Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 28. 14:39 Közélet

Magyarországon esett a legnagyobbat tavaly az adóbevétel az egész EU-ban

Hosszú évek növekedése után most már hivatalosan is kimondhatjuk, hogy kevesebb adót von ki a gazdaságból a magyar állam. Az Eurostat közzétette a 2017-es adóbevételekról szóló összegzését, amiből kiderül, hogy 2016-ról 2017-re éppen Magyarországon csökkentek a leginkább az állam GDP-arányos adóbevételei az európai országok között.

Összesen a GDP 0,9 százalékával maradt több a háztartásoknál és a cégeknél. Igaz, a régióban még mindig Magyarország a rekorder adóbeszedésben: a gazdaság összes teljesítményének 38,4 százalékát kitevő elvonás az európai középmezőnybe tartozik, viszont a keleti tagországok mindegyikében alacsonyabb a költségvetési centralizáció. Lengyelországban például 35, Szlovákiában pedig 33 százalék, a baltiaknál még alacsonyabb.

 

Miért csökkentek ennyire a magyar adóbevételek a gazdaság egészéhez képest? A kormány megvalósított néhány adócsökkentést, amit lehetővé tett az is, hogy az állam nem minden bevétele jön adóból: sok pénzt fordít a költségvetés állami feladatokra uniós forrásokból, amivel gyakorlatilag fedezni lehet ezeket az adócsökkentéseket anélkül, hogy mélyebben átalakítanák az állam pénzügyeit.

Mint a lenti ábrán látható, az áfabevételek még növekedtek is (a GDP 0,2 százalékával), a járulékok viszont 0,8, a cégek nyereségét terhelő tao-bevételek pedig 0,3 százalékkal estek vissza GDP-alapon. 

 

Magyarország egyébként eddig is kilógott az európai országok közül azzal, hogy sokkal inkább a fogyasztást, mint a jövedelmeket adóztatja. Ez hozzájárul ahhoz, hogy adórendszer fokozza a jövedelmi egyenlőtlenségeket: a szegényebb rétegek jellemzően a keresetük nagyobb részét fordítják fogyasztásra, mint a módosabbak, akiket viszont az szja-rendszer a progresszív adórendszer hiánya és az eleve alacsony kulcsok miatt kíméletesen kezel.

A magyar költségvetés bevételeit (és a kiadásait is) részletesen megnézheted a holpenzunk.hu-n.

Közélet adó adóbevétel költségvetés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2019. február 22. 06:53 Közélet

Szinte biztosan törvényt sért a fideszes médiaalapítvány, de a hatóság nem lát problémát

Egy jogi kiskapuval próbálták meg elérni, hogy a törvényben rögzítettnél több rádiója is lehessen a KESMA-nak, de porszem került a gépezetbe.

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Jandó Zoltán
2019. február 20. 12:18 Közélet, Pénz

Egy szerződés, aminek minden oldala 700 millió adóforintba kerül

Alig több mint két év alatt 56 milliárd forint ment el a kék plakátokkal és mostanában Soros György arcképével fémjelzett kampányokra.

Fontos

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.

Torontáli Zoltán
2019. február 17. 07:17 Élet

Mégis mit eszünk ennyire a Túró Rudin?

Szó szerint ízekre szedtük a kakaós masszával bevont túrórudat. Most kiderül, hogy miért van benne kukoricakeményítő, hidrogénezett olaj, vagy olyan vegyületek, mint a kálcium-laktát vagy a kálium-szorbát.