a napirendről, ha az euroszkeptikus pártok nagyon megerősödnek az Európai Parlamentben.

Jandó Zoltán
2019. május 20. 11:41 Tech, Vállalat

Gyakorlatilag kicsinálják a magyarok második kedvenc okostelefon-márkáját

A magyar okostelefon-piacot is felboríthatja a Huawei-botrány. Itthon az elmúlt hónapokban minden negyedik készüléket a kínai gyártó adta el.

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.