Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. november 26. 16:55 Közélet, Pénz

Nem a tízforintos benzinár-emelés miatt bénult meg Franciaország

Hetek óta tíz- és százezerek tüntetnek Franciaországban a kormány ellen. A tiltakozásokat látszólag az váltotta ki, hogy januártól 2,9, illetve 6,5 eurócenttel emelik a benzin és gázolaj literenkénti árát, vagyis tíz és húsz forinttal lesznek drágábbak az üzemanyagok.

Egy ilyen kis áremelés még Magyarországon sem számít nagy összegnek. Az üzemanyagok árát leginkább amúgy is a világpiaci folyamatok befolyásolják, az utóbbi időben éppen esik ezek hatására a benzin és a gázolaj. (Magyarországon most 360 forintba kerül egy liter benzin, miközben hat éve még 451 forint volt.)

Franciaországban is inkább csak ürügy volt a benzin a kormány utóbbi hónapokban hozott gazdasági döntései miatt. Az adóemelés bejelentése miatt felháborodott autósokhoz nagyon hamar csatlakoztak a francia kormány gazdaságpolitikájával elégedetlen tömegek is.*A demonstrálók a gépkocsikban kötelezően tartandó láthatósági mellényt vették magukra a tiltakozások elején. Innen kapták a „sárga mellényesek” nevet a tüntetők.

Első hallásra meglepő, de a franciák a leginkább egy adócsökkentés miatt vannak felháborodva. A francia kormány megszüntette a több évtizede hatályos vagyonadót 1,3 millió eurós vagyonhatár alatt. Korábban az ingatlanok mellett a nagy értékű műtárgyaktól a yachtokon át az ékszerekig és a befektetésekig szinte minden nagy értékű vagyontárgyra kivették ezt az adót, a jövőben viszont csak az ingatlanokra szűkítik a hatályát.

Ilyen jogcímen eddig 4-5 milliárd euró folyt be a francia költségvetésbe, az új szabályok szerint jövőre már csak 850 millió eurós bevételre számíthat a büdzsé. A vagyonadót még Francois Mitterand vezette be azért, hogy abból finanszírozza a szociális segélyeket.*1986 és 1988 között Jacques Chirac felfüggesztette, majd a nagy felháborodás miatt újra bevezették. A franciák számára ez az egyenlőség szimbóluma volt.

Macron ezzel párhuzamosan visszavágta a szociális segélyeket, lazított a munkajogi szabályokon – könnyebb valakit kirúgni, mint eddig -, és a társasági adót is mérsékelte. Ez így együtt már sok volt az erős baloldali hagyománnyal bíró Franciaországban. A tüntetők szerint Macron egyértelműen a gazdagokat támogatja.

A francia kormány eközben azt várja az intézkedésektől, hogy gyorsul a gazdasági növekedés, és azok a jómódúak, akik a magas vagyon- és jövedelemadó miatt menekítették ki a pénzüket az országból, visszautalják azt és belföldön fektetik be. Ez az elgondolás azonban sok franciának alapvetően gyanús.

Nem tesz jót Macron népszerűségének az sem, hogy a költségvetési szigort a többi gazdaságpolitikai cél elé helyezte, ami egyet jelent az állami kiadások további csökkentésével. A kormány hozzá akar nyúlni a nyugdíjrendszerhez, meg akarja szüntetni a sztrájkokra egyébként is hajlamos közalkalmazottak és köztisztviselők privilegizált helyzetét. Emellett Macronék a munkanélküli segélyeket is meg akarják vágni. Jövőre a várt inflációnál alacsonyabb mértékben nőnek a nyugdíjak és a szociális segélyek.

Ez egyértelműen veszteség a legtöbb franciának, legalábbis akik nincsenek jelen az aktív munkaerőpiacon. A munkavállalóknak azonban egyértelmű nyereség, hogy a túlóráért járó bér után nem kell adót és járulékot fizetni, vagyis sokkal több pénzt vihetnek haza.

Az országos demonstrációkból az látszik, hogy Macron reformjai egyelőre nem találtak megértő fülekre a francia társadalomban. Májusban lesznek az európai parlamenti választások, amelynek során Macron gazdaságpolitikáját is értékelni fogják a választók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA franciák leszámolnak a szénnel, közben Európa hatoda kizöldültKözel a 20 százalékos cél elérése, igaz, a megújuló energia sok esetben, például Magyarországon még mindig fa- és hulladékégetést jelent.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz demonstráció Emmanuel Macron Franciaország sárga mellényesek Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.