Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. október 29. 12:48 Élet, Közélet

Nagyon meggyengült Merkel, búcsúzik a pártelnökségtől

Angela Merkel német kancellár ma délelőtt felajánlotta, jövőre nem lesz a legnagyobb német párt, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) elnöke, értesült a német sajtó. Formailag nem mond le a pártvezetésről, de a decemberi kongresszuson már nem indul el ismét a CDU elnöki tisztségéért.

Ugyanakkor az ingatag nagykoalíciót vezető kancellári tisztségtől nem szeretne megválni Merkel. Ez azért is furcsa, mert korábban azt állította, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztséget nem lehet elválasztani egymástól, a két pozíciót ugyanannak a személynek kell betöltenie. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy Merkel pozíciója még jobban meggyengül. Azóta az is kiszivárgott, csak a mostani, 2021-ig tartó mandátumát szeretné végigvinni.

A döntés közvetlen oka a tegnapi, hesseni tartományi választás lehetett, itt ugyanis megint nagyon rosszul szerepelt a CDU. Bár továbbra is a legerősebb párt maradt a régióban, több mint 10 százalékot vesztett népszerűségéből: öt évvel ezelőtt még 38,3 százalékkal nyerték meg Hessent. A kereszténydemokraták végül 27 százalékot kaptak tegnap, és folytathatják a kormányzást eddigi koalíciós partnerével, a Zöldekkel, de 1966 óta ez volt a leggyengébb eredmény.

 

A grafikonon is látszik, hogy a legutóbbi, 2013-as választásokhoz képest nagyot zuhant a két váltópárt, a kereszténydemokrata és a szociáldemokrata párt (SPD). A zöldek és a szélsőjobboldali AfD viszont jelentősen növelték szavazóik számát. Nem sokkal korábban a bajor tartományi választásokon is leszerepelt a CDU (pontosabban a bajor testvérpártja, a tartományt évtizedek óta irányító CSU), és ott is a zöldek és a bevándorlóellenesek töltötték be a vákuumot.

Németországban tavaly voltak országos választások, a bajor kereszténydemokrata pártot is soraiban tudó CDU lényegében választói negyedét vesztette el egy kormányzati ciklus alatt. A hesseni példához hasonlóan, itt sem a másik hagyományos nagy párt, az SPD nyerte el a CDU-ból kiábrándult szavazókat, hiszen a szociáldemokraták is elvesztették a híveik negyedét.

 

Ez nem jelenti azt, hogy Németországban földrengésszerű változások jönnének, hiszen a CDU az FDP-vel, zöldekkel és a szociáldemokratákkal is képes koalícióban kormányozni. Igaz, az a mostani nagykoalíciót megelőző tárgyalásokból is kiderült, hogy a szabaddemokraták programjával nem illenek össze a két balosabb párt elképzelései.

Az már ekkor egyértelmű volt, hogy Angela Merkel óriási árat fizetett azért, hogy ismét ő lehessen a kancellár. Az uralkodó olvasat szerint a 2015-ös bevándorlási válságban tanúsított politikája miatt büntetik Merkelt és pártját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEbből a három számból kiderül, miért nem szeretne senki koalícióra lépni MerkellelValakinek el kell vinni a balhét.

A kereszténydemokraták gyenge választási eredménye leginkább a CDU-nak figyelmeztetés. Azzal, hogy Merkel nem indul el a decemberi tisztújításon, egy korszak végének kezdetét jelzi. Merkel 2005 óta kancellár, és ha sikerül kitöltenie a ciklusát, akkor 2021-re utolérheti Helmut Kohlt, aki szintén 16 évid vezette Németországot.

De ha csak egy évet kihúz még, akkor is felkerül a képzeletbeli dobogó második fokára, maga mögé utasítva Konrad Adenauert, aki 1949-től 14 éven volt Nyugat-Németország kancellárja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért szavaztak többen a félautokrata Erdoganra a demokrata Németországban, mint hazájában?Hiába van sajtószabadság Nyugat-Európában, az ott élő törökök többségének mégsem számít Erdogan démonizálása.

Élet Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2019. április 25. 18:17 Élet, Vállalat

Sokba kerül a vállalatoknak a munkahelyi zaklatás, csak nem tudnak róla

Nem csak az egyes emberek életét dúlhatja fel a zaklatás, egész cégeket is lehúzhat a rossz munkahelyi kultúra. Magyarországon még a probléma méretéről sem tudunk sokat.

Hajdu Miklós
2019. április 25. 15:22 Élet

Komoly tudományos vita szól arról, hogy mivel kell szárítanod a kezed a vécében

Pedig igazából az egésznek nincs túl nagy jelentősége, ha néhány alapvető higiéniai szempontot figyelembe vesz az ember.

Fabók Bálint
2019. április 24. 11:35 Élet

Új korszak jöhet a hentesnél: a sertéshús drágább lehet, mint a marha

Már hónap alatt akár hatvan százalékkal is drágulhat a sertéshús ára Magyarországon a Kelet-Ázsiában egyre inkább terjedő sertéspestis miatt.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. április 25. 12:26 Adat, Vállalat

Olyan dolog készül a magyar mobilpiacon, amire még nem volt példa

Húsz év után lehet helycsere a mobilszolgáltatók között, miután a Vodafone piaci részesedésben felzárkózott a Telenorra. Három év szünet után publikáltak adatokat a piacról.

Jandó Zoltán
2019. április 24. 17:35 Közélet

A Fidesz lemodellezte a szocializmus legnagyobb hibáit a magyar fociban, és elbukott

A magyar foci nem a rengeteg állami támogatás ellenére rossz, hanem épp amiatt. A korlátlan forrás ugyanis az eredményességre való törekvést utolsó csíráit is kiírtja a labdarúgásból.

Torontáli Zoltán
2019. április 24. 06:47 Élet

Kinyomoztuk, hogy indulás előtt mennyi idővel legolcsóbb a repülőjegy

220 napon keresztül követtük egy tervezett londoni utazás legolcsóbb repülőjegyének árváltozását, és az eredmény sok szempontból elgondolkodtató lett.