Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 28. 14:39 Közélet

Magyarországon esett a legnagyobbat tavaly az adóbevétel az egész EU-ban

Hosszú évek növekedése után most már hivatalosan is kimondhatjuk, hogy kevesebb adót von ki a gazdaságból a magyar állam. Az Eurostat közzétette a 2017-es adóbevételekról szóló összegzését, amiből kiderül, hogy 2016-ról 2017-re éppen Magyarországon csökkentek a leginkább az állam GDP-arányos adóbevételei az európai országok között.

Összesen a GDP 0,9 százalékával maradt több a háztartásoknál és a cégeknél. Igaz, a régióban még mindig Magyarország a rekorder adóbeszedésben: a gazdaság összes teljesítményének 38,4 százalékát kitevő elvonás az európai középmezőnybe tartozik, viszont a keleti tagországok mindegyikében alacsonyabb a költségvetési centralizáció. Lengyelországban például 35, Szlovákiában pedig 33 százalék, a baltiaknál még alacsonyabb.

 

Miért csökkentek ennyire a magyar adóbevételek a gazdaság egészéhez képest? A kormány megvalósított néhány adócsökkentést, amit lehetővé tett az is, hogy az állam nem minden bevétele jön adóból: sok pénzt fordít a költségvetés állami feladatokra uniós forrásokból, amivel gyakorlatilag fedezni lehet ezeket az adócsökkentéseket anélkül, hogy mélyebben átalakítanák az állam pénzügyeit.

Mint a lenti ábrán látható, az áfabevételek még növekedtek is (a GDP 0,2 százalékával), a járulékok viszont 0,8, a cégek nyereségét terhelő tao-bevételek pedig 0,3 százalékkal estek vissza GDP-alapon. 

 

Magyarország egyébként eddig is kilógott az európai országok közül azzal, hogy sokkal inkább a fogyasztást, mint a jövedelmeket adóztatja. Ez hozzájárul ahhoz, hogy adórendszer fokozza a jövedelmi egyenlőtlenségeket: a szegényebb rétegek jellemzően a keresetük nagyobb részét fordítják fogyasztásra, mint a módosabbak, akiket viszont az szja-rendszer a progresszív adórendszer hiánya és az eleve alacsony kulcsok miatt kíméletesen kezel.

A magyar költségvetés bevételeit (és a kiadásait is) részletesen megnézheted a holpenzunk.hu-n.

Közélet adó adóbevétel költségvetés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Fabók Bálint
2019. augusztus 23. 11:56 Közélet

Kecskéket is bevetnek az egyre súlyosabb erdőtüzek ellen Portugáliában

A mediterrán régióban egyedül Portugáliában vannak egyre pusztítóbb tüzek, több erdő ég le, mint bárhol máshol az EU-ban. Most kecskéket vetnének be ellenük.

Avatar
2019. augusztus 22. 10:27 Közélet

Sokáig nem lesz még új szuperkórház, ha így megy tovább

Még nem kezdtek bele az autópálya mellé tervezett új centrumkórház építésébe, a kormány nem elégedett a tempóval.

Avatar
2019. augusztus 21. 10:30 Közélet

Nagyon rég nem költöttünk annyit fegyverekre, mint most és a következő években

Rég nem látott mennyiségű új eszközt kap a rendszerváltás óta elhanyagolt honvédség, amely így a térségben már számottevő erőt képvisel majd.

Fontos

Fabók Bálint
2019. augusztus 21. 06:51 Világ

138 milliárd forintos afrikai útépítés reklámfilmjében tűnik fel a Duna Aszfalt

A világ egyik legkorruptabb országában vesznek részt egy világkereskedelmi szempontból számottevő útépítésen. A kollégáik nagy nehézségekkel küzdenek.

Bucsky Péter
2019. augusztus 20. 07:27 Közélet, Világ

A környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatni

Egy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 18. 07:08 Élet

Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre

Tudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?