Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 28. 14:39 Közélet

Magyarországon esett a legnagyobbat tavaly az adóbevétel az egész EU-ban

Hosszú évek növekedése után most már hivatalosan is kimondhatjuk, hogy kevesebb adót von ki a gazdaságból a magyar állam. Az Eurostat közzétette a 2017-es adóbevételekról szóló összegzését, amiből kiderül, hogy 2016-ról 2017-re éppen Magyarországon csökkentek a leginkább az állam GDP-arányos adóbevételei az európai országok között.

Összesen a GDP 0,9 százalékával maradt több a háztartásoknál és a cégeknél. Igaz, a régióban még mindig Magyarország a rekorder adóbeszedésben: a gazdaság összes teljesítményének 38,4 százalékát kitevő elvonás az európai középmezőnybe tartozik, viszont a keleti tagországok mindegyikében alacsonyabb a költségvetési centralizáció. Lengyelországban például 35, Szlovákiában pedig 33 százalék, a baltiaknál még alacsonyabb.

 

Miért csökkentek ennyire a magyar adóbevételek a gazdaság egészéhez képest? A kormány megvalósított néhány adócsökkentést, amit lehetővé tett az is, hogy az állam nem minden bevétele jön adóból: sok pénzt fordít a költségvetés állami feladatokra uniós forrásokból, amivel gyakorlatilag fedezni lehet ezeket az adócsökkentéseket anélkül, hogy mélyebben átalakítanák az állam pénzügyeit.

Mint a lenti ábrán látható, az áfabevételek még növekedtek is (a GDP 0,2 százalékával), a járulékok viszont 0,8, a cégek nyereségét terhelő tao-bevételek pedig 0,3 százalékkal estek vissza GDP-alapon. 

 

Magyarország egyébként eddig is kilógott az európai országok közül azzal, hogy sokkal inkább a fogyasztást, mint a jövedelmeket adóztatja. Ez hozzájárul ahhoz, hogy adórendszer fokozza a jövedelmi egyenlőtlenségeket: a szegényebb rétegek jellemzően a keresetük nagyobb részét fordítják fogyasztásra, mint a módosabbak, akiket viszont az szja-rendszer a progresszív adórendszer hiánya és az eleve alacsony kulcsok miatt kíméletesen kezel.

A magyar költségvetés bevételeit (és a kiadásait is) részletesen megnézheted a holpenzunk.hu-n.

Közélet adó adóbevétel költségvetés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2019. február 20. 12:18 Közélet, Pénz

Egy szerződés, aminek minden oldala 700 millió adóforintba kerül

Alig több mint két év alatt 56 milliárd forint ment el a kék plakátokkal és mostanában Soros György arcképével fémjelzett kampányokra.

2019. február 20. 11:06 Közélet

Neccesen halmozza a juttatásokat tíz parlamenti képviselő

Öt fideszes és öt ellenzéki képviselő egyszerre kap hivatali autót és üzemanyagkártyát, pedig egyszerre nem lehetne mindkettőt igénybe venni.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.

Fontos

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Torontáli Zoltán
2019. február 17. 07:17 Élet

Mégis mit eszünk ennyire a Túró Rudin?

Szó szerint ízekre szedtük a kakaós masszával bevont túrórudat. Most kiderül, hogy miért van benne kukoricakeményítő, hidrogénezett olaj, vagy olyan vegyületek, mint a kálcium-laktát vagy a kálium-szorbát.

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.