Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. szeptember 20. 15:34 Közélet, Világ

Viszlát, gyors globális gazdasági növekedés

Tetőzött a globális gazdasági növekedés, most már a lassulás jön – erre jutott az OECD legújabb jelentésében, amiben a világgazdaság állapotát követi. A szervezet arra számít, hogy idén és jövőre is 3,7 százalék lesz a világgazdaság növekedése, ami 0,1, illetve 0,3 százalékkal alacsonyabb, mint amit az előző, májusi jelentésben jósoltak. A G20 országcsoport szinte összes tagjánál lerontották a növekedési várakozásokat néhány tizedszázalékkal.

A szervezet szerint a politikusok rontották el a tavaly még ünnepelt szinkronizált globális növekedést – tehát hogy az USA, Európa és a Távol-Kelet gazdaságai egyszerre voltak felívelő szakaszban. A lassulás oka elsősorban a kereskedelmi háború, tehát a politikai bizonytalanság és a világkereskedelem visszaesése. Ez a folyamat már nem csak várható, hiszen már most érzékelhető többféle gazdasági mutatóban. Az OECD szerint a kereskedelmi háborút folytató országokon belül különösen az alacsonyabb jövedelmű háztartások életminősége romolhat.

Szintén a politikai helyzet miatt visszatérhet a 2010-es évek elejét megkeserítő euróválság is. Az olasz kormány a kiadások emelését és az adók csökkentését tervezi, emiatt az olasz államkötvények értéke és így az ország bankszektora is lefelé vette az irányt. Az európai-brit kereskedelmi és pénzügyi viszonyoknak sem fog jót tenni egy esetleges kaotikus Brexit, igaz, ez Nagy-Britanniának jobban fájna, mint az EU-nak.

A bizonytalanság rosszat tesz a beruházásoknak, amelyek már most is alacsonyabbak a tíz éves válság előtti szintnél. Ráadásul most már lassan szigorítania kell az országoknak a monetáris politikán, ami végzetes az olyan devizában eladósodott országoknak, mint Törökország vagy Argentína. Az OECD szerint

csak akkor lehetne megmenteni a világgazdasági konjunktúrát, ha a politikusok észbe kapnának, és a protekcionizmus felől újra a szabályalapú nemzetközi rend irányába fordulnának.

A májusi jelentés 4,4, illetve 3,6 százalékos növekedést várt Magyarországon idén és jövőre, és a munkaerőhiány, illetve a kapacitások kihasználtságának növekedése miatt a gazdaság túlhevülésétől tartott (pdf). A szeptemberi időközi jelentésben nem frissítették a magyar előrejelzést. De a magas külkereskedelmi kitettség és a sok külső adósság miatt további kockázatok is leselkednek Magyarországra.

Közélet Világ Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2019. március 22. 06:51 Közélet

Vajna halála után egyből megjelent egy rejtélyes tulajdonos a TV2-ben

A máltai bejegyzésű új részvényes igazgatója korábban letelepedési kötvényekkel is üzletelt, és ugyanúgy Bibó-kollégista volt, mint Orbán Viktor.

Jandó Zoltán
2019. március 20. 06:54 Közélet, Vállalat

Hiába ért véget, tovább égeti a közpénzeket az Orbán-Simicska háború

Brutálisan drágán épített volna autópályát az Alföldön Simicska Lajos, de elvették tőle a projektet. Most a kormány új kedvence másfélszer annyiért épít gyorsforgalmi utat.

Wiedemann Tamás
2019. március 12. 16:35 Közélet

Világszerte leparancsolták a levegőből a Boeing legfelkapottabb gépét

Percről-percre változik a helyzet: egyre több országban tiltják be a Boeing 737 MAX típusú gépek repülését.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. március 24. 13:15 Adat

Miért támogatják a világ kormányai az éghajlatpusztítást ezermilliárd dollárokkal?

Az ár, amit a benzinért vagy a szénből nyert áramért fizetnek az emberek, nem tükrözi ezek felhasználásának valódi költségeit. Ezért valójában elképesztő pénzekkel támogatják az államok a fosszilis energiát.

Kasnyik Márton
2019. március 23. 07:50 Podcast

Móricz Dániel: Pontosan annyit takarított meg Magyarország, mint amennyi uniós pénz bejött

Nem használta ki az ország a békeidőket, a költségvetés és a Magyar Nemzeti Bank is gázt ad, amikor éppen jól mennek a dolgok. Ennek megvannak a kockázatai a HOLD Alapkezelő befektetési vezetője szerint.

Jandó Zoltán
2019. március 18. 06:52 Vállalat

Mostantól nem ehetsz úgy Big Mac-et, hogy abból ne részesüljön a NER

Teljes modellváltást hajt végre Magyarországon a McDonald’s azzal, hogy helyi leányát eladja egy kormányközeli üzletembernek. Mostantól mindent a marketes Scheer Sándor felügyel.