Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 29. 15:32 Közélet

Már négy éve megmondták, hogy le fog állni a szemétszállítás. Le is állt

Ahogy egy nappal korábban bejelentette, pénzhiány miatt pénteken valóban leállt a hulladékszállítással a szolgáltatást addig Pest és Nógrád megye 116 településén ellátó Zöld Híd Nonprofit Kft. De így sem lehet azt mondani, hogy nem szóltak időben: a cég 2015 eleje óta küldi a vészjeleket a közelgő leállásról, egy ideje pedig már nem vitte el a zöldhulladékot, hogy legalább a háztartási szemetet el tudja szállítani.

A problémákra a csütörtöki kormányzati tájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely úgy reagált: a hulladékszállítást végző gazdasági szereplők zsarolni próbálják a kormányt, de az nem enged a rezsicsökkentésből, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását. De nem ez a cél, tette hozzá.

A jelenlegi rendszerben jelentős tartozások halmozódtak fel, ezt most mérik fel, de már lehet tudni, hogy több tízmilliárdos a nagyságrend. Gulyás szerint a hiány nem a rezsicsökkentés, hanem részben a rossz gazdálkodás következménye. A szükséges konszolidációhoz a kormány forrást is fog biztosítani, és létrehoznak egy bizottságot is, ami egy héten belül jelentést tesz a hulladékgazdálkodás állapotáról.

Erről biztosan sokaknak eszébe jut a régi mondás:

ha nem tudod megoldani, alakíts bizottságot!

Az biztos, hogy van mit felmérni, mert a kormány még 2012-ben látott neki az addig sok helyen magáncégek, köztük elsősorban osztrák és német tulajdonú vállalatok által ellátott tevékenység átalakításához.

Úgy módosították a szabályozást, hogy ezt a tevékenységet csak többségében állami vagy önkormányzati kézben lévő, nonprofit módon működő szolgáltatók láthassák el. Ennek hatására a külföldi vállalatok lényegében mindegyike megvált magyarországi érdekeltségeitől a lakossági szektorban, a cégeket (például éttermeket, boltokat) kiszolgáló portfóliót ugyanakkor némelyik megtartotta.

Az ágazat működőképessége szempontjából ez még talán nem lett volna baj, de a lakossági hulladékszállítási díjak csökkentése megnyirbálta a beszedhető összegeket. Közben az üzemeltetési költségek legfeljebb csak átmenetileg csökkentek abban a néhány éves időszakban, amikor jelentősen estek az üzemanyagárak. Az utóbbi egy-két évben azonban ez a folyamat visszájára fordult, ráadásul a munkaerőköltség is meredeken emelkedni kezdett. Emellé jött a használatarányos útdíj, a lerakási járulék, és az uniós támogatással megépült korszerű lerakókat is drágább üzemeltetni, mint a korábbi szeméttelepeket.

A szektorban már korábban elkezdődtek felhalmozódni a problémák, ezért a parlament 2013 júliusában törvényt hozott arról, hogy ahol az önkormányzat nem tudja megoldani a szemétszállítást, ott a katasztrófavédelem megyei szervezete jelöli ki a szállítót.

A következő két év során ezt 566 alkalommal kellett megtenni, vagyis ennyi településen vált kétségessé a szemétszállítás.

Jellemzően azért, mert az addigi szolgáltató bedőlt, elvesztette jogosultságát, vagy egyszerűen úgy ítélte meg, hogy már nem érdemes ezzel a tevékenységgel foglalkoznia.

Közben bármilyen probléma adódott a szektorban, a kormányzat úgy ítélte meg, hogy a válasz a még nagyobb központosítás. Ennek jegyében hozták létre 2016-ban a köznyelvben csak kukaholdingnak hívott Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV). A szabályozás átalakítása nyomán ma már a hulladékszállítási díjak ehhez a céghez folynak be, és ez osztja el – elvileg az elvégzett munkával arányosan – a közszolgáltató vállalatok között. Ez utóbbiak viszik el ténylegesen a szemetet, például Budapesten az FKF, a gödöllői térségben pedig a Zöld Híd. Utóbbi pont azzal indokolta a leállását, hogy nem kapta meg a munkája ellenértékét az NHKV-tól.

A terv elvileg az volt, hogy a központosított feladatellátásnak köszönhetően majd olcsóbban lehet üzemeltetni a hulladékgyűjtést az országban. Ám jelenleg nem az a baj, hogy ez valószínűleg nem valósult meg*Valójában elég nehéz lenne megmondani, hogy korábban mennyibe került a rendszer fenntartása., hanem hogy az új rendszer alapszinten is alig tudja ellátni a feladatát.

A kukaholding 2016-os létrehozásakor sokan attól tartottak, hogy éppen olyan rosszul fog működni, mint az állami iskolák egységes fenntartójává tett KLIK, amikor az országos központból kellett volna menedzselni még a krétabeszerzéseket is. Az NHKV-nak épp ennyire sikerül kézben tartania a dolgokat, éveken keresztül még a lakossági számlákat sem volt képes rendesen előállítani és kiküldeni. A közszolgáltató vállalatok is csak késve jutnak a működésükhöz szükséges pénzhez, ráadásul esetenként ez nem is elég a működés fenntartásához. Mindezt úgy, hogy a kukaholding felállítása óta minden évben terven felül kellett állami milliárdokat önteni a rendszerbe.

Bár az oktatás központosítása is rengeteg problémát okozott, talán nem túlzás kijelenteni, hogy 

eddig a hulladékszállítás centralizációja a 2010 utáni Fidesz-kormányok legkevésbé sikerült szektorátalakítása.

2016 közepén a 33 települést ellátó Észak-Pest Nyugat-Nógrád Megyei Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. adta be a kulcsot, a mostani Zöld Híd-bedőléssel együtt tehát már meghaladta a 700-at azoknak a településeknek a száma (az összesen mintegy 3200-ból), ahol a katasztrófavédelemnek kellett új szolgáltatót kijelölnie. Eddig arra nem került sor, hogy ténylegesen a tűzoltóknak kelljen elvinniük a szemetet. A legújabb hírek szerint most sem ez lesz, hanem a Zöld Híd kap forrásokat egy válsághelyzetek kezelését szolgáló belügyminisztériumi alapból.

Kérdés, mikor érkezünk el ahhoz a ponthoz, amikor a kormányzat is belátja, hogy túltolta a központosítást, és jobban működhetne egy kevésbé centralitált szervezet. A KLIK-nél legalábbis akkor szűntek meg a bürokratikus működésből fakadó látványos problémák, amikor sok feladatot a tankerületekben működő egységek kezdtek ellátni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet hulladékgazdálkodás kukaholding NHKV szemétszállítás Zöld Híd Nonprofit Kft. Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.