Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. szeptember 22. 10:10 Közélet, Pénz

Beteg gyerekeknek és állatoknak adtuk az 1 százalékok nagy részét

Szeptember közepéig valamivel több mint 27 ezer civil szervezethez közel 8,3 milliárd forint érkezett a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából. Ez már most 400 millió forinttal több, mint a tavalyi végleges szám. A felajánlók száma viszont egyelőre messze elmarad a tavalyitól is, pedig az előző évben az adóbevallás módjának változása miatt sokéves mélypontra csökkent a lehetőséggel élő adózók száma.

A 2017-es visszaesést az okozta, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) bevezette az online adóbevallást, ami az adózók dolgát sok esetben megkönnyítette, ám épp ezért míg korábban mindenki találkozott az 1 százalékos felajánlás lehetőségével, az online rendszernél már nem feltétlenül. Bár voltak kísérletek arra, hogy felhívják erre az emberek figyelmét, tavaly mégis százmilliókkal kevesebb pénz áramlott ilyen formában a civil szervezetekhez.

Az eddigi idei adatok alapján nehéz eldönteni, hogy az adózók és a NAV alkalmazkodtak-e viszonylag gyorsan az új rendszerhez, vagy csak a bérek növekedése kozmetikázta a tavalyi adatokat. A felajánlások összegének megugrása első ránézésére előbbire utal, ám még az előző évhez képest jelentős javulás ellenére sem sikerült elérni a 2016-os szintet. Ráadásul, ha figyelembe vesszük, hogy időközben a bruttó átlagkereset épp 20 százalékkal emelkedett, akkor a két évvel ezelőttihez hasonló felajánlási hajlandóság mellett az idén nagyjából 10 milliárdot kellett volna összeszedni a civil szervezeteknek.

 

Így pedig a számok inkább már arra utalnak, hogy az online bevallásnak ezt a hátrányát egyelőre nem sikerült teljes egészében kiküszöbölni. Ezt erősíti az is, hogy míg 2016-ban 2,1 millióan ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1 százalékát valamely civil szervezetnek, ezúttal még csak 1,8 milliónál tart ez a számláló. Szintén nem a tudatosság mellett szól, hogy szép számmal kaptak támogatást végelszámolás vagy törlés alatt áll szervezetek is: összesen 50 olyan alapítványnak ajánlottak fel pénzt az adózók, amelyek belátható időn belül meg fognak szűnni.

A legtöbb pénzt az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány kapta. Hozzájuk kicsit több, mint 156 millió forint folyt be az 1 százalékokból, ami a tavalyinál ugyan egy hajszállal több, de a 2016-ostól majdnem 20 millió forinttal elmarad.

 

A lista élén egyébként szinte kizárólag a beteg gyermekek, illetve az állatok segítése érdekében életre hívott alapítványok állnak. A top 100-ba is csak elvétve fért be más tevékenységet folytató szervezet. Az első ilyen az idősek gondozására szakosodott Magyar Hospice Alapítvány, amely a 22. legnagyobb összeget, 37 millió forintot gyűjtött össze, de top 100-as lett a Társaság a Szabadságjogokért (20,4 millió forint), a Magyar Kerékpárosklub (12,2 millió) és több sajtóterméket támogató szervezet is, mint például a Tilos Kulturális Alapítvány (14,3 millió), az Átlátszónet (23 millió) vagy éppen a Klubrádióhoz köthető Szabad Sávért alapítvány (26,5 millió).

A fenti számok is jól mutatják, hogy az 1 százalékokból nagyobb összeget mindössze néhány tucat alapítvány tud összeszedni, azaz a felajánlások elég koncentráltan egy szűk körhöz kerülnek. Jelen állás szerint az idén például mindössze 86 olyan szervezet volt, amely 10 millió forintnál nagyobb összeghez jutott így, viszont az összes felajánlás közel harmada hozzájuk érkezett.

 

Ezzel szemben több mint 14 ezer olyan szervezet van, amelynek 100 ezer forintnál kisebb összeget utaltak a személyi jövedelemadókból, és ez a 14 ezer szervezet negyedannyi pénzt sem kapott, mint a legnagyobb 86. A NAV listája szerint a legkevesebb pénz, mindössze 1000 forint Malá Furmicska Néptánc Egyesületnek jutott, de csak 13 forinttal kapott többet ennél a Kolompos a Gyermekekért Alapítvány és 1028 forinttal kellett beérnie a Munkás Horgász Egyesületnek is.

Utóbbi szervezeteknél az egy főre jutó felajánlás is kifejezetten alacsony volt, akadtak viszont olyan egyesületek, amelyek 1-1 embertől is hatalmas összeget kaptak. Ebből a szempontból az abszolút rekorder a Budapest Artisan Alapítvány, amelynek ugyan csak egy támogatója volt, de ő több mint félmillió forintot ajánlott fel. Ebből könnyen kiszámolható, hogy az illető elég jól keres: havi bruttó jövedelme több mint 30 millió forint volt tavaly.

 

Persze néhány nagyjövedelmű donorból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni arra, hogy milyen társadalmi rétegnek fontos az adott alapítvány. Ha viszont egy szervezetet már több mint százan támogatnak, akkor ott elég nagy a minta ahhoz, hogy erre is lehessen következtetni. Ebben a rangsorban a fővárosi I. kerületben található Szilágyi Erzsébet Gimnázium alapítványa áll az élen, amely 176 ember személyi jövedelemadójából összesen közel 10 millió forinthoz jutott. Ez 3 millió forint feletti bruttó átlagkeresetet jelent.

Ebben a kategóriában egyébként az iskolák elég jól szerepeltek. A magasabb jövedelmi csoportba tartozók támogatják a második kerületi Áldás utcai Általános Iskola alapítványát és a Közép-Európai Egyetemet is.

 

A kormányközeli alapítványok viszont ezúttal sem taroltak, úgy tűnik, az emberek többsége szerint ezeknek jut elég forrás máshonnan. A CÖF-nek 408 ember adta az 1 százalékát összesen 2,15 millió forint értékben, a Puskás Akadémiát fenntartó Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány pedig 455 ezer forintot kapott 65 embertől. Pedig a labdarúgás területén is vannak kedvelt egyesületek: az Albert Flórián Labdarúgó Utánpótlás és Sportalapítványt több mint ezren támogatták, és így bő 5 millió forint jött össze nekik.

Közélet Pénz 1 százalék CÖF Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány Heim Pál Gyermekkórház Közép-Európai Egyetem személyi jövedelemadó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2019. június 25. 15:30 Közélet

Az Orbán-rezsim és a gazdasági versenyképesség

A gyenge versenyképesség nem szakpolitikai intézkedésekkel helyrehozható kisiklás, hanem a Fidesz által kiépített rendszer lényegéből fakad.

Jandó Zoltán
2019. június 25. 06:35 Közélet

Alamizsnáért passzolta le médiáját az MSZP és volt pénztárnoka a Fidesznek

Úgy tűnik, hogy az MSZP alapítványa és volt pénztárnoka is vesztett azokon az ügyleteken, amelyek a Népszabadság bezáráshoz és több lap fideszes bekebelezéséhez vezettek.

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. június 24. 06:23 Vállalat

A teljes magyar építőipar nyolcadából már a NER húzza a hasznot

Tavaly a 6000 milliárd forintos magyar építőipar nyolcadát már fideszközeli vállalkozók ellenőrizték, fele részben Mészáros Lőrinc és Szíjj László kettőse.

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

Kasnyik Márton Hajdu Miklós
2019. június 21. 06:43 Adat

Kettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelep

Új adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.