Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. október 29. 12:48 Élet, Közélet

Nagyon meggyengült Merkel, búcsúzik a pártelnökségtől

Angela Merkel német kancellár ma délelőtt felajánlotta, jövőre nem lesz a legnagyobb német párt, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) elnöke, értesült a német sajtó. Formailag nem mond le a pártvezetésről, de a decemberi kongresszuson már nem indul el ismét a CDU elnöki tisztségéért.

Ugyanakkor az ingatag nagykoalíciót vezető kancellári tisztségtől nem szeretne megválni Merkel. Ez azért is furcsa, mert korábban azt állította, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztséget nem lehet elválasztani egymástól, a két pozíciót ugyanannak a személynek kell betöltenie. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy Merkel pozíciója még jobban meggyengül. Azóta az is kiszivárgott, csak a mostani, 2021-ig tartó mandátumát szeretné végigvinni.

A döntés közvetlen oka a tegnapi, hesseni tartományi választás lehetett, itt ugyanis megint nagyon rosszul szerepelt a CDU. Bár továbbra is a legerősebb párt maradt a régióban, több mint 10 százalékot vesztett népszerűségéből: öt évvel ezelőtt még 38,3 százalékkal nyerték meg Hessent. A kereszténydemokraták végül 27 százalékot kaptak tegnap, és folytathatják a kormányzást eddigi koalíciós partnerével, a Zöldekkel, de 1966 óta ez volt a leggyengébb eredmény.

 

A grafikonon is látszik, hogy a legutóbbi, 2013-as választásokhoz képest nagyot zuhant a két váltópárt, a kereszténydemokrata és a szociáldemokrata párt (SPD). A zöldek és a szélsőjobboldali AfD viszont jelentősen növelték szavazóik számát. Nem sokkal korábban a bajor tartományi választásokon is leszerepelt a CDU (pontosabban a bajor testvérpártja, a tartományt évtizedek óta irányító CSU), és ott is a zöldek és a bevándorlóellenesek töltötték be a vákuumot.

Németországban tavaly voltak országos választások, a bajor kereszténydemokrata pártot is soraiban tudó CDU lényegében választói negyedét vesztette el egy kormányzati ciklus alatt. A hesseni példához hasonlóan, itt sem a másik hagyományos nagy párt, az SPD nyerte el a CDU-ból kiábrándult szavazókat, hiszen a szociáldemokraták is elvesztették a híveik negyedét.

 

Ez nem jelenti azt, hogy Németországban földrengésszerű változások jönnének, hiszen a CDU az FDP-vel, zöldekkel és a szociáldemokratákkal is képes koalícióban kormányozni. Igaz, az a mostani nagykoalíciót megelőző tárgyalásokból is kiderült, hogy a szabaddemokraták programjával nem illenek össze a két balosabb párt elképzelései.

Az már ekkor egyértelmű volt, hogy Angela Merkel óriási árat fizetett azért, hogy ismét ő lehessen a kancellár. Az uralkodó olvasat szerint a 2015-ös bevándorlási válságban tanúsított politikája miatt büntetik Merkelt és pártját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEbből a három számból kiderül, miért nem szeretne senki koalícióra lépni MerkellelValakinek el kell vinni a balhét.

A kereszténydemokraták gyenge választási eredménye leginkább a CDU-nak figyelmeztetés. Azzal, hogy Merkel nem indul el a decemberi tisztújításon, egy korszak végének kezdetét jelzi. Merkel 2005 óta kancellár, és ha sikerül kitöltenie a ciklusát, akkor 2021-re utolérheti Helmut Kohlt, aki szintén 16 évid vezette Németországot.

De ha csak egy évet kihúz még, akkor is felkerül a képzeletbeli dobogó második fokára, maga mögé utasítva Konrad Adenauert, aki 1949-től 14 éven volt Nyugat-Németország kancellárja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért szavaztak többen a félautokrata Erdoganra a demokrata Németországban, mint hazájában?Hiába van sajtószabadság Nyugat-Európában, az ott élő törökök többségének mégsem számít Erdogan démonizálása.

Élet Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2020. február 26. 10:03 Élet

Fél éve szerződött le Csukás Istvánnal egy új Süsü-forgatókönyvre a közmédia

A 13 részes, Süsüke világot lát című bábfilmsorozatról szóló 26 milliós szerződés júliusban lépett hatályba, és a meseíró decemberben le is adta a forgatókönyvet.

Torontáli Zoltán
2020. február 25. 06:54 Élet, Vállalat

Nálunk is lehetne visszaváltható üvegben a tej, mint Ausztriában, csak akarni kellene

A sör, a bor és a szörp példája mind azt mutatja, hogy sem technológiai, sem logisztikai akadálya nincs Magyarországon annak, hogy a tej is visszaváltható üvegekben kerüljön a boltokba. Miért van akkor mégis kartondobozban és PET palackban?

Avatar
2020. február 21. 17:31 Élet

Akár egy honlap színeivel is befolyásolhatják, hogy hová tesszük a pénzünket

Megvizsgálták kutatók, és működik. Apróságokkal lehet hatni a legfontosabb döntéseinkre.

Fontos

Fabók Bálint
2020. február 24. 06:50 Vállalat

Nincs csücsülés 250 ezerért a kasszában, csak állandó loholás – mennyire facsarja ki dolgozóit az Aldi és a Lidl?

Van, akit lelkileg, de van, akit fizikailag terhel meg a diszkontos munka. Az olcsó termékekért és a magas fizetésekért súlyos árat fizetnek a dolgozók.

Bucsky Péter
2020. február 23. 07:12 Adat

Térképre raktuk az összes játszóteret Európában, Magyarország egész jól áll – FRISSÍTVE

Az országon belül nagyok a különbségek, és bár a fideszes településeken egy leheletnyivel több a játszótér, erre a kérdésre nem sok hatása van a családpolitikának.

Kasnyik Márton
2020. február 22. 07:16 Podcast

Palócz Éva: A fiatal generáció hadra fogható része elveszett az ország számára

G7 Podcast! A vendégünk a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki szerint a magasabb bérek két úton is termelékenyebbé tehetik a magyar cégeket: a gyengébbek lehúzzák a rolót, a jobbak előremenekülnek.